Vernisáž projektů předmětu „ Zpracování digitální fotografie“



Semestrální výtvory studentů jsou nyní ke shlédnutí v přízemí budovy A, ČVUT CIIRC, Jugoslávských partyzánů 1580/3, Praha 6.

JINÁ DOBA

Chlapče, dnes je jiná doba, slýchával jsem desítky let od babičky.
Nikdy jsem přesně nevěděl, co tím myslela…

Babička se narodila za císaře pána ve starém Rakousku v roce 1898 a bylo jí šetnáct, když vypukla Světová válka. Přišla jiná doba. Z českých vesnic odcházeli mladí chasníci a přicházely smutné dopisy. Po válce bylo babičce dvacet, zjevil se Masaryk, Československo a jiná doba trvající do roku 1938. To bylo babičce čtyřicet. Napochodoval Hitler a s ním jiná doba. Společně odpochodovali v pětačtyřicátém, babičce bylo 47. Do jejích padesátin zde byla jiná doba v podobě svobodného nádechu s Benešem. V roce 1948 nastala s Gottwaldem nejdelší jiná doba v jejím životě, která trvala až do roku 1989. Babičce bylo přes devadesát, když spolu s Havlem vplula opět jiná doba. V té už v klidu dožila.

Technologické skoky, kterými babička procházela téměř sto let, byly ohromné. Od koně k dálnicím, od svíčky k mobilu, od balonu k Apollu, od počítadla k digitální fotografii. Pokračovat můžete jistě sami.

Já žil svou dobu 26 let, když v roce 1989 přišla má první jiná doba trvající krásných 30 let. V roce 2020 nastala další jiná doba, kterou si nikdo z nás nekokázal představit. Spolu s vámi doufám, že nebude trvat dlouho. Covidoba. Studenti, vaše první jiná doba je zde, plná zákazů a omezení, nepříliš veselá. Nemá spojitost se změnou společenského systému jako výše uvedené jiné doby.

Vždy na začátku letního semestru, koncem února, už přes deset let studentům při první přednášce předmětu “Zpracování digitální fotografie”, slibuji, že koncem května budeme společně při vernisáži ve skleněné dvoraně na Karláku slavnostně prohlížet studentské práce a těm nejlepším předávat za potlesku i cinkotu skleniček diplomy a věcné dary. Letos jsem slib nesplnil. Ani na podzim jsme ve skleněné kostce (až se studenti vrátí po prázdninách do Prahy a bude opět veselo) nemohli s učiteli a přáteli předmětu A7B33DIF vernisáž realizovat. Přišla jiná doba. Nikým nezvaná Covidoba.

Učitelé mají povinnost plnit studentům sliby, zvláště pak ty krásné. A proto jsme se s kolegy učiteli rozhodli výstavu nejlepších studentských prací i s vernisáží realizovat všemu navzdory dne 7. 10. 2020. Šedesát studentů si zapsalo s vysokými očekáváními náš předmět. My je přece na konci nemohli zklamat.

Pětadvacet, téměř polovina studentů, stihla odevzdat své semestrální fotografické projekty do interní fotografcké soutěže. Studenty v demokratickém výběru ještě v únoru navržené dva názvy projektů, NEPOZOROVANÉ a CHYBA?, jako kdyby předznamenaly březnový a další mnohaměsíční vývoj chořící společnosti. Jen pár týdnů trvala normální výuka. V březnu začala výuka pandemická znemožńující běžný mezilidský kontakt. Přednášky “do zdi” se ještě dají nějak překousnout, ale atelierová cvičení bez ateliéru a fotografie architektury na zahrádce s domkem, to není to pravé ořechové, nehledě na osobní konzultace skrze neosobní počítač.

Pavel Linder, Tomáš Dostál, Petra Vaňková, Radek Wipplinger, Lukáš Marek, Hung Pham Ngoc, Richard Burkoň, Ondřej Komín, Karel Petr, Vojtěch Kulovaný, to jsou studenti, kteří se umístili na prvních osmi příčkách soutěže a jejichž práce jsou od 8. 10. 2020 vystavené v Dejvicích, ve vstupní hale rektorátu. Diplomy a věcné ceny, hodnotné fotografické publikace, obdrželi první tři jmenovaní. “Kniha FOTOGRAFIE” se stala speciální odměnou prof. Hlaváče vybranému studentovi bez ohledu na pořadí v soutěži. Vernisáž se konala v šalamounském režimu v CIIRC ČVUT na přízemní venkovní terase, která se nachází v uličce mezi budovou B a halami ČVUT. Po vernisáži pod širým nebem se panely s výstavou přesunuly zpět do rektorátu.

Přítomní studenti a učitelé byli velmi rádi, že se vernisáž, vyhodnocení soutěže i výstava samotná uskutečnila i v tomto omezeném režimu, v krátkém časovém okně mezi jarními a podzimními zákazy. Semestrální práce, fotografické projekty a eseje na téma “Fotografie” nejlepších studentů si lze vzdáleně prohlédnou v “Síni slávy” na adrese https://cw.fel.cvut.cz/b192/courses/a7b33dif/sinslavy/start.

S poděkováním za nadšení a obětavost všem studentům i kolegům učitelům,

V. Hlaváčovi, P. Neugebauerovi, J. Šochmanovi, M. Neoralovi,

FEL ČVUT zvláště,

za skvělou práci,

Roman Sejkot,

10/2020.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk