Kam dál?

Vyhlášení voleb a postup pro kandidáty


Volební a jednací řád

Zákon o VŠ

Volby do AS FEL

Vážená kolegyně, vážený kolego;
děkujeme, že se zajímáte o možnost pomoci fakultě prostřednictvím senátu. Rádi bychom vám pomohli v rozhodování, zda do toho jít, naším pohledem na činnost senátu.

Pravomoci senátu jsou jednoznačně dány VŠ zákonem, blíže je fungování senátu vymezeno v jeho základním dokumentu zvaném Volební a jednací řád AS FEL. Teď si stručně představíme hlavní náplň činnosti senátu a posléze se podíváme na zásadní otázku: Jaké mám coby senátor možnosti, pokud chci prosadit nápad X.

Základním východiskem je, že senát fakultu neřídí, od toho jsou jiné složky. Smysl senátu je jiný, v trojnožce vedení fakulty má podobné postavení jako parlament v běžných zemích. Jeho hlavní role jsou tedy v nastavování pravidel, kontrolní činnosti a (částečném) výběru obsazení některých klíčových orgánů. Dělá zejména toto:

  • Senát schvaluje rozpočet fakulty. Reálně to znamená, že hlavně nastavuje pravidla pro rozdělování peněz, která jsou senátu navržena vedením po projednání v radách a grémiích. Senát má právo navrhnout vlastní věci, ale obvykle (či převážně) respektuje názor těch, kteří pak s těmi penězi musí vyjít. Tato pravidla pak určí hlavní část rozpočtu, další složky bývají dány aktuálními potřebami a prioritami (investice, rezerva). I zde senát obvykle naslouchá vedení. To neznamená, že by občas do návrhu nezasáhl, ale i pak se obvykle snaží o dohodu s vedením. Je třeba v této souvislosti zmínit, že senát skrz rozpočet fakulty dosáhne jen na část z peněz, které fakultou proudí, například o penězích z grantů rozhodovat nemůže.
  • Senát schvaluje pravidla pro přijímání do programů. I zde úzce spolupracuje s vedením a garanty programů.
  • Senát každý rok schvaluje Výroční zprávu a Zprávu o hospodaření. Zde obvykle odchytává chyby v datech a snaží se, aby výsledné zprávy vypadaly rozumně.
  • Senát schvaluje členy Vědecké rady. Toto je velmi důležitá pravomoc, jejíž ostří je otupeno formulací "na návrh děkana" ve VŠ zákoně.
  • Senát volí děkana (formálně jej pak jmenuje rektor).
  • Senát může navrhnout odvolání děkana. Jaderná puma pravomocí senátu.
  • Senát je prostředníkem pro akademickou obec. Čas od času se někdo na senát obrátí s problémem, který považuje za důležitý. Senát tak na podnět některých kolegů například otevřel s vedením otázku habilitací nebo třeba problém s pracovními smlouvami na dobu určitou.
  • Senát dále dělá různé formální věci, třeba schvaluje zápisy, volí svého předsedu a předsednictvo a podobně.
Jakkoliv se může činost senátu mnohdy zdát formální, průchod dokumentů senátem má jeden klad: víc očí víc vidí. Snad každý rok senát odchytí nějaké přehlédnutí, které by fakultě způsobilo problémy.

Jak výčet výše naznačuje, senát nemá přímou pravomoc přikazovat vedení. Může v případě výrazné nespokojenosti odvolat děkana, ale všichni zúčastnění vědí, že to je jen krajní východisko. Senát se tedy snaží o rozumnou spolupráci s vedením, zde hraje zajímavou roli zejména ta fráze "na návrh děkana" ve VŠ zákoně, v některých oblastech je to tak, že když senát něco chce, tak se musí nejprve s děkanem domluvit, že to děkan oficiálně předloží. Senát se tedy snaží, vedení někdy souhlasí a spolupracuje, někdy spíš ne. Senát také zajímá názor dalších složek fakulty, takže dění na fakultě bývá výslednicí působení senátu, vedení, grémia vedoucích kateder, Vědecké rady a vlivných osob mimo oficiální postavení. Historicky se senáty lišily ve své odvaze, kam až v přetlačované zajít, o výsledcích jednotlivých strategií je možné diskutovat :-).
Není to úplně marné, mezi viditelné výsledky aktivity senátu patří například kopírky na chodbách, recyklace na fakultě, Diskusní fórum, studovna nebo třeba anketa, kterou senát nejen inicioval, ale také pomáhá udržovat při životě. (Mimochodem, u všech těchto aktivit sehráli výraznou roli senátoři-studenti.)

Tolik k pravomocem, nyní k té zásadní otázce. Mám geniální nápad X a chci jej uvést v život. Nebo je něco, co je dle mého soudu špatně a mělo by se to spravit. Co mi senát nabízí?
Poskytuje veřejnou platformu k prezentaci vašich myšlenek a k tlaku na vedení. Na každém zasedání se můžete vedení ptát, vedení vám bude muset nějak odpovědět. Pokud se vám pro váš nápad podaří získat podporu dalších senátorů, bude tlak o to větší. Není výjimkou, že se takto něco podaří. Někdy zase ne, někdy jde o běh na velmi dlouhou trať.

Samozřejmě pro členství v senátu není třeba mít nějaký konkrétní cíl. Jak už jsme napsali, za senátem je i spousta drobné, většinou neviditelné práce. Fakulta potřebuje lidi, kteří to budou dělat poctivě. Odměnou vám bude dobrý pocit, že něco děláte pro svou komunitu, v neposlední řadě nahlédnete do tajů fungování fakulty, což je dozajista zajímavá zkušenost. Zaplatíte za to svým časem a menší či větší mírou únavy, jako studijní literaturu je možné si prohlédnout některý z filmů o tom, jak se hrstka udatných astronautů snaží svými mravenčími silami vychýlit obří asteroid z jeho tradiční dráhy, hybnost veliká. Je jen fér dodat, že stejný pocit ohledně fakulty mají i vedení a Vědecká rada.

Za obsah odpovídá: Ing. Jan Koller, Ph.D.