Představení Laboratoře pro vývoj a výrobu vzorků elektronických zařízení

Elektrotechnická fakulta Českého vysokého učení technického v Praze představila ve čtvrtek 17. února 2011 téměř 50 zástupcům průmyslových podniků nové "Laboratoře pro vývoj a realizaci". Laboratoře jsou vybaveny špičkovými vývojovými prostředky i zařízeními pro osazování a testování vzorků elektronických zařízení využívajících technologie SMT.

Vývoj, výroba a testování funkčních vzorků zařízení z oblasti elektroniky a elektrotechniky bude tím hlavním, co budou moci Laboratoře nabídnout studentům fakulty, ostatním školám, ale i tuzemským a zahraničním podnikatelským subjektům. Laboratoře pro vývoj a realizaci (LVR) disponují výkonnými vývojovými prostředky i moderním přístrojovým vybavením a její specialisté tak mohou zajistit vývoj a výrobu vzorků zařízení na nejvyšší technologické úrovni.

"Jsem rád, že se nám podařilo na ČVUT zřídit tak špičkové pracoviště a pevně věřím, že bude k užitku jak Fakultě elektrotechnické a dalším vysokým, popř. středním, školám, tak i řadě průmyslových firem, se kterými můžeme v oblasti návrhu, výroby a diagnostiky kvalifikovaně spolupracovat", říká Ing. Antonín Havlík, ředitel Laboratoří.

Základním vybavením LVR je CAD SW pro návrh desek plošných spojů a simulaci jejich funkce, integrovaná vývojová prostředí pro návrh FirmWare zařízení s programovatelnými obvody, ale i CAD SW pro návrh mechanických sestav. Technologická zařízení určená především pro technologii plošné montáže zvládnou výrobu a testování desek plošných spojů osazených nejmodernějšími SMD součástkami . sušicí pec pro součástky, automatické osazovací pracoviště, sítotisk pro nanášení pájecí pasty, popř. lepidla, stroj pro pájení v parách, myčka na desky a šablony, poloautomatické a ruční pracoviště pro opravu a osazování desek. Z oblasti testovacích a diagnostických zařízení je Laboratoř vybavena lupami s velkým zvětšením pro klasickou vizuální kontrolu, elektronickými přístroji pro elektrickou funkční kontrolu, zařízením pro automatickou optickou kontrolu a zařízením 3D CT rentgen, které především je na vysoké technologické úrovni.

Laboratoře nabízí své služby zájemcům již nyní, naplno rozjedou svou činnost v průběhu roku 2011.

Další informace o LVR naleznete na stránkách www.lvr.fel.cvut.cz.

Kontakt:
Ing. Antonín Havlík
ředitel LVR
tel.: +420 22435 5852, +420 602 691 005
havlik@fel.cvut.cz