Institut intermédií nabídne v rámci týdne vědy a techniky procházku virtuální realitou

Institut intermédií nabídne návštěvníkům největšího českého vědeckého festivalu prohlídku unikátní technologie pro virtuální realitu - CAVE (jeskyně), která umožňuje interaktivně zobrazovat modely interiérů, ulic, chodeb a dalších typů scén. Díky stereoskopickému (3D) zobrazování má návštěvník pocit, že se nachází uvnitř zobrazované scény a může jí i procházet. K vidění bude ukázka z projektu zaměřeného na tzv. rekonstrukci virtuálních i skutečných měst - VICITIS, dále procházka fragmentem Langweilova modelu Prahy jehož majitelem je Muzeum hl. m. Prahy a některé projekty studentů elektrotechnické fakulty ČVUT zabývajících se počítačovou grafikou a virtuální realitou. Návštěvníci si dále budou moci prohlédnout například technologie pro scénografické projekty, zařízení pro snímání pohybu herců a tanečníků či zařízení pro pořizování a prezentaci stereoskopického 3D videa.

Prohlídky se uskuteční 5. a 12. listopadu vždy od 14:00 hod. do 17:00 hod.

Více informací na www.iim.cz nebo na www.tydenvedy.cz.

O Týdnu vědy a techniky

Týden vědy a techniky je nejrozsáhlejší a největší vědecký festival v České republice.

Koná se každoročně v měsíci listopadu a letos proběhne již v pořadí 12. ročník, který se uskuteční ve dnech 1..15. listopadu 2012 ve městech Praha, Brno, Ostrava, České Budějovice, Olomouc, Pardubice, Hradec Králové, Zlín, Jihlava, Plzeň, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Liberec a na mnoha dalších místech.

Program festivalu nabídne přes 400 akcí po celé ČR - v každém krajském městě a na mnoha dalších místech. Návštěvníci mají možnost navštívit přednášky, výstavy, exkurze, vědecké kavárny, promítání dokumentárních filmů, nahlédnout do vědeckých pracovišť, laboratoří a knihoven a poznat, jak se dělá věda.

V dopoledních hodinách jsou přednášky a exkurze zaměřeny především na středoškolskou mládež. Odpolední a podvečerní přednášky a doprovodné akce jsou připraveny pro širokou veřejnost.

Součástí festivalu jsou i Dny otevřených dveří ústavů Akademie věd ČR jsou určeny všem návštěvníkům, kteří mají zájem dozvědět se více o nejnovějších trendech v oblasti vědy, o práci vědeckých pracovníků, výzkumných projektech AV ČR, o nejmodernějších vědeckých přístrojích.

Mnoho přednášek bude přenášeno on-line a jejich záznam bude uložen v archivu na www.tydenvedy.cz.

Motto Týdne vědy a techniky 2012: Energie vědy

Hvězdy i planety, příliv i vítr, lidské bytosti i jednobuněčné organismy,
nanočástice i atomy, vše je plné energie.
Energie rozděluje i spojuje, energie je nezbytná k životu.
Energie je také síla, vůle k činům.
Poznejte energii vědy na Týdnu vědy a techniky.