Na druhém ročníku festivalu Maker Faire Prague se představilo na dvě stovky vystavovatelů a zúčastnilo se ho asi 10 tisíc lidí

Ve dnech 22. a 23. června proběhl na pražském Výstavišti druhý ročník festivalu Maker Faire Prague. Ten je největším českým setkáním novodobých kutilů a vynálezců, jehož ambicí je představit také hravé vzdělávací projekty. Partnerem akce bylo ČVUT v Praze a programovým ředitelem Jiří Zemánek z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Vedle workshopů a zajímavých přednášek proběhla v rámci festivalu také speciální exhibice Robosoutěže. Po deseti letech existence populární studentské soutěže LEGO robotů, jejíž finále se tradičně odehrávají v posluchárně Fakulty elektrotechnické ČVUT, se tak nejlepší robotická vozítka představila širšímu publiku.

Na festivalu jste mohli vidět řadu studenských projektů z ČVUT. Tisk z recyklátu prezentovalo sdružení PETMAT z Fakulty architektury a Institut intermédií ukázal interaktivní zahrádku. Fakulta elektrotechnická předvedla například studentskou formuli eForce, pohyblivý letecký simulátor u skupiny studentek wITches si mohly děti pohrát s elektronikou nebo vyrobit svítící kouzelnické hůlky. Studenti z FEL ukázali také robotického psa, autíčka s adaptivním tempomatem, projekty z LEGA, nebo elektromagnetickou fontánu. Dva projekty studentů Kybernetiky a robotiky získaly na festivalu ocenění "Maker of Merit" - konkrétně skleněné Rijkeho varhany, které vystavoval Krištof Pučejdl, a displej s ferrofuidem, který předvedl Lukáš Pospíchal.


Maker Faire je největší světová přehlídka novodobého kutilství a kreativity, která se pořádá od roku 2006 v mnoha městech po celém světě. Pražský organizuje Maker Faire Prague, z.s., který tvoří zapsaný spolek Žádná věda, komunikační agentura Taktiq Communications a iniciativa Make More. Festival vzniká pod patronátem PRUSA Research, světového výrobce 3D tiskáren, ve spolupráci s odborným partnerem ČVUT. Dalšími partnery letošního ročníku jsou společnosti Arrow, světový distributor elektronických komponentů, společnost Conrad, Hornbach, YSoft, Seeed Studio, Kingston a BigClown.