Podílíme se na zavádění navigačního systému Galileo do pražských tramvají

Ve všech tramvajích pražského dopravního podniku (DPP) budou nově přijímače, které umožní přijímat signál z navigačních systémů Galileo, GPS, Glonass a BeiDou. Na jejich zavedení se podílí odborníci z katedry radioelektroniky FEL ČVUT.

Dopravní podnik chce koupit 838 přijímačů. Zpřesní se tak lokalizace tramvají. K úloze FEL ČVUT v tomto projektu se vyjádřil Dr. Václav Navrátil: „V rámci již zhruba dvouleté spolupráce jsme DPP poskytli řadu konzultací ohledně vlastností a limitů družicové navigace v komplikovaném městském prostředí, navíc v blízkosti trolejového vedení. Podíleli jsme se rovněž na početných praktických zkouškách různých přijímačů v podmínkách podobných skutečnému nasazení.“

Dopravní podnik plánuje využít systém Galileo pro určování polohy svého vozového parku jako jeden z prvních operátorů městské hromadné dopravy v Evropě. Využití moderních multikonstelačních GNSS přijímačů přinese výhody i cestujícím a obyvatelům, např. v podobě online sledování polohy tramvají či snížení hluku díky automatickému mazání kolejí.

Na projektu s pražským dopravním podnikem spolupracují Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT), Agentura Evropské unie pro globální družicové navigační systémy (GSA), ministerstvo dopravy a Magistrát hl. m. Prahy.