28. 3. 2008; ČVUT

ČVUT v Praze dokáže zachraňovat životy pomocí defibrilátorů

Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického v Praze pořádá dne 1. dubna 2008 od 8.00 hodin veřejný nácvik záchrany života s pomocí automatického externího defibrilátoru. Proškolen bude před očima svých studentů a zaměstnanců přímo rektor ČVUT prof. Václav Havlíček a děkan Fakulty elektrotechnické doc. Boris Šimák. Tato událost se bude konat v budově fakulty Technická 2, Praha 6 Dejvice.

"Praktický nácvik se bude skládat z umělého dýchání a srdeční masáže, v součinnosti s automatickým defibrilátorem," vysvětlil MUDr. Vítězslav Kříha z katedry fyziky Fakulty elektrotechnické. "Význam školení je nejen v seznámení se s použitím moderní technické pomůcky, ale i s nejnovějšími metodickými pokyny pro resuscitaci, které vycházejí ze současných poznatků o dějích v organismu během oživování."

Včasná defibrilace ještě před příjezdem záchranné služby výrazně zvyšuje kvalitu života zachráněného. Zachraňuje především plnohodnotnou funkci mozku a srdce. Nácvik má zvýšit sebevědomí studentů a zaměstnanců ČVUT při záchraně života. Ocitnou-li se v takové situaci, kdy bude třeba zasáhnout budou na tuto situaci připraveni, začnou jednat a nebudou čekat, až to udělá někdo jiný.

Fakulta elektrotechnická je první a zatím jedinou fakultou ČVUT vybavenou defibrilátory. Umístěny jsou ve skříňkách chráněných poplašným systémem v budově fakulty v Dejvicích (Technická 2) a v budově E (Karlovo náměstí 13). "Mozky našich studentů a pracovníků jsou to nejcennější, co naše fakulta má, a je naší povinností o tento poklad pečovat," uvedl děkan fakulty doc. Šimák.

Defibrilátor je na místě použít u osob, které v důsledku náhlého zhoršení zdraví ztratili vědomí, přestali samovolně dýchat a jejichž tělo neklade odpor při pohybování končetinami. Jeho použití nenahrazuje nepřímou srdeční masáž a umělé dýchání, ale dodává předlékařské první pomoci nový rozměr, neboť slovními pokyny provádí oživováním a pomocí čidla sleduje kvalitu provádění nepřímé srdeční masáže. Přístroj sám změří a vyhodnotí elektrickou aktivitu srdce a rozhodne, zda je nebo není třeba vyslat léčebný proudový impuls. Není třeba bát se poškození postiženého zbytečným průchodem elektrického proudu srdečním svalem.

Defibrilátor by měla v ideálním případě použít osoba, která byla pro jeho použití vyškolena. Přístroj je ale konstruován tak, že by jej v krajní nouzi mohla správně použít i osoba, která umí poskytnout první pomoc.

"I kdyby defibrilátor nebyl nikdy použit, může pomoci záchraně lidského života a zdraví nepřímo," shrnuje MUDr. Kříha. "Skříňku s defibrilátorem, kterou budete potkávat každý den u vchodu do fakulty, začnete postupně vnímat jako běžný standard vybavení budovy s vyšší kumulací lidí. A to je stav, do kterého by Česká republika měla dospět. Jelikož naši absolventi se dostávají do řídících funkcí, dá se předpokládat, že potřebu instalace defibrilátorů si odnesou s sebou ze školy do praxe. Zároveň se všichni naučí vnímat při vstupu do budov piktogram označující umístění defibrilátoru - srdce s bleskem v popředí."


26. 3. 2008; novinky.cz

Vysoké školy stále více hledí na budoucí uplatnění vlastních studentů

Vysoká škola ekonomická v Praze uspořádala další ročník veletrhu pracovních příležitostí s názvem Šance. Cílem veletrhu, který je určen studentům i čerstvým absolventům VŠE, je vytvořit příležitost pro osobní kontakt s potenciálními zaměstnavateli.

