Představili jsme unikátní řešení hole pro nevidomé

V rámci projektu Technologické agentury České republiky s názvem Pokročilá navigace nevidomých, přestavil dne 26. listopadu tým doc. Choda z Fakulty elektrotechnické průlomové řešení koncepce navigace nevidomých. Je založeno na nově vyvinuté bílé holi spojené s chytrým telefonem a navigačním střediskem.

Nové provedení vychází z aplikace mobilních sítí 2G/3G/4G, přenos dat tj. navigační data, hlasová komunikace a přenos obrazu může probíhat společně s běžným používáním bílé hole i mobilního telefonu. Ovládání zabezpečují bezdrátová tlačítka rozhraní hole a předpokládanou navigaci nevidomého nyní mohou zajišťovat nejen profesionální navigační střediska, ale zejména jeho rodina.

Nevidomý si před cestou ven zvolí, zda mu bude s orientací vzdáleně pomáhat pracovník centra, nebo někdo z jeho blízkých. Kdykoliv se pak může s navigátorem telefonicky spojit a ověřit si svou polohu, díky možnosti online přenosu obrazu z kamery svého mobilního telefonu má dokonce možnost zeptat se na detailní informace o své poloze.

S uvedením pokročilé navigace do praxe se počítá ve druhém čtvrtletí roku 2016. Řešení bude nabízeno prostřednictvím TyfloCenter a možnost jeho používání bude podmíněna zaškolením.

O novém řešení hole pro nevidomé také informovala Česká televize, ČTK, server Novinky.cz a další.