Incognito - Hana Havlová, Markéta Štěpánková, Martina Skalická, Dimitrij Nikitin

ANOTACE NÁVRHU

Rádi bychom Vám představili nový multifunkční prostor FELCAfe určený nejen všem studentům a pedagogům elektrotechnické fakulty. Doufáme, že se FELCAfe díky našemu návrhu stane oblíbeným místem mezigeneračního setkávání a příjemným prostředím nejen pro studium. Věříme, že náš návrh vytvoří místo pro komunikaci mezi studenty samotnými i mezi studenty a profesory a přispěje k mnoha zajímavým projektům. Záměrem našeho návrhu je vytvořit variabilní a přesto jednoduchý a čistý prostor, kam bude možné zajít mezi přednáškami na kafe, diskutovat nad společným projektem, dát si schůzku s profesorem, zajít na rande, uspořádat stálou či dočasnou výstavu s vernisáží, zorganizovat přednášku či skupinové promítání nebo oslavit narozeniny pana děkana. A jak toho všeho chceme dosáhnout?

PŮDORYS

Půdorysnou jednoduchostí docilujeme snadné orientace v prostoru. Střední reprezentační část je provozně i vizuálně oddělena od klidné studijní části, jejíž prostředí je tvořeno konstrukcí parapetu.

PARAPET

Hlavním námětem návrhu je prostor parapetu. Pomocí elementární myšlenky se snažíme vyřešit několik problémů. Vytváříme studijní prostředí s různou mírou intimity, pohodlí a možnosti komunikace. Vytváříme konstrukci jako schránku pro technické rozvody v místnosti [elektřina, osvětlení, zvuková aparatura]. Vytváříme prosvětlený variabilní prostor.

REPREZENTATIVNÍ ČÁST

Reprezentační část je vizuálně oddělena od studijní části. Dle potřeby lze tyto dvě sekce provozně oddělit či spojit.

VARIABILITA STUDIJNÍHO PROSTORU

Konstrukce parapetu funguje v podstatě jako vestavěná stěna, která má různé možnosti využití. Jednou možností je, že slouží jako úložný prostor pro mobilní nábytek. Parapet jsme navrhli tak, aby se většina nevyužitého nábytku vešla pod konstrukci, což skýtá velké množství možností v uspořádání prostoru. V případě potřeby je možné celý sál vyklidit a uspořádat zde oficiální událost [raut, oslavu atd.]

PRŮCHODNOST REPREZENTATIVNÍHO PROSTORU

Při oficiální události je již po vstupu návštěvník uvítán v reprezentativním předsálí. Ihned si může objednat kávu a prohlédnout výstavu nebo rovnou cíleně směřovat do promítacího sálu a shlédnout přednášku.

FUNKČNÍ SCHÉMA

Navrhujeme zároveň prostor reprezentační - foyer, kavárnu, seminární místnost, a prostor neformální - pro studium a relaxaci. Pomocí konstrukce parapetu vytváříme nejen podmínky pro skupinové studium, skupinové promítání, zároveň však i pro individuální studium, odpočinek i spánek. Konstrukce parapetu funguje jako vestavěná stěna. Na parapetu se dá sedět nebo ležet s notebookem a připojit se k internetu i do elektriky. Tento prostor se dá dále oddělit od zbytku místnosti stahovatelnou roletou. Z .parapetové. stěny je možné vysunout mobilní tribunu pro neformální promítání fotografií či filmů. V neposlední řadě se ke stěně dají přisunout jednotlivé židle, čímž se parapet stává využitelným jako stůl pro individuální studium. Z úložného prostoru stěny se dají vysunout čtvercové stoly, které si studenti mohou seskládat dle potřeby pro práci ve skupině. Relaxační část disponuje pohodlným systémem variabilní sedací soupravy na míru, kterou lze seskládat různým způsobem.

Plakát

Portfolio