Na letošním jarním ročníku veletrhu (další obdobná akce bude uskutečněna na podzim) se představil dosud rekordní počet 73 firem, což dokladuje rostoucí oboustranný zájem o veletrh. "Studenti mají možnost setkat se s významnými firmami přímo zde v prostorách školy, firmy jsou prestižní, z pestré palety oborů," říká Ing. Mgr. Martin Lukeš, PhDr., ředitel Rozvojového a poradenského centra VŠE.

S hledáním budoucího zaměstnání by měly studentům i absolventům Univerzity Karlovy pomoci workshopy pracovních příležitostí, které každoročně pořádají Přírodovědecká fakulta a Matematicko-fyzikální fakulta. V minulých letech na tyto akce přišly stovky studentů a účastnily se jich desítky firem. CareerMarket se dlouhodobě zabývá zprostředkováním kontaktu mezi soukromým sektorem a vysokými školami.

Asociace IAESTE Českého vysokého učení technického v Praze pořádala 12. března již 14. ročník Mezinárodního veletrhu pracovních příležitostí iKariéra 2008. Akce se konala v prostorách fakult elektrotechnické, strojní a stavební ČVUT v Dejvicích pod záštitou rektora ČVUT prof. Ing. Václava Havlíčka, CSc. "Jedná se o největší událost podobného druhu v ČR," řekl k veletrhu iKariéra, jehož se letos zúčastnilo 125 společností, Jakub Weberschinke, PR manažer IAESTE při ČVUT.

Workshop se ujal také na Masarykově univerzitě v Brně. Veletrh Job Challenge 2007 odstartoval projekt na založení kariérního centra Masarykovy univerzity. První ročník veletrhu, který Masarykova univerzita zorganizovala v loňském podzimu v prostorách Ekonomicko-správní fakulty, přilákal zájem zhruba tisíce studentů brněnských vysokých škol, kterým nabídku práce představilo 45 vystavovatelů. Firmy na veletrzích loví studenty.

Již pátý Veletrh pracovních příležitostí pořádaný na Provozně ekonomické fakultě ČZU v Praze proběhne ve středu 9. dubna mezi 9:00 a 17:00 v prostorách nové budovy PEF CEMS. Zváni jsou především studenti Provozně ekonomické fakulty hledající zaměstnání, na které se těší zástupci firem z různých oborů podnikání.

Závěrem zbývá dodat, že stabilně největší zájem je o absolventy technických či ekonomických oborů. Klíčovou roli při zprostředkování zaměstnání studentům hraje internet. Naprostá většina veřejných vysokých škol má na webových stránkách informace o možnostech zaměstnání, elektronickou nástěnku práce nebo diskusní fóra pro zaměstnavatele a studenty.


20. 3. 2008; Automa

Současný stav a nové prvky v programu Cepot

Centrum podpory talentů (Cepot), které působí při katedře řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, je na prahu již šestého cyklu studentských projektů. Při obhajobách v únoru 2008, kdy studenti prezentovali výsledky dosažené v pátém cyklu programu, se znovu ukázalo, jak je pro ně program Cepot přínosný. Členové hodnotitelská komise, zástupci společností ANF Data, spol. s r. o., RLC Praha, a. s., Sidat, s. r. o., Sofcon, spol. s r. o., Verema, spol. s r. o., a katedry řídicí techniky FEL ČVUT v Praze, shodně ocenili nejen rostoucí kvalitu projektů, ale především posun k tématům, která mnohem více odpovídají průmyslové praxi, než tomu bylo před necelými dvěma roky, kdy program Cepot začínal. Dosud bylo v programu podpořeno více než 50 studentů, z nichž většina pracovala na projektech trvajících dva až tři cykly. Několik studentů se však účastní programu od jeho úplného začátku. Celková částka vyplacená studentům na mzdách přesahuje tři miliony korun. Vznikají i mnohem kvalitnější diplomové práce, což bylo patrné i na letošní akci Kontakt, prezentaci diplomových prací každoročně pořádané katedrou. Sponzor této akce oceňuje tři nejlepší z představených diplomových prací finanční odměnou. Z prací oceněných letos společností Sidat byly dvě realizovány právě s podporou programu Cepot.

