Jan Kraček z katedry elektromagnetického pole získal ocenění v soutěži Česká hlava

Dne 22. listopadu byly vyhlášeny výsledky prestižní vědecké soutěže Česká hlava. Cenu Skupiny ČEZ, cena Doctorandus za technické vědy získal Ing. Jan Kraček, Ph.D., z katedry elektromagnetického pole FEL ČVUT. Ten odbornou porotu zaujal svojí dizertační prací věnující se technologii bezdrátového napájení.

Hlavním přínosem dizertační práce Dr. Kračka a inovativním pojetím technologie bezdrátového napájení je spojení přístupu teorie elektrických obvodů, který umožňuje definovat obecné, optimalizovatelné a měřitelné charakteristiky přenosových řetězců pro bezdrátové napájení, spolu s přístupem teorie elektromagnetického pole, který váže charakteristiky s geometrickými a materiálovými vlastnostmi elektromagnetických struktur pro bezdrátové napájení.

Myšlenka bezdrátového napájení je známa od konce 19. století, kdy se jí převážně na experimentální bázi věnoval Nikola Tesla. V následujícím století však byla tato idea velice málo rozvíjena. Novou vlnu zájmu zaznamenala na začátku 21. století, a to zejména díky narůstajícímu počtu autonomních mobilních elektrických zařízení vybavených bateriemi, které se musí pravidelně nabíjet, nebo vyměňovat. Nabíjení a výměna baterií mohou být nepohodlnými nebo neekonomickými z důvodu rozdílných druhů nabíječek pro různá zařízení, komplikovaného přístupu a masivnosti. Technologie bezdrátového napájení umožňuje nabíjet přístroje bez vodičového připojení. V tomto případě může být pak zavedena jednotná platforma pro nabíjení rozličných různých zařízení jako standardní vybavení budov. Aparáty s nízkou spotřebou výkonu pak mohou být zbaveny baterií úplně a napájeny jen bezdrátově.