Studenti ČVUT dokončili solární dům, na podzim bude soutěžit v Kalifornii

Tým Českého vysokého učení technického v Praze byl v lednu 2012 jako vůbec první zástupce z České republiky vybrán do finále 6. ročníku mezinárodní soutěže Solar Decathlon. Téměř dva roky studenti projektovali, zajišťovali financování, propagaci a od jara 2013 vlastními silami dům stavěli. Svoji soutěžní stavbu AIR House představili veřejnosti ve středu 17. července před Novou budovou ČVUT v Dejvicích.

Solar Decathlon je mezinárodní studentská soutěž, pořádaná americkým ministerstvem energetiky, ve které má 20 vybraných univerzitních týmů z celého světa za úkol navrhnout, postavit a provozovat energeticky zcela soběstačný rodinný dům. Stavby vznikají na půdě univerzit, během závěrečné přehlídky jsou hodnoceny v 10 disciplínách. Šestý ročník soutěže se bude konat v Orange County Great Park v kalifornském Irvine, kde bude první mezinárodní událostí v nově vznikajícím ekologickém parku.

V rámci ČVUT se jedná o první projekt interdisciplinární spolupráce, do kterého se pod vedením Fakulty architektury ČVUT zapojili studenti Fakulty stavební, Fakulty strojní, Fakulty elektrotechnické, Fakulty dopravní a Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT. "Udržitelný rozvoj ve stavění je na jedné straně oficiální trend, ale není kupodivu nesený veřejným míněním. Na Fakultě architektury chceme, aby si studenti uvědomili, že se nejedná o módu, ale o nutný vývoj," řekl k projektu děkan Fakulty architektury ČVUT prof. Ing. arch. Zdeněk Zavřel.

AIR House představuje malý dům s velkorysým venkovním prostorem určený pro dvoučlennou domácnost 50+, tedy v zásadě pro generaci našich rodičů. Dům je navržen jako chata pro ekologicky smýšlející lidi na vrcholu produktivního věku, která může v důchodu sloužit pro plnohodnotné trvalé bydlení. Inspirací je česká tradice chatařství a chalupářství. Díky malým rozměrům a jednoduchému tvaru lze dům také postavit na běžně velké zahradě jako výminek.

Hlavní charakteristikou AIR House je jednoduchý design a fungování a nadčasové provedení. Dům je celý vyrobený ze dřeva: nosná konstrukce, tepelná izolace, fasáda, vnitřní povrchy a zařizovací předměty. Dřevo má nízkou hodnotu svázané primární energie, je 100% obnovitelné a nikdy nevyjde z módy. Hlavní nosnou konstrukci AIR House tvoří masivní dřevěné CLT (Cross Laminated Timber) panely. Mají výborné akustické parametry, vysokou požární odolnost a pozitivně přispívají k tepelné stabilitě interiéru.

Veškerou energii pro svůj provoz získává AIR House ze slunečního záření. Energetická koncepce vychází z principu "domu v domě". "První kůži" tvoří tepelně izolovaná obálka obytného prostoru z masivních dřevěných panelů v kombinaci s přírodní dřevovláknitou tepelnou izolací. Dřevěná pergola jako "druhá kůže" zmírňuje tepelnou zátěž, prostřednictvím fotovoltaických panelů vyrábí elektrickou energii a díky trubicovým vakuovým solárním kolektorům zajišťuje dostatek teplé užitkové vody.

AIR House je vybavený stropními panely pro sálavé vytápění a chlazení. Z pohledu tepelného komfortu je výhodou malé proudění vzduchu v místnosti, při kterém se minimálně víří prach a mikroorganismy. Teplota v místnosti je oproti vytápění tělesy rovnoměrnější, to umožňuje její snížení o 1 - 3 °C, aniž by se narušila tepelná pohoda člověka.

AIR House má jednoduchý systém inteligentní elektroinstalace, který se využívá pro ovládání a regulaci osvětlení, monitoring spotřeby a výroby elektrické energie. Možnost odpojit při odchodu veškeré zásuvkové obvody, které nejsou potřeba, nebo regulovat umělé osvětlení podle vnějších světelných podmínek zvyšuje uživatelský komfort.

Největší výzvou byla pro studenty spolupráce v multidisciplinárním týmu, projektování podle amerických stavebních předpisů a v současné ekonomické situaci také fundraising. Prototyp soutěžního domu je naceněn na 300.000$, cena běžné produkce by se měla pohybovat okolo 3 milionů korun.

Účast v soutěži je spojená s grantem pořadatele soutěže, který představuje 15% celkového rozpočtu projektu. Další jeho části pokrývají grantové programy (25%), např. Studentská grantová soutěž ČVUT nebo Fond celoškolských aktivit a komerční zdroje (40%), ze kterých je převážně financována výstavba domu.

Do projektu se zapojily velké společnosti, ČEZ, Hypoteční banka, Metrostav, Schneider Electric, Zumtobel Lighting nebo mezinárodní dřevařská společnost Stora Enso. Nosnou konstrukci vyrobila a spolu se studenty montovala firma Dřevostavby Biskup, sendviče stropu, podlah a stěn sestavila pro AIR House firma Vesper Frames, v nadšení pro dřevo nás podpořili odborníci na lepené dřevěné konstrukce z TAROS NOVA. Regulaci a řízení vnitřního klimatu včetně specialisty, který se připojil k týmu, dodala firma Sauter, solární systém ryze český Regulus.

Dům by nebylo možné realizovat bez řady dalších firem, které poskytly materiál pro stavbu, vybavení a odbornou pomoc. "Máme štěstí, že jsme potkali skvělé lidi, kteří nám pomohli s financováním, ale v první řadě dali do projektu spoustu vlastní energie," doplnil koordinátor týmu Ing. arch. Dalibor Hlaváček, Ph.D., z Fakulty architektury ČVUT.

Poslední červencový týden bude AIR House rozmontován a všechny dřevěné části hygienicky ošetřeny pro vývoz do USA. Celá stavba se zabalí do šesti námořních kontejnerů a vlakem se odveze do německého Bremerhavenu, odkud popluje přes Panamský průplav do Kalifornie. Dům v kontejnerech má do Los Angeles dorazit 13. září 2013. Poté budou mít studenti pouhých 9 dní na jeho smontování a uvedení do provozu. Finále soutěže Solar Decathlon se koná 3. . 13. října 2013. Po návratu do České republiky bude soutěžní stavba jako součást nově vznikajícího Univerzitního centra energeticky efektivních budov k dispozici studentům ČVUT pro potřeby výzkumu.

Více informací o projektu najdete na těchto stránkách a sociálních sítích: www.airhouse.cz
www.facebook.com/SolarDecathlon2013.Prague
www.youtube.com/TeamCTUSD2013
www.vimeo.com/ctusolardecathlon2013
www.flickr.com/ctusolardecathlon2013