Marketingové studie

Novinkou v právě uplynulém cyklu byl požadavek hodnotitelské komise na vypracování marketingových studií k vybraným projektům. Šlo o projekty, u nichž nebylo zřejmé, zda z pohledu programu Cepot má smysl je dlouhodobě podporovat, anebo byly pochybnosti o tom, zda plánovaná oblast využití jejich výsledků je ta správná. Marketingové studie vypracovávali sami studenti - řešitelé projektů ve spolupráci se společností Verema a studenty školy mezinárodních a veřejných vztahů Praha a Vysoké školy ekonomické v Praze. Z pohledu programu Cepot šlo o pilotní projekt, jehož cílem bylo poskytnout studentům ČVUT pohled na jejich vlastní technickou činnost z pozic marketingu a studentům ŠMVV Praha a VŠE marketingově zpracovat zajímavá technická řešení. Celkově tak byl naplněn dlouhodobý záměr programu nabídnout studentům technického oboru možnost jiného než čistě technického pohledu na výsledky jejich práce. Spolu se vzděláváním v dalších kurzech, zaměřených na prezentační dovednosti, rétoriku, tvorbu image a společenský protokol, si tak studenti rozvíjejí své schopnosti a dovednosti umožňující jim na úrovni jednat o technických záležitostech s lidmi netechnického zaměření, což jim může usnadnit cestu k budoucímu obchodnímu úspěchu doma i v zahraničí.

Oceněné projekty pátého cyklu

Jako v každém cyklu, ocenila i letos v únoru hodnotitelská komise několik výjimečných projektů. Nejlepšího hodnocení dosáhl projekt Eduarda Doskočila Modul pro inerciální navigaci, téma navazující na jeho bakalářskou práci, na němž v programu pracuje již třetí cyklus. Z původně akademického projektu s nejasným uplatněním se stal projekt směřující k uplatnění v praxi, možná i ke komerčnímu využití. Po technické stránce jde o kombinaci návrhu hardwaru a firmwaru s použitím matematického modelování. Dalším oceněným byl projekt Komponenty pro bezdrátový systém regulace teploty Lukáše Čarka. Autorovi se přes počáteční potíže podařilo vyvinout systém výrazně rozšiřující možnosti automatizace v oblasti technického zařízení budov. Velkým přínosem projektu je jeho dovedení až do fáze průmyslového designu. Zadavatelem obou uvedených projektů je katedra řídicí techniky. Oceněn byl také projekt Stabilizovaná platforma pro kamerový systém pro bezpilotní letoun Sojka studentů Martina Řezáče a Jaroslava Žohy, jehož zadavatelem je LOM Praha, s. p., o. z. VTÚL. Jde o projekt řešený v programu Cepot od jeho samého začátku, s etapami od návrhu naprosto základních principů a prototypů až po současné řešení s využitím momentového motoru. Pozoruhodné je to, že oba řešitelé vše připravili po teoretické stránce i v podobě zkušebních prototypů tak dobře, že po obdržení momentového motoru byla stabilizovaná platforma plně funkční do pouhých dvou týdnů. Výčet oceněných uzavírá projekt Prediktivní řízení výkonové rovnováhy v elektrizační síti ČR, který student Ondřej Malík řeší pro společnost ČEPS, a. s. Navrhuje v něm algoritmy pro řízení výkonové rovnováhy s využitím různých optimalizačních kritérií, jež společnost ČEPS hodlá po vyzkoušení využívat v reálném provozu.

