19. 1. 2009; Euro

Otevřeni informatice

Novinky chystá pražská Fakulta elektrotechnická ČVUT (FEL). K akreditaci je připraven studijní program otevřená informatika (OI). "Chtěli jsme spustit program, který by v maximální míře poskytoval špičkové vzdělání v oborech, v nichž má FEL výzkumnou a technologickou tradici. Přitom chceme studentům poskytnout kvalitní obecný základ, motivovaný mezinárodními standardy GRE-CS, který by je kvalifikoval ke studiu IT oborů ve světě. Takový model není u nás obvyklý," řekl docent Michal Pěchouček, děkanem pověřený garant OI. Dalšími třemi chystanými programy jsou kybernetika a robotika; komunikace, multimédia a elektronika či elektrotechnika, energetika a management.

"Kolektiv autorů chce přispět k tomu, aby se ČR stala informatickou velmocí, aby tu nadále vznikala expertní pracovní místa a aby ČVUT dále mohlo vychovávat generaci badatelů, kteří vyniknou ve světové soutěži," přeje si Pěchouček. Projekt OI je realizován v návaznosti na plánovaný vznik Centra excelence Antonína Svobody v Dejvicích (EURO 50/2008) a nesouvisí s potenciálním vznikem Fakulty informatiky. Výuka by měla být spuštěna ve školním roce 2009/10; garant žádné komplikace neočekává: "Doufám, že Akreditační komise MŠMT rozhodne kladně. Rozhodnutí očekáváme v nejbližších dnech."

Více na: http://informatika.fel.cvut.cz


15. 1. 2009; euro.cz

Fakulta elektrotechnická ČVUT chystá nové obory

Nové obory chystá dle informací Euro.cz pražská Fakulta elektrotechnická ČVUT (FEL). K akreditaci je připraven studijní program Otevřená informatika (OI). Dalšími třemi chystanými obory jsou Kybernetika a robotika, Komunikace, multimédia a elektronika či Elektrotechnika, energetika a management.

"Chtěli jsme spustit program, který by v maximální míře poskytoval špičkové vzdělání v oborech, kde na FEL existuje výzkumná a technologická tradice. Přitom chceme studentům poskytnout kvalitní obecný základ, motivovaný mezinárodními standardy GRE-CS, který by je kvalifikoval ke studiu na IT oborech ve světě. Takový model není u nás obvyklý," řekl docent Michal Pěchouček, děkanem pověřený garant OI.

Dalšími třemi chystanými obory jsou Kybernetika a robotika, Komunikace, multimédia a elektronika či Elektrotechnika, energetika a management.

"Kolektiv autorů chce přispět k tomu, aby se ČR stala informatickou velmocí, aby v ČR nadále vznikala expertní pracovní místa a aby ČVUT nadále mohla vychovávat generaci badatelů, kteří vyniknou ve světové soutěži," přeje si Pěchouček.

Projekt OI je realizován v návaznosti na plánovaný vznik Centra excelence Antonína Svobody v Dejvicích a nesouvisí s potenciálním vznikem Fakulty informatiky. Výuka by měla být spuštěna ve školním roce 2009/10; garant vzhledem ke kvalitě projektu žádné komplikace neočekává: "Doufám, že Akreditační komise MŠMT rozhodne kladně. Rozhodnutí očekáváme v nejbližších dnech."


12. 1. 2009; novinky.cz

Čeští studenti vytvořili koberec, který dokáže ovládat počítač

Ovladatelný koberec funguje jako klávesnice k hraní počítačových her, listování v prezentacích, nebo brouzdání po internetových stránkách. Vymysleli jej studenti Českého vysokého učení technického v Praze v rámci soutěže o nejlepší studentskou vědeckou práci.

Studenti pátého ročníku elektrotechnické fakulty ČVUT Petr Podhorský a Jakub Zahradník pracovali od listopadu loňského roku na vývoji nášlapného koberce citlivého na tlak.

Na koberci jsou vzory tlačítek, jejichž sešlapáváním může uživatel ovládat počítač před sebou. Koberec je určen například do čekáren nebo nákupních center, kde by si díky němu mohli lidé krátit čas hraním počítačových her.

Pomocí koberce můžete ovládat jednoduché hry, jako je například Arkanoid. Foto: IBM/ČVUT

Vynálezci koberce přitom již loni vyhráli tu samou soutěž, když navrhli způsob použití navigace do mobilních telefonů. Ta chodci při pohybu po Praze radí, kde je nejbližší zastávka nebo kdy a odkud mu jede další autobus. Ovladatelný koberec se už používá

V současnosti už využívají testovací koberec zaměstnanci počítačové firmy IBM, která vědeckou soutěž spolu s ČVUT připravuje.

"Ovladatelný koberec a ostatní soutěžní projekty slouží hlavně jako prototypy, po zdokonalení by se však mohly využívat i v praxi," uvedl Slavík, profesor katedry počítačové grafiky a interakce Elektrotechnické fakulty ČVUT.

Projekt Modelování přirozeně vypadajících výrazů na 3D modelu lidského obličeje by mohl přinést interaktivní návody na ovládání počítačů. Foto: IBM/ČVUT

Mezi dalšími oceněnými byl například projekt na modelování detailů obličeje a pohybu u virtuálních postav. To se může podle Slavíka dále využívat třeba při animaci postav, které budou sloužit jako polidštěné návody na ovládání počítačů nebo DVD přehrávače.

Figurka, která k uživateli promlouvá z obrazovky a radí mu, se prý bude v budoucnu používat hlavně pro starší lidi, kteří se k moderní technice staví nedůvěřivě.Oceněné soutěžní projekty

Hlavní kategorie

1. místo: projekt Nášlapný koberec jako vstupní zařízení - Petr Podhorský a Jakub Zahradník

2. místo: projekt Modelování přirozeně vypadajících výrazů na 3D modelu lidského obličeje - Jan Hink

3. místo: projekt Editor místností pro aplikaci SitCom - Hana Trusková a Michal Smutný

Kategorie Cell

Projekt Lokalizace mluvčího pomocí mikrofonního pole - Peter Novotný

Cena poroty za inovaci

Projekt Nakloněná rovina v prostředí Second Life - Ondřej Bartas, Petr Minařík a Radek Okrajek

Zvláštní cena poroty

Projekt Animování 3D modelu lidské postavy - Jan Charvát

Do soutěže bylo tentokrát přihlášeno 14 projektových týmů pracujících na konkrétních úkolech. Od roku 2005, kdy IBM začala na výzkumných projektech s ČVUT spolupracovat, se do programu zapojilo již více než 400 studentů.

V rámci soutěže studenti analyzují existující přístupy, hledají nové metody jak úlohy řešit a zvolené řešení následně realizují.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk