Tým Alquist se studenty ČVUT postoupil do finále soutěže Alexa Prize Social Bot Grand Challenge

Studentský tým ČVUT nebude chybět ani ve čtvrtém finále soutěže Alexa Prize Social Bot Grand Challenge, kterou vyhlásila společnost Amazon. Zda se po předchozích dvou stříbrech a jednom bronzu konečně podaří v konkurenci čtyř amerických univerzit zvítězit, bude jasné v průběhu srpna. Tři z pěti členů týmu působícího na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) pod vedením Jana Šedivého, studují postgraduál na katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Chatboti nacházejí stále širší uplatnění v e-commerce, hotelnictví či sociálních službách. Na to, aby se nám s nimi povídalo skoro stejně, jako bychom hovořili s člověkem, se zaměřuje soutěž společnosti Amazon – Alexa Prize Social Bot Grand Challenge. Cílem je vytvoření konverzačního robota pro hlasovou asistentku Alexu, jenž by s lidmi dokázal zajímavě konverzovat o obecných tématech, jako jsou filmy, sport nebo hudba. Hlavní cenu ve výši jednoho milionu dolarů (která dosud nebyla udělena) získá chatbot schopný vést souvislé a zábavné rozhovory s průměrnou délkou alespoň 20 minut.

 

Tým studentů z ČVUT, který na CIIRC ČVUT pod vedením Jana Šedivého rozvíjí konverzačního bota nazvaného Alquist, se soutěže účastní již počtvrté a pokaždé získal prestižní medailové umístění. Na zlato však zatím ještě čeká. Tým se průběhu let postupně obměňuje, v roce 2021 soutěží ve složení těchto studentů: Jakub Konrád (vedoucí, Fakulta elektrotechnická ČVUT), Petr Marek (Fakulta elektrotechnická ČVUT), Petr Lorenc (Fakulta elektrotechnická ČVUT), Van Duy Ta (CIIRC) a Ondřej Kobza (CIIRC).

„Pro letošní ročník Alexa Grand Challenge jsme si stanovili řadu ambiciózních cílů,“ říká Jakub Konrád, vedoucí studentského týmu. „Je fantastické vidět, že se nám to vyplatilo a že jsme se opět dostali až do finále soutěže. Těšíme se na závěrečné kolo hodnocení a na to, zda se nám podaří letos umístit ještě lépe.“

Mezi finálové týmy dále patří tyto univerzity: Athena, The University of California, Santa Cruz; Emora, Emory University; Chirpy Cardinal, Stanford University; State University of New York (SUNY) Buffalo. 

Tři nejúspěšnější týmy budou vyhlášeny v průběhu srpna. Loni byly na stupních vítězů Emora, Chirpy a Alquist, v tomto pořadí.

Další informace najdete zde.