O autorovi| Ing. Pavel Burget, katedra řídicí techniky FEL ČVUT v Praze, Cepot (pavel.burget@cepot.cz)


19. 3. 2008; systemonline.cz

Hodnotný výsledek spolupráce ČVUT a Sun

Sun Microsystems založil před necelými osmi lety open source projekt NetBeans, od té doby může vsázet na aktivní komunitu vývojářů i uživatelů, včetně těch z České republiky. Právě na Katedře počítačů FEL ČVUT totiž vznikl unikátní nástroj, který umožňuje vyvíjet dobře přístupné uživatelské rozhraní i programátorům bez speciálních znalostí specifik softwarových aplikací pro hendikepované. Jedná se o první nástroj svého druhu, který je navíc volně dostupný Java vývojářům formou modulu pro vývojové prostředí NetBeans.

Na počátku tohoto open source projektu stálo zadání zjednodušit vývoj aplikací v Javě tak, aby byly snadno ovladatelné i pro hendikepované (například nevidomé) uživatele. Od počátku byla respektována platná americká právní norma (tzv. Section 508) řešící požadavky přístupnosti v této oblasti. Samotný modul automaticky kontroluje aktuální stav vytvářeného uživatelského rozhraní z pohledu přístupnosti a vypisuje seznam potenciálních problémů, které řadí dle priorit. Automaticky také navrhuje, jak je opravit.

Vydání první veřejně dostupné verze modulu "a11y" pro podporu vývoje přístupných uživatelských rozhraní aplikací předcházel dvousemestrový projekt na Katedře počítačů FEL ČVUT. K vývoji bylo využito open source technologií NetBeans, Java a Swing. Nyní si toto rozšíření vývojového prostředí NetBeans může zdarma stáhnout a při své práci využít kterýkoli Java programátor. Navíc je k dispozici i zdrojový kód. Vývoj bude nadále pokračovat s cílem dalšího zdokonalení modulu. Aktuální verze je ke stažení na adrese a11y.netbeans.org.

Spolupráce mezi pražským vývojovým centrem Sunu a FEL ČVUT má i nadále otevřenou budoucnost hlavně díky využití vzájemných zkušeností v oblasti přístupnosti (accessibility), použitelnost (usability) i Java aplikací. Studenti se učí Javu a NetBeans a zároveň mají díky podpoře Sunu možnost zkoumat problematiku na často unikátních zadáních a dostávat se tak k vědomostem, které by jinde jen obtížně získávali.


19. 3. 2008; A2 kulturní týdeník

City Soundscapes aneb výzkum akustické mapy města

Od analogového k digitálnímu je interfakultní projekt pražské FAMU a ČVUT v rámci Institutu intermédií, který se zabývá současným uměním ve spolupráci s pokročilými technologiemi. Od března do května se můžete skoro každý týden vypravit na jeden z tematických bloků (ve formě prezentací, otevřených dílen a diskusí), jež se týkají například virtuální reality, umění nových médií, publikačních aktivit na webu, experimentálního filmu či zvukového umění. Akce jsou sice určeny zejména studentům AMU, ČVUT a FF UK, může se jich ale zúčastnit i veřejnost. Ve čtvrtek 20. 3. (FAMU, učebna U2, 12.20-12.45) a v pátek 21. 3. (ČVUT, pracoviště Institutu intermédií, 12.45-18.00) se bude konat přednáška a následná dílna Petera Cusacka (UK) s názvem Zvuk, paměť a město - City Soundscape.

Umělec a hudebník Peter Cusack se zaměřuje na zvuk v městském prostoru, jeho vnímání a následné použití. V současné době pracuje na projektu Favorite Sound, jemuž se bude věnovat i v rámci pražské přednášky, přičemž výstup celého projektu, probíhajícího do konce roku 2008, by měl mapovat veřejný prostor v Praze, Berlíně a ve Vídni. Více informací na www.iim.cz. FAMU (Smetanovo nábřeží 2, Praha 1) 20. 3.; ČVUT (Zikova 4, Praha 6) 21. 3.


