29. 4. 2012; Ihned.cz

Český student bude půl roku stážistou IBM. Uspěl mezi uchazeči ze 17 zemí Evropy

Švýcarský tým IBM v Curychu se za pár dní rozroste o nového člena. Student ČVUT Jan Staněk patří mezi několik českých vysokoškoláků, kteří se dokázali probojovat do stážového programu IBM. Díky němu by se mohl stát v budoucnosti zaměstnancem firmy.

Na zkušenou do zahraničí se šestadvacetiletý doktorand Jan Staněk z ČVUT chystal už delší čas. Když přišla možnost přihlásit se do stážového programu IBM, která každoročně otvírá dveře svých výzkumných laboratoří nadějným studentům ze sedmnácti zemí střední a východní Evropy a Středního východu, nezaváhal.

"Přišlo to jako na zavolanou," říká v rozhovoru pro server IHNED.cz student, který uspěl v náročném výběrovém řízení a v pondělí odjíždí do švýcarského Curychu, kde se na šest měsíců stane pravou rukou profesionálního výzkumného týmu IBM.

Co rozhodlo o tom, že do výběrového řízení půjdete?

Mezi hlavní faktory rozhodně patřily prestiž IBM, výzva v podobě mezinárodního výběru a také skutečnost, že jsem už o zahraniční stáži dříve uvažoval. Původně jsem ji plánoval na druhý rok doktorského studia, tato možnost tedy přišla jako na zavolanou.

Jakému oboru se věnujete?

Tématem mého doktorského výzkumu je ochrana informací v sítích a v rámci IBM projektu se budu věnovat zase zabezpečení dat v cloudech.

Jak probíhalo výběrové řízení?

Nejprve bylo potřeba zaslat životopis a motivační dopis. Zejména u motivačního dopisu je nutné, aby se člověk vyjadřoval stručně a jasně, ale přesto dostatečně obsáhle definoval své cíle. Chybět nesmí ani doporučení od pedagoga. Pak následují pohovory a ve finále probíhá v IBM Research interní řízení, kde si manažeři projektů obhajují kandidáty, které by chtěli přijmout do svých týmů.

Na jaký moment nejvíc vzpomínáte?

Mně osobně nejvíce utkvěl v paměti rozhovor s doktorem Jensem Jelittem, mým budoucím vedoucím v IBM. Nebyl to žádný stresující výslech ale velmi příjemné popovídání o tom, co bych chtěl dělat, co mě zajímá, na čem v projektu dělají oni a jak by se naše cíle daly skloubit. Při pohovoru jsem vůbec nebyl ve stresu, neměl jsem pocit, že mě někdo hodnotí nebo po mně něco chce. Zpětně ale vidím, že jsme v těch třiceti minutách dostatečně podrobně probrali nejen obsah budoucího výzkumu, ale i mé znalosti, zkušenosti a představu o dalším rozvoji.

Čím myslíte, že jste vedoucího projektu zaujal?

Zřejmě bylo důležité, že mé téma výzkumu zaměřené na bezpečnost v sítích je hlavní či vedlejší součástí hned několika projektů v IBM Curych. Také mi bylo jednou přímo řečeno, že je vidět, že mám jasnou představu, co a jak chci dělat a odhodlání do toho jít naplno, což je velmi podstatné.

Co vám těsně před odjezdem zabírá nejvíce času?

Dokončení veškeré rozdělané práce, aby tu po mně půl roku neležely nějaké resty. Pracuji v Akademii věd v Ústavu fotoniky a elektroniky, kde mám částečný úvazek. Takže teď tam uzavírám svou práci na jednotlivých projektech. Pak ještě ve škole dopisuji článek z výzkumu, který jsem tu dodělal. Týká se bezpečnosti internetové telefonie. Do pondělí to chci stihnout, tak toho je ještě hodně.


23. 4. 2012; E15.cz

Startup Weekend: Jak se v Praze o víkendu startupovalo

Čtyřiapadesát hodin prezentování, kódování, grafických prací a vymýšlení obchodního plánu. Do pražského Node 5 zavítala světová akce Startup Weekend.

Praha zažila divoký víkend. Na jedné straně Vltavy demonstrovaly desetitisíce odborářů, na straně druhé se pak v prostorách smíchovského Node 5 (přejmenovaný TechHub) sešly desítky zejména mladých lidí, kteří během 54 hodin měli předvést svůj nápad, sestavit tým, vytvořit startup a prezentovat ho porotě složené z mentorů a investorů.

