V populární Robosouteži Fakulty elektrotechnické ožije legendární hra Pac-Man

V pátek 14. prosince od 12.00 hodin se v Zengerově posluchárně Fakulty elektrotechnické ČVUT na Karlově náměstí (Karlovo náměstí 13, Praha 2) uskuteční již 10. ročník Robosoutěže. V té se utkají  robotická vozítka ze stavebnice LEGO Mindstorms, sestavená středoškolskými a univerzitními týmy. Oproti jarní části pro základní školy se nyní návštěvníci mohou těšit na přehlídku ještě sofistikovanějších designů. Finále s úlohou Pac-Man se zúčastní 39 nejlepších robotů – z toho 12 vozítek sestavily univerzitní týmy ČVUT.

Robosoutěž, kterou pořádá tým katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT letos již desátý rok, má trvale rostoucí účast. Pořadatelé soutěž rozdělili na jarní část pro 2. stupeň základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií, a podzimní část, v níž se utkávají roboti ze středních škol, gymnázií a středních odborných učilišť. Do této právě vrcholící podzimní soutěže se letos přihlásil rekordní počet 156 týmů ze 75 různých škol. Čtyř předkol se nakonec účastnilo 139 týmů a 27 se kvalifikovalo do finále. Tam se utkají se silnými protivníky – 12 robotů totiž do soutěže postaví univerzitní studenti programu Kybernetika a robotika na FEL ČVUT.

Studenti museli pro účast v Robosoutěži sami zkonstruovat a naprogramovat robota ze stavebnice tak, aby dokázal za 90 vteřin bez jakéhokoli dálkového ovládání projet co největší část bludiště, jehož plán se náhodně mění. Ve scénáři, který připomíná populární hru Pac-Man, se studentská vozítka potkají i s duchy, pohybujícími se roboty, které připravil tým organizátorů. Ve vyřazovacím boji se vždy utkávají dva roboti na dvou hřištích vedle sebe, za mohutného povzbuzování publika. Vítězem se stane ten robot, který dojede nejdál a nasbírá tak největší počet bodů.