17. 3. 2008; href="http://www.eprofil.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1226
http://www.businessworld.cz/bw.nsf/ID/75853338BC140004C125740F00055131 ">businessworld.cz

Spolupráce FEL ČVUT a Sun Microsystems přináší pomoc vývojářům i nevidomým spoluobčanům z celého světa

Společnost Sun Microsystems založila open source projekt NetBeans již před necelými osmi lety a od té doby může vsázet na aktivní komunitu vývojářů i uživatelů, včetně těch z České republiky.

Právě na Katedře počítačů FEL ČVUT totiž vznikl unikátní nástroj, který umožňuje vyvíjet dobře přístupné uživatelské rozhraní i programátorům bez speciálních znalostí specifik softwarových aplikací pro hendikepované. Jedná se o první nástroj svého druhu, který je navíc volně dostupný Java vývojářům formou modulu pro vývojové prostředí NetBeans.

Dlouhodobá spolupráce společnosti Sun Microsystems a FEL ČVUT v Praze přináší řadu hmatatelných výsledků. Již v roce 2004 byla v Praze zřízena první středoevropská laboratoř na výzkum použitelnosti softwaru (Usability Lab, usability.felk.cvut.cz), která i v současné době slouží k výuce studentů a při spolupráci s partnery z průmyslové oblasti. Dalším příkladem je organizace Czech SIGCHI (www.sigchi.cz), která sdružuje odborníky z oboru interakce člověka s počítačem, či spolupráce na projektech World Usability Day a Java User Group v České republice.

Uživatelské rozhraní přístupné všem

Na počátku tohoto open source projektu stálo zadání zjednodušit vývoj aplikací v Javě tak, aby byly snadno ovladatelné i pro hendikepované (například nevidomé) uživatele. Od počátku byla respektována platná americká právní norma (tzv. Section 508) řešící požadavky přístupnosti v této oblasti. Samotný modul automaticky kontroluje aktuální stav vytvářeného uživatelského rozhranní z pohledu přístupnosti (accessibility) a vypisuje seznam potenciálních problémů, které řadí dle priorit. Automaticky také navrhuje, jak je opravit.

Vydání první veřejně dostupné verze modulu -a11y pro podporu vývoje přístupných uživatelských rozhraní aplikací předcházel dvousemestrový projekt na Katedře počítačů FEL ČVUT. K vývoji bylo využito open source technologií NetBeans, Java a Swing. Nyní si toto rozšíření vývojového prostředí NetBeans může zdarma stáhnout a při své práci využít kterýkoli Java programátor. Navíc je k dispozici i zdrojový kód. Vývoj samozřejmě bude nadále pokračovat s cílem dalšího zdokonalení modulu. Aktuální verze je ke stažení on-line na adrese a11y.netbeans.org.

Spolupráce se Sun Microsystems nám zajišťuje přístup k nejnovějším technologiím a know-how. Tuto skutečnost vysoce oceňují nejen výzkumníci Katedry počítačů FEL ČVUT, ale především její studenti. Projekt unikátního modulu pro NetBeans poskytl studentům možnost pracovat v prostředí velké mezinárodní firmy, kde se stali členy vývojového týmu. V posledních letech se různých forem spolupráce mezi naší katedrou a Sunem přímo zúčastnilo již více než sto studentů, v rámci tohoto konkrétního projektu jich pracovalo šest, říká Zdeněk Mikovec (foto), zástupce Katedry počítačů FEL ČVUT v Praze.

Z průběhu projektu a jeho výsledku máme opravdu radost. Byl vytvořen unikátní modul pro vývojové prostředí NetBeans, který zjednoduší práci mnoha programátorům a zároveň pomůže zpřístupnit řadu nových aplikací hendikepovaným spoluobčanům, dodal Jiří Mžourek, senior manažer zodpovědný za oblast návrhu uživatelských rozhranní společnosti Sun Microsystems.

