Unikátní Cyklonavigace vznikla v Centru agentních technologií Fakulty elektrotechnické

Nástroj na podporu městské cyklodopravy Cykloplánovač vyvinuli odborníci Centra agentních technologií Fakulty elektrotechnické ČVUT spolu se studenty programu Otevřená informatika. Aplikace spojuje inteligentní navigaci a analýzu dat a lze podle ní plánovat trasy po 25 českých městech a po Bratislavě. Pro uživatele má přidanou hodnotu v podobě možnosti výběru rychlosti a náročnosti zvolené trasy.

Cykloplánovač je chytrý software, který cyklistům poradí, jakou trasu si zvolit, a městům poskytne cenné informace o chování cyklistů v městském prostředí a o tom, jak podmínky pro cyklodopravu zlepšit. Jeho pilotní nasazení proběhlo v květnu 2015 ve spolupráci s o.s. Auto*Mat a za podpory Magistrátu hl. m. Prahy. V současné době si aplikaci do svých chytrých telefonů nainstalovalo již více než 1000 uživatelů, kteří s ní následně v celkem 17 českých městech zaznamenali 2000 jízd v celkové délce 20 000 kilometrů. Uživatelé si také s pomocí aplikace naplánovali více než 1 700 tras.

Program má jak webovou verzi, tak mobilní aplikaci pro Android (verze pro iPhone je v plánu). Po zadání začátku a konce cesty systém nabídne trasy odpovídající několika profilům (rychlá, klidná, rovinatá a vyvážená). Mobilní verze pak navíc poskytuje i turn-by-turn navigaci, takže uživatele po nalezené trase ve městě i bezpečně provede.

V Centru agentních technologií se v současnosti vyvíjí nová generace Cyklonavigace. Ta využije pokročilejších algoritmů, bude vycházet z již projetých tras a přinese celou řadu dalších vylepšení. V plánu je propojení plánování pro kola s plánováním pro hromadnou dopravu tak, aby mohl cyklista při své cestě kombinovat jízdu na kole, například s jízdou metrem. Aplikace poskytne důležitá data také městským institucím, které by by mohly díky získaným informacím a analýzám lépe cílit svá opatření pro podporu městské cyklodopravy.

Aplikaci si můžete vyzkoušet na stránce http://cykloplanovac.cz