Klapča&Klabča - Luboš Klabík, Tomáš Klapka

Zadání bylo jasné. Návrh studovny s kavárnou.

My jsme se rozhodli ho pojmout jako: návrh kavárny se studovnou. Náš plán je vytvořit místnost, kde se budou lidi rádi potkávat. Zajdou tam, když se potkají na chodbě. Domluví si schůzku u ,,LVA.. Prostě chceme, aby se náš návrh stal součástí prostředí. Součásní komunity a součástí budovy.

U Carbonu je tomu jinak řekl bych, ten není tolik vazben na svou budovu. Náš dar, naše kultivace prostoru spočívá v tom, že dáváme fakultě elektrotechnické místnost, kterou nemá, ale kterou mají všichni ostatní. Fakulta po ní prahne. Myslíme, že prostor je schopný velmi ovlivňovat lidi, jejich chování a rozhodování. Proto jsme se snažili být citliví k barvám a vůbec k celému návrhu. Chceme, aby tam lidi chodili rádi a aby za pět let byl LEF pojem, aby měl svoje místo v historii a aby se do ní i plynule začlenil. Prostředky které volíme jsou snad dobře popsané v ostatních materiálech.

Dostali jsme prostor. Malý, tmavý sevřený mezi křídly budovy. Ve stínu stromů. Náš úkol byl jasný. Využít všech nedostatků pro náš prospěch a udělat z toho prostoru to co si být zaslouží.

Byl nutný důsledný rozbor všeho co jsme schopni zjistit. To zabralo dost času, možná i na úkor toho se nám první prezentace nevydařila tak jak jsme chtěli.

Dostali jsme se do kontaktu s téměř desítkou lidí, kteří jsou součástí budovy a ty nám sdělili své dojmy, rady a názory, kterých jsme se snažili držet při návrhu. Nenavrhujeme pro sebe, ale pro ně. Nemá to být náš pomník, ale prostor pro komunikaci, která vázne nejenom na FELu, na ČVUT, ale na celém světě. V důsledku masmédií a komunikačních technologií, se lidé odvracejí od sebe a povídají si s přístroji. Proto chceme, aby prostor byl otevřený, vzdušný a světlý. Možná právě vlastnosti toho kde jsme se převtělují do nás a proto je důležité si toho všímat.

Teším se na chvíli, kdy dojdu do LVA na kafe a popovídám si otevřeně se studenty jak se jim prostor líbí, jak ho vnímají. Možná je to jen vzrušení z možnosti, že by se to stát mohlo, ale možná je to něco víc, než jen pocit úspěchu. Závěrem nemůžu jen doufat. Zajímali by mě i názory teď, po odevzdání, které nám už asi nikdo nedá. Byla by to taková hezká tečka za tím naším workshopem.

Plakát

Portfolio