Spolupráce mezi pražským vývojovým centrem Sunu a FEL ČVUT má i nadále otevřenou budoucnost hlavně díky využití vzájemných zkušenosti v oblasti přístupnosti (accessibility), použitelnost (usability) i Java aplikací. Studenti se učí Javu a NetBeans a zároveň mají díky podpoře Sunu možnost zkoumat problematiku na často unikátních zadáních a dostávat se tak k vědomostem, které by jinde jen těžko získávali.

O projektu NetBeans

Open source projekt vývojového prostředí NetBeans IDE, dostupný již v šesté hlavní verzi, disponuje velmi rozsáhlou uživatelskou základnou, rostoucí komunitou vývojářů i partnerů po celém světě. Aktuální verze 6.1, obsahující řadu nových funkcí a vylepšení, je plně funkční na platformách Windows, Linux, Mac OS X i Solaris. Firma Sun Microsystems založila projekt NetBeans v červnu 2000 a je zároveň i jeho hlavním sponzorem.

Více informací a aktuální verze ke stažení: www.netbeans.org.

O Katedře počítačů FEL ČVUT

Katedra počítačů na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze byla založena v roce 1964 a byla první katedrou orientovanou speciálně na výuku počítačové problematiky v někdejším Československu. Katedra nabízí tři úrovně studijních programů obsahově zaměřených na hardwarové i softwarové aspekty výpočetní techniky a informatiky: bakalářské, magisterské a doktorandského studium oboru Výpočetní technika. Kromě výuky je katedra velmi aktivní a úspěšná i ve výzkumu a je zapojená v řadě projektů řešících současné problémy světové počítačové vědy.

Více informací: cs.felk.cvut.cz.


14. 3. 2008; Prima TV - 19:30 Zprávy

Vynález vědců z ČVUT

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Vědci z ČVUT v Praze by mohli přinést revoluci do světa handicapovaných lidí. Představili vynález, který pomůže ochrnutým lidem - brýle, které snímají pohyb oka a tím ovládají počítač. Unikátní přístroj jim už za pár měsíců umožní věci, o kterých si mysleli, že je už nikdy dělat nebudou.

Martin KRPAČ, redaktor

Tak třeba pan Milan. Pomoc potřebuje čtyřiadvacet hodin denně. Jedna vteřina, jedna vteřina změnila Milanovi život. Do devatenácti let byl jako normální kluk. Tady ho vidíte jezdit na koni, stát na kolotoči, když si hrával na vojáky. Pak se chtěl proletět na padáku. Ten ale neuřídil a málem nepřežil.

Milan KYPR, postižený

Všechny čtyři končetiny mám ochrnutý. K prsním bradavkám cítím teplo, pak už ne.

Martin KRPAČ, redaktor

Teď se sám nenají, neoblékne. Každý schod je nepřekonatelný problém. Jeho mozek ale funguje a na to vsází vynález českého vědeckého týmu z ČVUT. Takhle nějak to vypadá. Na první pohled běžné brýle. Podle handicapovaných jde ale o zázrak, který je o krok přiblíží běžnému životu.

Marcela FEJTOVÁ, pracovnice katedry kybernetiky ČVUT

Ta kamera, která vlastně bezprostředně snímá ty uživatelovy oční pohyby a do počítače se potom posílá informace o pohybu toho oka.

Martin KRPAČ, redaktor

Mrknutí oka rovná se kliknutí myši. Díky domu Milan a další handicapovaní odeslali svůj první e-mail, surfují na internetu, komunikují na chatu. Někteří si tak našli i práci.

Milan KYPR, postižený

Byla to euforie.

Martin KRPAČ, redaktor

Teď probíhají poslední testy, schvalování. Tým Pražanů sklízí jedno mezinárodní ocenění za druhým. Vynález půjde co nevidět do výroby.

Marcela FEJTOVÁ, pracovnice katedry kybernetiky ČVUT

Někdy začátkem června by se to už mohlo prodávat.

Martin KRPAČ, redaktor

Na stejném základě budou pomocí oka postižení třeba rozsvěcet a zhasínat světla, zapínat a přepínat televizi, otevírat dveře.

Marcela FEJTOVÁ, pracovnice katedry kybernetiky ČVUT

Dolů je dozadu a doleva, doprava je stejně.

osoba

No, to je hezká hračka.

Martin KRPAČ, redaktor

Bez pomoci nejbližších jsme ztraceni, tvrdí vozíčkáři. Tahle malá kamera, jako by nám vrátila cit v rukou i nohou.


14. 3. 2008; itbiz.cz

Vývojáři mohou v NetBeans připravovat aplikace pro handicapované

Společnost Sun Microsystems oznámila, že mohou vývojáři v prostředí NetBeans používat nástroj, který jim poradí s vývojem dobře přístupných uživatelských rozhraní.

Nástroj vznikl na Katedře počítačů FEL ČVUT, která s firmou Sun Microsystems spolupracuje. Vývojáři si mohou tento nástroj instalovat formou modulu do vývojového prostředí NetBeans. Podle vyjádření firmy však nejde o první spolupráci, která pomůže handicapovaným uživatelům. Již v roce 2004 byla v Praze zřízena první středoevropská laboratoř na výzkum použitelnosti softwaru

Nově vyvinuté rozhraní s názvem "ally" vzniklo z důvodu zjednodušení vývoje aplikací v Javě tak, aby byly snadno ovladatelné například pro nevidomé uživatele. Samotný modul automaticky kontroluje aktuální stav vytvářeného uživatelského rozhraní z pohledu přístupnosti a vypisuje seznam možných problémů. Zároveň je řadí podle důležitosti a navrhuje, jak tyto chyby opravit.

Radim Hasalík


14. 3. 2008; aktualne.cz

ČVUT s Toyotou vyvíjejí auto, které vidí

Cílem je vytvořit robotického řidiče

Auto, které vás samo doveze až na místo určení, zatímco vy spíte. Science fiction se pomalu stává realitou, i díky vědcům z pražského ČVUT.

Vývoj inteligentního auta se odehrává na katedře kybernetiky pražské Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického pod vedením docenta Jiřího Matase. Právě jeho tým si vybrala firma Toyota a poskytla mu zázemí pro dlouhodobý vývoj inteligentního vozu.

Na samotném vývoji pracují čtyři lidé: docent Matas, dva výzkumníci a jeden doktorand. "Spolupracujeme s podobně velkými týmy na Cambridgeské univerzitě v Británii a na Technické univerzitě v německém Darmstadtu. A celá evropská univerzitní větev soutěží s výzkumnými ústavy Toyoty v Japonsku," nastiňuje Matas.

Doporučení z Evropy

Automobilka hledala na evropských univerzitách vědce, s nimiž by mohla spolupracovat na vytváření umělé inteligence pro automobily. A dostala doporučení: Běžte do Prahy, tam jsou v tomto oboru na špičce.

Zpočátku mělo jít o vývoj systému pro podporu řízení: pokud by řidič přehlédl například cyklistu, auto by vydalo výstražný signál. Ale vše bylo jinak.

"U těchto systémů je celkem malá uživatelská přijatelnost. Auto řídím přes třicet let a nikoho jsem nesrazil, ani do ničeho nenarazil. Mnoho řidičů nebude asi ochotno platit za poměrně drahý systém, který by měl zafungovat jednou za léta a navíc by určitě hlásil spoustu falešných poplachů," popisuje Matas.

"Navíc by část řidičů, zejména starších, a nejen v Japonsku, uvítalo systém, který by převzal řízení za ně."

Jak se z auta dělá robot

Dát autu rozum znamená vyřešit spoustu problémů. Zásadní jsou dvě roviny. První se nazývá strategie a znamená "naučit" auto samo naplánovat celou trasu například z Kladna do Prahy.

S tím nemají dnešní navigační systémy žádný problém.

Druhé se říká taktika a obnáší krátkodobé plánování, například přejetí z levého do pravého jízdního pruhu při sjíždění z dálnice.

"U taktických manévrů začínají hrát velkou roli senzory, které zjišťují nepředvídatelnou konkrétní dopravní situaci. Jaký povel systém dát, závisí na polohách a rychlosti okolních aut, ale i úmyslu jejich řidičů, a tyto veličiny nelze bezchybně zjistit," říká docent Matas.

K tomu všemu je třeba řešit úroveň nejnižší: procesy probíhající s odezvou v desetinách vteřiny. Mezi ně patří drobné pohyby volantem udržující auto v prostředku jízdního pruhu či umožňující plynulý průjezd zatáčkou, nebo naopak rychlé brzdění, když na semaforu naskočí červená.

Kamera místo oka

Systém, který docent Matas vyvíjí, dostává informace o okolním prostoru z kamer. "Je to vlastně paralela s okem. Kromě kamer se k těmto účelům dají používat i lasery nebo radary a sonary.

Radarové a sonarové systémy však mají jednu nevýhodu: pokud by se v budoucnosti rozšířily masově, mohly by se navzájem rušit. Není však jasné, jak velkou komplikaci by to mohlo znamenat.

Jak poznat dítě od kočky

Jednou z velkých výhod vnímání prostředí pomocí kamer ve viditelné části spektra je to, že systém "vidí" přibližně to co člověk. Jeho chování může proto být, alespoň principiálně, velmi podobné chování řidiče.

"Nevypočitatelné, a proto pro řidiče nebezpečné je hlavně to, co se hýbe. Zatím neřešíme to, aby systém poznal, zda vidí kočku nebo psa, ale aby dokázal zaregistrovat pohyblivý předmět a předvídat jeho chování," vysvětluje vědec.

Samozřejmě je důležité vědět, zda před auto vběhlo dítě nebo kočka. Ale ukazuje se, že rozpoznávání tohoto typu je při současném stavu poznání velmi obtížné a nelze jej dělat spolehlivě, zvlášť když se požaduje rychlá odezva.

"I nepohyblivé objekty bude třeba brát v úvahu. Například abychom poznali, co je popelnice, která se skoro jistě 'nerozhodne' rozjet a zkřížit nám cestu, a co je zaparkované auto. To sice stojí na místě, ale jeho nás může přehlédnout a vjet nám do cesty. V tuto chvíli se ale vývojem algoritmů pro statické objekty nezabýváme."

Pozor na náraz

Češi na projektu pracují čtyři roky. Za svou práci získal tým na mezinárodních konferencích tři ocenění za nejlepší vědecký článek, doktorand Štěpán Obdržálek dostal cenu Česká hlava pro mladé vědce. Kromě cen jsou však důležité výsledky. Jak tedy pokračuje vývoj?

Luxusní vozy automobilky Toyota, prodávané pod značkou Lexus, už některé prvky "vidícího" vozu obsahují. Počítač například vyhodnotí snímky z kamery tak, že hrozí srážka. Do řízení nesmí zasahovat, ale automaticky začne přibrzďovat, utáhne posádce vozu bezpečnostní pásy a podobně, aby se zmenšily následky případné kolize.

A kdy stroj začne úplně sám řídit auto vezoucí lidi? Na to si ještě pár let počkáme.

Jan Červenka


12. 3. 2008; Lidové noviny

Za vším hledej siločáry

OSTRAVA: Vznik a projevy magnetického pole Slunce dnes zájemcům přiblíží profesor Petr Kulhánek z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Přednáška nazvaná "Za vším hledej siločáry" z cyklu Astronomické repetitorium začíná v 16 hodin ve Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk