Projekt FreMEn contra COVID získal Speciální cenu na virtuálním hackathonu Hack the Crisis

V reakci na koronavirovou krizi uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR spolu s agenturou CzechInvest virtuální hackathon Hack the Crisis s cílem vybrat a podpořit výjimečné projekty, které přispěly k boji proti epidemii. Za dva měsíce trvání hackathonu se do něj přihlásilo 206 projektů, ze kterých porota vybrala 15 nejlepších. Jejich zástupci se 22. června 2020 utkali o ceny partnerské společnosti Hyundai na finálovém večeru v pražském coworkingovém prostoru WeWork. Za účasti předsedy vlády Andreje Babiše, ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly bylo po prezentacích oceněno osm finalistů, kteří si rozdělili 10 milionů korun na realizaci a další rozvoj.

Vítězným projektem se stala DIANA Biotechnologies, jehož ambicí je přispět k výraznému navýšení kapacity ultra-citlivých COVID-19 testů v ČR, která je kritická pro úspěšné uvolňování karanténních opatření i pro boj s další vlnou infekce. Na druhém místě se umístil plicní ventilátor Corovent z ČVUT, na třetím pak nanofiltry vyvíjené spin-offem LAM-X, které jsou přizpůsobeny pro využití jako součást roušek. Speciální ocenění a finanční odměnu ve výši 700 000 Kč získalo pět soutěžících včetně projektu FreMEn contra COVID, který se zrodil na Fakultě elektrotechnické.

Projekt FreMEn contra COVID vede Tomáš Krajník z Centra umělé inteligence FEL ČVUT v Praze a jeho klíčovým výstupem je aplikace Nebojsa, která předpovídá koncentraci lidí na veřejných místech. Svým uživatelům nabízí doporučení, kdy se vydat nakoupit potraviny, projít do parku nebo zajít do lékárny, aby se vyhnuli hustému výskytu lidí. Aplikace vychází z principu „social distancing“ (společenského odstupu), který byl doporučen Světovou zdravotnickou organizací jako účinný nástroj v prevenci proti šíření viru. Technické řešení projektu stojí na několikaletém výzkumu umělé inteligence, která vytváří časoprostorové mapy na základě anonymních dat od uživatelů. Každý se může dobrovolně zapojit do sběru dat a přispět tak k prestižnímu výzkumu umělé inteligence, šetření času běžně stráveného ve frontách a eliminace šíření nákazy. U projektu navíc není pochyb o jeho udržitelnosti Své uplatnění najde i po skončení krize např. během pravidelné chřipkové sezóny. Více informací o projektu a aplikaci ke stažení pro Android najdete na http://nebojsa.app/.