Naši studenti se o víkendu utkají ve finále světové soutěže Mars Colony Prize

Soutěžní tým studentů z Indie, projekt vzniklý na univerzitě ve švédské Kiruně, finále v barvách ČVUT.  I to může být cesta k vítězství ve vesmírné soutěži Mars Colony Prize, která vyvrcholí v sobotu 19. října v Los Angeles a jejímž cílem je ocenit nejlepší návrh pro vybudování trvale udržitelné kolonie na Marsu pro tisíc lidí. Mezi deset finalistů soutěže postoupil i tým Dvaraka z evropského magisterského programu SpaceMaster, který do boje vysílá katedra řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Soutěž Mars Colony Prize pořádá společnost Mars Society, největší světová organizace zaměřená na podporu výzkumu a osidlování Marsu. Ze 100 přihlášených projektů postoupil mezi 10 finalistů soutěže i tým studentů s názvem Dvaraka, kteří studují v rámci evropského magisterského programu SpaceMaster na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Jeho zástupkyně Alice Phen bude návrh prezentovat v sobotu 19. října před odbornou porotou a účastníky 22. mezinárodního kongresu Mars Society na půdě Univerzity Jižní Kalifornie v Los Angeles.

Cílem Mars Colony Prize je navrhnout kolonii pro prvních 1000 lidí na Marsu, která si bude schopna zajistit veškeré jídlo, oděvy, ubytování, energie, běžné spotřební výrobky, vozidla a stroje, a to pouze s minimem klíčových komponent, například vyspělé elektroniky, kterou bude třeba dopravit ze Země.

Všichni studenti v týmu Dvaraka pocházejí z Indie a jejich úspěšný návrh vznikl během prvního roku magisterského studia, který studenti podle pravidel studijního programu SpaceMaster absolvovali za polárním kruhem ve švédské Kiruně. Dobrá zpráva o postupu do finále je zastihla krátce po příjezdu na ČVUT do Prahy, kde absolvují druhý ročník a budou psát a obhajovat diplomovou práci. Magisterský program SpaceMaster je příklad projektu, který vznikl díky podpoře Evropské unie a nyní je – podobně jako plánovaná kolonie na Marsu – plně soběstačný, takže úspěšně pokračuje i po ukončení finančních dotacíStudijního programu SpaceMaster se v akademickém roce 2019 účastní 7 univerzit a na pražské technice aktuálně studuje 11 studentů.