Martin Margala bude Fulbright-ČVUT chair na FEL ČVUT

Profesor Martin Margala získal prestižní pozici „Fulbright-CTU Distinguished Chair“ na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Jeho jednoletý pobyt začne 1. 9. 2015.

Martin Margala je v současnosti vedoucím katedry elektrotechnického a počítačového inženýrství na University of Massachusetts v Lowellu. Svým zaměřením tato katedra odpovídá FEL. Jeho výzkumnou oblastí je návrh a testování číslicových a analogově-číslicových VLSI obvodů. 

Na FEL ČVUT bude provádět výzkum v oblasti monitorování a řízení výkonové spotřeby velmi rychlých elektronických součástek vysoké integrace. To je velmi aktuální téma, protože výkonové ztráty jsou slabým bodem superrychlých procesorů budoucnosti.

Prof. Margala bude také učit jeden povinný bakalářský předmět a jeden volitelný předmět pro magistry a PhD studenty každý semestr. Kromě toho plánuje další aktivity:

  • Pomoc při řízení kvality předmětů vyučovaných v angličtině
  • Konzultace PhD studentům
  • Kurs akademického psaní
  • Semináře na odborná témata i o americkém školství
  • Pomoc s novou strategií pro zahraniční styky

Fulbrightův stipendijní program byl založen v roce 1946. Od té doby se jej zúčastnilo na 300 tisíc studentů, vědců a učitelů. Mezi bývalými účastníky Fulbrightových programů naleznete nositele Nobelových cen, nositele Pulitzerovy ceny, guvernéry a senátory, velvyslance a umělce, soudce, premiéry a hlavy států, významné profesory a vědce. Každý rok se uděluje přibližně 8 000 stipendií. V rámci základního programu pro vědce a vysokoškolské učitele je každý rok z USA vysláno 800 pracovníků do 130 zemí. Nejprestižnějším oceněním je právě  Distinguished Chair, kterých se každoročně uděluje jen 40, z toho 4 do České republiky. Partnery jsou Karlova Univerzita, Masarykova univerzita, Palackého univerzita a ČVUT.  Tento program je financován vládami České republiky a USA a hostitelskou institucí.   

Přejeme prof. Margalovi příjemný a úspěšný pobyt v Praze!