Spojení žurnalistky a umělé inteligence budou pomáhat zkoumat vědci z Fakulty elektrotechnické

Proměna etických aspektů s nástupem žurnalistiky umělé inteligence (UI) je nový projekt, který staví na interdisciplinárním pojetí žurnalistiky a počítačových věd. Spolupracovat na něm bude katedra žurnalistiky Fakulty sociálních věd UK, katedra počítačů FEL ČVUT, katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd Západočeké Univerzity v Plzni a ČTK. Prvotním cílem výzkumu je vznik systému UI, který bude generovat texty umožňující další zpravodajské využití.

Projekt propojující žurnalistiku a počítačové vědy počítá se vznikem a aplikací systému pro ověřování, analýzu a tvorbu zpravodajského obsahu pomocí umělé inteligence.

Vědci se budou zabývat i následným výzkumem proměn vybraných atributů novinářské etiky v éře žurnalistiky umělé inteligence, jako je ověřování obsahů stávajícím způsobem a s využitím UI, využití obsahu generovaného UI a s tím související etický konflikt mezi rychlostí a přesností, změnou role žurnalistů v newsroomech, v nichž jsou aplikovány systémy UI.

Při i po vzniku funkčního algoritmu se uskuteční terénní výzkum v redakcích. Ten bude zaměřený na vybrané atributy proměn novinářské etiky v éře umělé inteligence. Následně bude porovnávána rychlost vzniku, přesnost a procesy ověřování zpravodajských textů vytvářených podle současných redakčních postupů na straně jedné a s pomocí prvků umělé inteligence v budoucnosti na straně druhé.

Projekt vznikl v rámci 2. veřejné soutěže Programu na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA Technologické agentury České republiky.

Dr. Luboš Král, který projekt řeší v Centru umělé inteligence Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, uvedl: „Naším cílem a ambicí je nejen pomoci k automatizaci vytváření shrnujících žurnalistických zpráv, ale také vytvořit systém pro kontrolu tvrzení, a to na základě dostupných zdrojů, jako je historie zpráv, statistické údaje a další. Tak by například divák mohl v přímém přenosu sledovat doplňující textové informace k pronášeným tvrzením a také by bylo možné vytvářet hypotézy o dalším vývoji zaznamenaných událostí, a to srovnáním s obdobnými, již proběhlými, událostmi. V každém případě se pohybujeme v oblasti, která v ČR není ještě pokryta, a podobné nástroje se zde nevyužívají.“