Obranná a bezpečnostní technika FEL na IDET 2015

Fakulta elektrotechnická se velice úspěšně prezentovala na mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2015, konaném od 19. do 21. května na výstavišti v Brně.

Mezi exponáty, které fakulta prezentovala, patřil například RFID lokalizátor - projekt řešený ve spolupráci kateder telekomunikační techniky, teorie obvodů a elektromagnetického pole. O tom, že se jedná o zajímavý projekt, svědčí i zájem médií - reportáž o lokalizátoru přinesl například slovenský server zive.sk.

Katedra kybernetiky vystavovala exponáty patřící skupině Multirobotické systémy, z nichž byl nejzajímavější systém navržený pro autonomní stabilizaci bezpilotních helikoptér v prostředích a aplikacích, kde není možné využít signál GPS. Systém vzbudil zájem u výrobců letounů i u koncových uživatelů z bezpečnostní a obranné oblasti.

K velmi úspěšným patřilo také řešení adaptivních metod v úlohách mobilní robotiky, prezentované šestinohou kráčející robotickou platformou laboratoře výpočetní robotiky. Ta zaujala svým neúnavným zdoláváním schodů a členitého terénu všechny návštěvníky veletrhu, procházející kolem stánku ČVUT. Adaptivní algoritmy a aplikované metody umělé inteligence pak zaujaly výrobce a dodavatele pozemních mobilních vozidel a prostředků pro podporu lokalizace a navigace v náročném terénu.

Velice poutavým exponátem byl projekt Miniaturního inteligentního analyzačního systému koncentrací plynů a škodlivých látek, zejména toxických, který je řešený pracovníky katedry mikroelektroniky pod vedením prof. Ing. Miroslava Husáka, CSc.. Analyzátor sklidil úspěch zejména u členů hasičského záchranného sboru.

Skupina CAST, která se ve výzkumu věnuje především simulaci navigačních postupů letadel, na veletrhu prezentovala výsledky spolupráce s US Air Force Research Lab. a také se pochlubila elektronickým zobrazovacím systémem EFIS.