Vyvíjíme Li-Fi - bezdrátovou komunikaci přenášenou světlem

V týmu prof. Stanislava Zvánovce na katedře elektromagnetického pole Fakulty elektrotechnické ČVUT zkoumají vědci využití LED diod k bezdrátovému přenosu dat. Technologie by v blízké budoucnosti mohla být velkým konkurentem současnému Wi-Fi připojení.

Technologii Li-Fi, která může nabídnout zejména výrazné navýšení přenosové kapacity, nižší energetickou náročnost a využití stávající infrastruktury, představili japonští vědci v letech 2001 – 2002. Vědecká skupina prof. Zvánovce spolupracuje na vzniku nového standardu IEEE 802.15.7r pro komunikace ve viditelné oblasti Li-Fi. Ten vzniká v rámci konsorcia společností, jako jsou Intel, Philips a zahraničních univerzit. Dále jsme připravili mezinárodní projekt, kde by ČVUT mělo vést konsorcium společností OSRAM, Ford, Philips, SQS a řady evropských universit.

K rozšíření Li-Fi může dojít v horizontu dvou až tří let, nicméně už nyní jsou některá zařízení s touto technologií dostupná. Vedle samotného připojení k internetu nabízí technologie také možnost určování polohy a to s přesností až na 3 centimetry.