Proběhla Mezinárodní konference IBWS 2019 Karlovy Vary

Šestnáctá z řady úspěšných mezinárodních konferencí  věnovaných výzkumu vesmíru v oboru vysokých energií a souvisejícím kosmickým a pozemním experimentům, se uskutečnil v Karlových Varech od 20. do 24. května 2019. IBWS (INTEGRAL/BART Workshop)  je konference za vysokého zapojení studentů a doktorandů  s charakterem  evropské  regionální  konference především v oblasti rentgenového výzkumu vesmíru s pomocí družic pozorujících v gama a rentgenovém oboru a návazných pozemních robotických dalekohledů. Tento obor se v posledních letech významně rozvíjí, a to za významné účasti týmu z FEL ČVUT.

Letošního ve všech ohledech rekordního ročníku se  zúčastnilo  54 účastníků z devíti zemí včetně Ruska a USA. 16. INTEGRAL /BART Workshop byl připraven  skupinou kosmického inženýrství na katedře radioelektroniky Fakulty elektrotechnické pod vedením Doc. R. Hudce a se zapojením jeho doktorandů.  Kromě FEL ČVUT byli dalšími spolupořadateli Astronomický ústav AV ČR, Observatoř  Astronomického ústavu  Friedrich - Alexander Universität  Erlangen - Nürnberg  v Bambergu (Německo), Univerzita Würzburg (Německo) a Hvězdárna v Karlových Varech.

Na programu konference byl rekordní počet  60 příspěvků z oblasti družicové vysokoenergetické astrofyziky, výzkumu vysokoenergetických  kosmických  zdrojů, využití  robotických dalekohledů a o přípravě dalších kosmických misí a experimentů včetně minidružic.

Mezi aktuální novinky letošní konference patřily příspěvky o výsledcích české minidružice VZLUSAT, která úspěšně pracuje ve vesmíru již druhým rokem a na jejíž přípravě se významně podíleli studenti FEL ČVUT,  dále  nejnovější vývoj v oboru miniaturních družic, tzv. cubesatelitů, kde je novinkou let mnoha minidružic ve formaci, s významným potenciálem pro aplikace a zapojení studentů. Prezentovány zástupci FEL ČVUT byly i budoucí družice Evropské kosmické agentury ESA s českou účastí SMILE a THESEUS. V těchto kosmických projektech se FEL ČVUT podílí na práci hlavních konsorcií.