Festival Maker Faire Prague hledá novodobé kutily. Uzávěrka pro registraci je už 31.7.

Kutíte, bastlíte, pájíte? Anebo tisknete na 3D tiskárně? Experimentujete s molekulární gastronomií, zahrádkařením anebo hledáte nové využití textilu či papírových kartonů? Pak je Festival Maker Faire Prague 2021 ideální příležitostí, abyste předvedli, co umíte a načerpali novou inspiraci od svých kolegů. Uzávěrka pro registraci je již 31. července a pro nekomerční projekty je účast zdarma.

Maker Faire Prague 2021 se uskuteční o víkendu 11. a 12. září na Výstavišti Praha v Holešovicích. Maker Faire není zaměřený na konkrétní obor a hlavním jeho tématem je tvořivost. Otevírá se inženýrům, řemeslníkům, umělcům, kutilům, zahradníkům i vědcům, kteří mohou předvést svůj koníček, vychytávku, hack, experiment nebo projekt. 

Programovým ředitelem Maker Faire Prague je i letos dr. Jiří Zemánek z katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT, který se bude podílet již na třetím ročníku největší domácí přehlídky svého druhu. „Na každé z předchozích dvou akcích se představilo kolem dvou set projektů a zúčastnilo se jich 10 000 návštěvníků. V loňském roce proběhl veletrh pouze v omezené online formě, ale věříme, že makeři ani v době covidu nezaháleli a předvedou své kreativní nápady s o to větší energií. Jsem si jist, že kolegové nejenom z Fakulty elektrotechnické, ale i dalších fakult ČVUT mají všechny předpoklady na naší přehlídce vyniknout zejména proto, že makeři jako novodobí všeumělové se snaží propojovat tradiční řemesla a postupy s digitálními dovednostmi a technologiemi,“ říká Jiří Zemánek, který je sám aktivním makerem a inovativní přístupy a nápady zapojuje i do výuky.

Videopozvánku na Maker Faire Prague 21 najdete zde

V minulosti se FEL na Maker Faire prezentovala s několika expozicemi. Vedle dr. Vojtěcha Petruchy a doc. Jana Fišera se představily například wITches či letecký simulátor, soutěžily tam týmy z Robosoutěže a ukazovali jsme skleněné varhany anebo displej s magnetickou kapalinou. Ohlédnutí za ročníkem 2019 najdete zde.       

Všichni, kteří budou chtít sdílet, co se při vlastních projektech naučili, mohou do 31. července 2021 vyplnit přihlašovací formulář dostupný prostřednictvím odkazu Call for Makers - Prague Maker Faire. Pro nekomerční projekty je účast zdarma.

Maker Faire Prague 21 slibuje, že aktivně se budou moci zúčastnit nejenom vystavovatelé, ale i návštěvníci. „Na Maker Fairu totiž nikdo nemusí jenom přihlížet. V dílnách, workshopech a stáncích budete mít možnost si mnoho věcí osahat a vyzkoušet. Žádné cedulky “nedotýkat se” na tomto festivalu zkrátka nenajdete,“ potvrzuje Jiří Zemánek.