Koncept akce Startup Weekend vznikl už před několika lety v Seattlu a v současné době tato rozsáhlá franšíza operuje ve více než 90 zemích po celém světě. Náročnými víkendy prošlo přes 45 tisíc účastníků, díky jejichž snažení vzniklo kolem 5 tisíc startupů. Po Bratislavě, která si svojí premiéru odbyla už koncem loňského roku, se k zástupu mladých firem chtěli zapojit také účastníci v Praze.

Ze všech těch startupů, které Startup Weekendem za dobu jeho fungování prošly, samozřejmě nepřežily všechny. Pouze zhruba 36 procent z nich přešlo dobu hájení původních 3 měsíců a ze zárodku se staly méně či více stabilní společnosti. Ani Praha se nezdá být výjimkou. Z projektů, které po necelých 3 dnech snažení nakonec hodnotila odborná porota, jich nejspíše bude úspěšných minimum. O to tady ale tak úplně nejde.

Najít si tým a nasbírat zkušenosti

"Není nutné hned vybudovat veliký byznys," vysvětluje ve fatboyovi pohodlně usazený Matěj Ftáčnik, jeden z mentorů aktuálního ročníku rychle rostoucí soutěže. "Jde především o to vyzkoušet si, jaké to je postavit si vlastní tým, naučit se spolupracovat a předvést své vize a výsledek veřejnosti a investorům," popisuje vizi celé akce. Ví, o čem mluví. Sám podobné akce pořádá na Slovensku a se svým projektem Nicereply vyhrál StartupAwards a dostal se i do Silicon Valley.

S vlastním nápadem na projekt může na Startup Weekend přijít každý. V pátek vpodvečer dostane přesně 61sekundový prostor myšlenku prezentovat přihlížejícímu publiku složené z programátorů, kodérů, grafiků, projektových manažerů, designérů a marketingových odborníků (tzv. pitch). Po skončení všech prezentací se po zdech vyvěsí tabule s názvy projektů a jejich iniciátoři mají ještě nějakou dobu šanci lákat chytré hlavy k sobě do týmu. Ti, kteří získají dostatečný počet lidí, se mohou usadit ke stolu a začít na projektu pracovat. Pokud neuspějí, mohou se připojit k někomu jinému.

Už v této fázi se začíná rozlišovat, kdo je skutečně schopný, má touhu uspět a disponuje nápadem, který ostatní zaujme. Někdo při snaze nalákat kvalitní lidi do svého týmu vyleze na stůl a hlasitě na sebe upozorňuje, druzí vynalézavci se zase zmocní promítačky, připojí k ní svůj laptop a na stěnu promítnou nápis "hledáme iOS vývojáře". Z celkových 28 úvodních prezentací si jich přítomní v Praze nakonec vybrali 12. Největší hlad byl právě po programátorech a především dobrých designérech.

Veškeré prezentace probíhají v angličtině. Není to jenom kvůli tomu, že do Prahy dorazili také lidé z Berlína a dalších evropských měst, ale prostě proto, že dobrá znalost angličtiny a schopnost v ní efektivně komunikovat a prezentovat je zásadní.

Kódování dnem i nocí

Část týmů začíná pracovat ještě v pátek v noci, další část se ale raději vypraví na pouť po pražských barech. Záleží na každém, co preferuje a na co se cítí, žádná večerka ani další pravidla Startup Weekend neurčuje. Ovšem i samotné popíjení není nijak bezduché - po většinu času se řeší různé nápady, startupová scéna a další inspirativní záležitosti. Navíc jde o směsici lidí několika národností, profesí a různých zkušeností.

Druhý den už ale na projektu pracují všichni a do hry se v průběhu zapojují také mentoři, kteří v průběhu vývoje produktu mohou poskytnout nápady na vylepšení, ale zároveň celý produkt mohou nasměrovat někam, kde bude mít větší šanci na úspěch. Jednotlivé týmy této nabídky využívat nemusí, většinou je to ale přesně naopak. V Node 5 se objevil například spoluzakladatel Atlas.cz Michal Bláha, Jan Šedivý z ČVUT a několik rádců ze zahraničí.

Sobotní noc už je pro většinu týmů striktně pracovní. "Vyspal jsem se asi hodinu," konstatuje například Lukáš Hurych z mladého týmu, kterému někteří říkají "děcka", ale který nakonec se svým projektem CSS Hat jednoznačně vyhrál. Kluci do celého projektu šli s tím, že je to zábava. Tomu odpovídal i původní zámět - chtěli naprogramovat mobilní aplikaci budíku, který vás skutečně vzbudí. Pokud klepnete na tlačítko pro odložení buzení, budete muset zaplatit dolar. Projekt však nakonec přehodnotili a za zhruba 24 hodin vytvořili zásuvný modul do Photoshopu, jenž převede vrstvy do CSS kódu. Program už má i vlastní web, schvaluje se v Mac AppStore a prodávat se bude za necelých 13 dolarů.

Porota složená například z Filipa Hráčka z Googlu, zakladatele Jyxo.cz a investora Michala Illicha nebo Hubera Palana z GoodData ocenila zejména to, že CSS Hat při závěrečných čtyřminutových prezentacích skutečně fungoval a jeho tvůrci předvedli živé demo. Porota po čtyřech minutách prezentování každý tým podrobila ještě dvěma minutám otázek. Hodnotila se hodnota pro uživatele, obchodní model, to, jak se se projektem daný tým vypořádal a další parametry jako souhra a složení týmu.

Neúspěch je nezbytný

O některých vzniklých startupech je možné se pouze dohadovat, zda ve finále uspějí. Do značné míry totiž jde o opakování myšlenky, která ve světě už vznikla - virtuální hřbitov pro domácí mazlíčky Sunset Hill, sociální síť pro majitele psů Bark Buddy, obdoba kreslícího fenoménu Draw Something nazvaná Sing Something, další virtuální nástěnka, další pokus o lepší výměnu a správu vizitek nebo dětská hra pro iPad.

O zformování životaschopného startupu ale Startup Weekend nakonec skutečně není. I když některé týmy věří v budoucí úspěch, podle mentorů je důležité to, aby si tvorbu projektu vyzkoušeli v praxi. "Obecně se traduje, že neúspěch není možnost. Naopak, neúspěch je nutnost. Všechny velké věci vznikly tak, že se nejprve mockrát nepovedly," snažil se hned v úvodu všechny soutěžící motivovat moderátor akce Nick Stevens.

I když ze všech startupů, které si Startup Weekendem kdekoliv na světě prošly, přežije první 3 měsíce zhruba třetina z nich, kolem 80 procent účastníků plánuje se svým týmem, který na této akci potkali, spolupracovat i do budoucna. Ať už na tom, co o náročném víkendu začali, nebo na něčem úplně jiném. "Určitě se pokusíme náš projekt dodělat do konce, a když to nevyjde, myslím, že s tímto týmem budeme pokračovat na jiných věcech," znělo hned od několika družstev.

To, že podobné akce nejsou pouze seznamovací a tréninkovou platformou, dokazují i dnes úspěšné firmy. "Dva z našich dnešních sponzorů, SendGrid a CloudMine, začali přesně tam, kde teď sedíte, v publiku na Startup Weekendu," snažil se Stevens při úvodní prezentaci motivovat mladé lidi s nápady. Ostatně také jeden z porotců a zástupce startupu Apiary.io Jakub Nešetřil začal podobně: "Vznikli jsme na podobné akci, na jednom z hackathonů."

"Startup Weekend je motivační akce, na které si lidi ověří v praxi kreativní, organizační a obchodní schopnosti v přímém srovnání s ostatními," hodnotí akci investor a internetový podnikatel Michal Bláha. "Úspěšnost projektů je samozřejmě omezená tím, že se týmy budují na místě a ne vždy jim to vyjde."


23. 4. 2012; finance.cz

eClub ČVUT zakončí své interaktivní semináře přednáškou Patricka Zandla

Třetí ročník projektu eClub Českého vysokého učení technického v Praze přinesl inovaci v podobě streamování vybraných přednášek do ostatních vysokých škol v ČR a umožnil tak více než pěti stovkám studentů online sledovat zajímavé přednášky a pokládat dotazy a připomínky v reálném čase.

Poslední přenášený seminář, jehož hostem bude Patrick Zandl - šéfredaktor serveru Lupa.cz, se uskuteční v pražském HUBu 25. 4. 2012 od 18.00.

Třetí ročník projektu eClub ČVUT, který přinesl inovaci v podobě streamování vybraných přednášek do ostatních vysokých škol v ČR, má před sebou poslední přenášený seminář tohoto semestru, jehož hostem bude pan Patrick Zandl, šéfredaktor serveru Lupa.cz.

První dvě streamované přednášky, jejichž hosty byli pánové Karel Janeček a Oldřich Neuberger shlédlo v dalších devíti vysokých školách v ČR více než 500 studentů. Zájem o tento typ přednášek je natolik veliký, že se organizátoři eClubu rozhodli ve školním roce 2012/13 jejich počet výrazně navýšit.

S nápadem propojit studenty se zájmem o podnikání přišel Jan Šedivý z katedry kybernetiky ČVUT, který hodnotí třetí ročník eClubu následovně: "Jsem opravdu nadšený z toho, jak velký pokrok eClub od jeho založení v září 2011 udělal. Studenti se zájmem o podnikání a vstup na trh nás začínají kontaktovat sami, podnikatelské a inovativní nápady se stále zlepšují a zájem o streamování do ostatních vysokých škol v Česku nám jen potvrzuje skutečnost, že jsme se vydali správnou cestou."

K dalšímu působení eClubu ČVUT Šedivý říká: "Jsme si vědomi toho, že je před námi ještě dlouhá cesta, než se nám podaří vybudovat místo, které budou studenti vnímat jako klub, ve kterém je vždy někdo vyslechne a pomůže jim s jejich byznysem. Na druhou stranu, už nyní se velmi těším na závěrečné prezentace letošních soutěžících, které proběhnou 9. 5. 2012 a kde mezinárodní porota vybere další týmy, které na podporu svých projektů dostanou stipendium. Je ohromné sledovat, jak se kvalita prezentací rok od roku zvyšuje."

Více informací o programu, podmínkách udělení stipendia a aktuálních studentských projektech naleznete na stránce http://www.eclub.cvutmedialab.cz/


21. 4. 2012; Businessworld.cz

Student ČVUT získal stáž ve výzkumném centru IBM v Curychu

Každoročně se stážistům otevírají dveře švýcarských a izraelských laboratoří společnosti IBM. Nominace do stážového programu ve výzkumných laboratořích v Curychu a Haifě se scházejí z celkem 17 zapojených zemí. Projít výběrovým řízením se v minulosti podařilo i několika studentům z českých vysokých škol. V loňském roce například výběrovým řízením úspěšně prošel Vít Prajzler z fakulty elektrotechniky ČVUT.

"V laboratoři IBM jsem se zabýval především problematikou business intelligence nebo business analytics. Jedná se vlastně o analýzu podnikání, tedy zpracovávání obrovského množství různorodých firemních dat z oblastí lidských zdrojů, financí nebo obchodu," sdílí své zkušenosti Vít Prajzler.

Po absolvování stáže a ukončení studia na ČVUT se Vít Prajzler do výzkumné laboratoře IBM v Curychu opět vrátil, aby ve výzkumu pokračoval na nové pozici. V současné době zvažuje novou kariérní příležitost v podobě PhD studia na ETH v Curychu ve spolupráci s IBM.

O stážovém programu Great Minds

Program probíhá již od roku 2007 a během jeho šesti ročníků čeští studenti uspěli již počtvrté. Vzhledem k technickému zaměření stáže jsou nejúspěšnějšími absolventi ČVUT a Matematicko-fyzikání fakulty UK. Přihlášení studenti musí projít několikakolovým hodnocením, které začíná nominací vyučujícího na škole. Na lokální úrovni se hodnotí jak životopis, tak i motivační dopis a doporučení pedagoga. Nejlepších 4-5 nominací je následně odesláno do laboratoří IBM, kde jsou na základě zaslaných dokumentů a telefonních pohovorů vybráni stážisti. Čeští studenti obstáli v tvrdé konkurenci z Ruska, Polska, Turecka a dalších zemí.

Samotná stáž probíhá během roku, na základě dohody mezi mentorem a stážistou. Délka stáže je od 3 do 6 měsíců a studentům jsou hrazeny náklady na dopravu a pobyt v místě laboratoře. Studenti získají možnost poznat prostředí komerčního výzkumu na světové úrovni, setkat se s uznávanými experty a prohloubit své znalosti a dovednosti ve vybrané oblasti vědy a výzkumu. Talentovaní studenti mají možnost pokračovat se spolupráci s laboratoří i po skončení stáže.


20. 4. 2012; itbiz.cz

Český student z ČVUT vyhrál stáž v prestižním výzkumném centru IBM

Velká modrá oznámila výsledky soutěže ke svému stážovému programu Great Minds, do hi endových laboratoři v Curychu pojede další Čech. Student z ČVUT uspěl v konkurenci mezi studenty ze střední a východní Evropy, Středního východu a Afriky.

"Projekt IBM Great Minds mne zaujal, neboť hlavní téma mého doktorského studia a témata vypsaná a zkoumaná v laboratoři IBM Curych se v mnoha ohledech překrývají. Věřím, že mi stáž umožní především spolupracovat s odborníky a profesionály v oboru a také získat nový, a nejen akademický pohled na výzkum a vývoj," vysvětluje Jan Staněk, který konkurz vyhrál.

Nominace do prestižního stážového programu vevýzkumných laboratořích v Curychu a Haifě se scházejí z celkem 17 zapojených zemí. Projít náročným výběrovým řízením se v minulosti podařilo i několika studentům z českých vysokých škol. V loňském roce například výběrovým řízením úspěšně prošel Vít Prajzler z fakulty elektrotechniky ČVUT. Po absolvování stáže a ukončení studia se Prajzler do Curychu opět vrátil, aby ve výzkumu pokračoval na nové pozici.

Samotný program probíhá již od roku 2007 a během jeho šesti ročníků čeští studenti uspěli již počtvrté. Vzhledem k technickému zaměření stáže jsou nejúspěšnějšími absolventi ČVUT a Matematicko-fyzikání fakulty UK. Přihlášení studenti musí projít několikakolovým hodnocením, které začíná nominací vyučujícího na škole.

Na lokální úrovni se hodnotí jak životopis, tak i motivační dopis a doporučení pedagoga. Nejlepších 4-5 nominací je následně odesláno do laboratoří IBM, kde jsou na základě zaslaných dokumentů a telefonních pohovorů vybráni stážisti. Čeští studenti obstáli v tvrdé konkurenci z Ruska, Polska, Turecka a dalších zemí.

Samotná stáž probíhá během roku, na základě dohody mezi mentorem a stážistou. Délka stáže je od 3 do 6 měsíců a studentům jsou hrazeny náklady na dopravu a pobyt v místě laboratoře.


18. 4. 2012; elektrika.cz

FCC Public: Perspektivy automatizace - zpráva o semináři

Jaké jsou perspektivy automatizace v České republice, v Evropě a ve světě? Jaké úkoly stojí před pracovníky výzkumu a vývoje v oboru automatizace a jaké trendy se prosazují v průmyslové praxi? A jak jsme na tom se vzděláváním v oboru?

Na tyto otázky hledali odpovědi účastníci semináře Perspektivy automatizace, který se konal 20. března 2012 v Brně jako součást doprovodného programu veletrhu Amper. Seminář moderoval prof. Petr Vavřín, emeritní rektor VUT v Brně a uznávaný odborník v oboru automatizace a řízení, který byl současně i odborným garantem akce.

Podle dotazníkového průzkumu účastníky semináře nejvíce zaujaly prakticky zaměřené příspěvky, které se týkaly Ethernetu v průmyslové praxi, systémů SCADA a MES, efektivní tvorby softwaru pro průmyslové projekty a uplatnění strojového vidění při kontrole výroby.

Příspěvek prof. Šebka z FEL ČVUT na téma Automatické řízení - nové trendy ve výzkumu a výuce upoutal zejména přítomné pedagogy, ale nejen je. Netradiční přístup ke studentům a snaha o co nejsilnější motivaci k vynikajícím studijním výsledkům, jak je prof. Šebek prezentoval, je nutné ocenit. Naproti tomu mnohé katedry a ústavy vysokých škol - katedra řídicí techniky, jejímž vedoucím je prof. Šebek, v tom v žádném případě není výjimkou - podle názorů manažerů z praxe i čerstvých absolventů vychovávají spíše teoretiky, kteří dokážou skvěle ovládat výpočetní a simulační programy, ale postrádají inženýrský cit a technické dovednosti, potřebné pro samostatnou a kreativní inženýrskou práci. Protože jde o téma, které si zasluhuje více pozornosti, a také proto, že vzdělávání pro automatizaci je jedním z nosných témat časopisu Automa pro tento rok, věnujeme mu samostatnou diskusi u kulatého stolu, k níž se bude moci prostřednictvím internetu připojit i široká odborná veřejnost. Informace budou zveřejněny na www.automa.cz.

Velkou pozornost vyvolal také příspěvek Floriana Güldnera z ARC Advisory Group na téma Automatizace a výroba - jak bude svět vypadat za deset let?. ARC Advisory Group je konzultantská a poradenská společnost, která není těm, kteří pravidelně sledují časopis Automa, neznámá. Soustřeďuje se především na podporu strategického plánování firem a benchmarking ve vybraných oborech. Přestože se některým posluchačům zdála přednáška Floriana Güldnera až příliš obecná, v počtu žádostí o stažení souboru s prezentací je na prvním místě.

Na této webové stránce jsou ke stažení prezentace jednotlivých řečníků. Současně je zde umístěn i webový odkaz na záznam rozhovoru s prof. Vavřínem o semináři a o tématech, která na něm byla probírána. Pořadatelé nebudou vydávat sborník, ale vybraní autoři byli požádáni o zpracování příspěvků do podoby článků, které budou postupně zveřejňovány v časopise Automa.

Zdroj: http://elektrika.cz/data/clanky/perspektivy-automatizace-2013-zprava-o-seminari


13. 4. 2012; Mladá fronta Dnes, Pardubický kraj

Kdo v Mýtě na gymnáziu umí, má šanci vyjet za hranice

Výrazné úspěchy vysokomýtských gymnazistů jim přinášejí nejen poděkování radnice, ale i cesty za dalšími zkušenostmi do zahraničí. Ondřej Borovec proto nemá ani čas na maturitu.

Dobře se vyznají ve světě vědy a techniky, ale na radnici byli někteří z nich možná poprvé. Vysokomýtský starosta Miloslav Soušek si je tam včera pozval, aby jim poděkoval za úspěšnou reprezentaci gymnázia a města. Vysokomýtští studenti o sobě dali totiž letos hodně vědět.

Hvězdou mezi nimi je Ondřej Borovec, který je tak zaměstnaný, že nemá čas ani maturovat. Úsloví "někdo září, někdo v září" postavil tedy na hlavu. Místo červnové maturity totiž usedne do letadla a poletí na prestižní celosvětovou soutěž nejlepších mladých techniků a vědců do amerického Houstonu.

"Neúčast při maturitě mi nevadí, ten úspěch mi to vynahrazuje. Snad se mi odložená maturita v září podaří," řekl Ondřej Borovec, který po ní hodlá studovat na elektrotechnické fakultě pražské ČVUT. Vítěz krajského kola Festivalu vědy a techniky se účastní výzkumu v Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd ČR, kde zkoumá kvantové vrstvy termoelektrických materiálů. Když se tento výzkum zadaří, může přispět například k úspoře pohonných hmot pouhou úpravou výfuku. A navíc nebudou výfukové plyny tolik zatěžovat ovzduší.

Ale za hranice míří díky svým schopnostem i další vysokomýtští studenti. Například Ondřej Kopecký, který spolu s Jiřím Diblíkem sestrojili robota pohybujícího se v terénu, aniž by narazil na překážku, přitom sleduje okolí kamerou. Ondřej se podívá na studijní stáž do Francie a Jiří, který ji má už za sebou, pojede v září na Školu mladých vědců se zaměřením na robotiku. Na soutěž pro změnu do ruské Moskvy zamíří Kristýna Hynková díky projektu s názvem "Ústní hygiena teenagerů".

Starosta a místostarosta Vysokého Mýta obdivovali včera i robota, kterého sestrojili gymnazisté Lukáš Daněk a Tomáš Pánek.

"Z hliníkových desek jsme sestavili i naprogramovali robota, který jezdí po čáře a dokáže zatočit a dovézt míček do přistavené krabice, pak se otočí a vrátí se na start. To se nám povedlo a v krajské robotické soutěži jsme zvítězili," řekl Tomáš Pánek. "Automatické jízdy po vodicí lince se dají využít třeba při převážení nápojů," doplnil ho Lukáš Daněk.

Vítězi této soutěže ve starší kategorii byli i Ondřej Borovec s Matějem Shánělem, jejichž robot - hasič dokázal sfouknout čtyři svíčky umístěné za překážkou tak, aby na ně při startu robot "neviděl".

Vysokomýtští studenti tak navazují na tradiční um tamních techniků.


13. 4. 2012; hw.cz

Freescale Cup 2012 optikou HW serveru

Finálové kolo mezinárodní soutěže .chytrých. vozítek Freescale Cup 2012 se uskutečnilo v prostorách ČVUT. Z vítězství se nakonec radoval tým SPARK z Technical University of Iasi.

Více než stovka vysokoškolských studentů z celé Evropy se počátkem dubna účastnila závodu inteligentních vozítek, která mají za úkol co nejrychleji zajet trasu vyznačenou černým pruhem - Freescale Cup 2012. Na stránkách HW serveru jsme Vás o celé akci informovali článkem Křižovatky, kopce i tunel: inteligentní vozítka prověří Freescale Cup 2012.

Napětí do poslední vteřiny

Je potěšující, že se kvalita závodních modelů rok od roku zvyšuje. Není se ostatně ani čemu divit, když se o tuto soutěž zajímají opravdu nadaní studenti.

Vůz, který byl nejrychlejší a projel celou 112 metrů dlouhou trať bez jejího opuštění v čase 19,51 s patřil vítěznému týmu SPARK z Technical University of Iasi. Na druhém hodnoceném místě se umístili závodnici ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě s časem 19,63 s, třetí příčku pak vybojovali studenti z Wroclawské Politechniky.

Cenu za nejlepší technické provedení vozítka získal model Spektrum ze Silesian University of Technology. Cenu za nejlepší úvodní video získala University Politehnica of Bucharest, Cenu Best Uniform Award VUT v Brně Team Perseus. Kompletní výsledkovou listinu si můžete stáhnout ZDE


12. 4. 2012; science.cz

Soutěž Freescale Cup 2012 zná své vítěze

Finálové kolo mezinárodní soutěže "chytrých" vozidel Freescale CUP 2012 se uskutečnilo v prostorách ČVUT. Vítězem se stal tým SPARK z Technical University of Iasi. Více než stovka vysokoškolských studentů z celé Evropy se účastnila závodu inteligentních vozítek, která mají za úkol co nejrychleji zajet trasu vyznačenou černým pruhem - Freescale Cup 2012.


6. 4. 2012; Hradecký deník

Formuli z ČVUT budou vědci testovat na letišti

Autodrom Czechring si pro přípravu na soutěže Formula Student vybral tým z Českého vysokého učení technického v Praze. .Kromě testování formule, kterou třicetičlenná skupina studentů sestavila v rámci studia na strojní a elektrotechnické fakultě, budou na hradeckém okruhu mladí vědci také trénovat své piloty,. uvedla Petra Pisková, mluvčí Festivalparku.

CTU CarTech tým má za sebou zatím největší úspěch na soutěži Formula Student ve Španělsku, kde loni skončil na druhém místě. Soutěže formulí se v současné době účastní 481 škol z celého světa. .Dobrá dostupnost CzechRingu, úroveň zázemí i podobnost trati se soutěžními nám umožňuje efektivní a rychlé odladění vozu,. řekl Michal Vašíček, vedoucí týmu CarTech. Samotné testy by se měly uskutečnit v červnu.


4. 4. 2012; ihned.cz

Soutěž o nejrychlejší inteligentní autíčko. Podívejte se, jak funguje

ČVUT v Praze ve středu pořádalo finálové kolo mezinárodní studentské soutěže Freescale Cup 2012. Jde o závod inteligentních vozítek, které mají za úkol co nejrychleji zajet trasu vyznačenou černým pruhem. Ročník 2012 je prvním ročníkem, který se koná i v Evropě. Student ČVUT popsal, jak inteligentní vozítko funguje.


4. 4. 2012; podnikatel.cz

Jak se používají 3D technologie pro reklamu a rehabilitace?

Honza je spoluzakladatel společnosti 3dsense s.r.o., která se zabývá využitím 3D senzorů v marketingu a při rehabilitaci. Co taková technologie umí?

3D senzor je zařízení umožňující současné snímání objektů pomocí tří souřadnic v prostoru v reálném čase. Zatímco běžné kamery podávají pouze dvojrozměrnou informaci o poloze objektu, 3D senzor dokáže zjistit i vzdálenost objektu od kamery. Ačkoliv se 3D senzory používají již delší dobu, např. pro kontrolu kvality v továrnách, teprve vývoj cenově dostupných zařízení umožnil jejich proniknutí i do jiných oborů.


3. 4. 2012; AutoProfi

Motory a pohony

Nová zkušebna

V nedávno kolaudované budově VTP v Roztokách u Prahy finišuje montáž technologického vybavení válcové zkušebny automobilů s pohonem 4x2 a 4x4, pěti zkušeben spalovacích motorů a laboratoří převodů a hybridních pohonů. Pod jednou střechou budovy Vědecko-technického parku (VTP) bude soustředěna výzkumná a vývojová kapacita špičkových odborníků českých vysokých škol, výzkumných a vývojových ústavů, státních zkušeben a dalších subjektů. K nejvýznamnějším patří Fakulta strojní a Fakulta elektrotechnická ČVUT vPraze a TŰV-SŰD.


3. 4. 2012; blog.idnes.cz

Jak jsem nebyl v roli žebráka (Ladislav Kratochvíl)

Při rozhovoru s někým "u stolu" jsem v podstatě v roli žebráka, protože neslyším a žadoním o napsání. Běžné věci, jako jsou jednovětá sdělení, když se například ptá prodavačka, co chci a podobně, většinou odezřu, nebo případně řeknu, že neslyším a poprosím o zopakování.

Zcela jiná situace však nastává, když se jedná o rozhovor. To se většinou ani nesnažím odezírat, protože odezírání není vůbec spolehlivé, je pracné a místo na obsah sdělení se musím ze všech sil soustředit na odezření slov mluvící osoby. Usilovně se soustředit však stejně dokážu zhruba deset minut, takže rovnou vytahuji papír s tužkou a prosím o psaní, přičemž i u psaní je několik zásadních problémů:

musí se o něj "žebrat",

není vůbec fér, když musí slyšící osoba místo mluvení psát a já jen pohodlně mluvím,

hodně lidí potřebuje k psaní/čtení brýle, za které se třeba stydí, nebo je má "někde v kabelce" a nenasadí si je,

píšící má "doktorský" rukopis a musí se přemáhat, aby to bylo čitelné,

druhá strana se stydí se za svou gramatiku,

druhá strana nerada píše rukou a raději na klávesnici (Čím mladší, tím raději klávesnice. Starší zase raději rukou, ale nemají ty brýle.),

jiný důvod.

Místo tří vět pak druhá strana napíše jednu holou větu, která úplně nevystihne to, co chtěla sdělit.

V kavárně, kde je šero, se většina z vyjmenovaného ještě jaksi "násobí", přičemž ani sdělení na papíru se často kvůli šeru (také už jsem zralý na brýle) nedá přečíst. Půlhodinový rozhovor je pak často jen deset holých vět a deset odpovědí.

Po devíti letech, co neslyším, jsem však zažil zcela plnohodnotný rozhovor, kdy jsem "nežebral o napsání" a nemusel následně v šeru "luštit" sdělení na papíru.

V lednu 2012 jsme s ČVUT natáčeli v prodejně Vodafone v Praze Strašnicích propagační klip eScribe, což je vzdálený přepis přes internet, kdy přepisovatel/ka není přímo na místě, kde přepis probíhá, ale třeba doma. Hlasový vstup jde přes mikrofon a internetovou telefonii k osobě, která přepisuje a na zařízení neslyšící osoby se v internetovém prohlížeči zobrazuje výstup. Ještě před natáčením jsme se však sešli v kavárně.

Tablet Samsung Galaxy Tab 10,1 ležel na stole, připojený k internetu přes SIM kartu a na něm spuštěný přepis eScribe. S panem Bumbálkem z ČVUT jsme seděli naproti sobě a vedli normální hovor, přičemž jsem si četl, co říká. Mikrofon tabletu dobře bral na dálku a právě to, že se nemuselo dávat druhé straně mikrofon na drátě, nebo zařízení s mikrofonem k ústům, protože pak lidé často mluví nepřirozeně, jelikož "diktují", bylo úžasné.

Bylo to podobné, jako když si povídají dva slyšící a jeden z nich má na stole papír s poznámkami, do kterých se občas podívá. Rozdíl byl pouze v tom, že jsem měl místo poznámek na stole tablet a podíval jsem se, co pan Bumbálek řekl.

V prodejně jsem měl zase tablet v ruce, povídal si s prodavačem přes pult a jsem se jen "mrknul", co odpověděl.

Neslyším teprve 9 let a už si ani nepamatuji, jak probíhá normální rozhovor, protože se mi musí psát. Doufám, že není daleko doba, kdy osoby s postižením sluchu nebudou při rozhovoru v roli žebráka, ale budou rovnocenným partnerem.

Zdroj: http://ladislavkratochvil.blog.idnes.cz/c/254136/Jak-jsem-nebyl-v-roli-zebraka.html


2. 4. 2012; Metro

Z očních pohybů poznají sexuální devianty

Pohyby očí v sobě ukrývají informace o závažných poruchách.

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT nyní vyvíjí oční kameru, která dokáže na základě trajektorií oka určit, zdali člověk není sexuální deviant, schizofrenik nebo dyslektik. "Projekt by měl být hotov zhruba v roce 2014. Potom by se měly oční kamery pro jednotlivé poruchy dostat na odborná a lékařská pracoviště," řekla deníku Metro šéfka projektu Marcela Fejtová.

Nejzajímavější část výzkumu se bezesporu týká určení sexuální deviace. Ačkoli není možné zveřejnit, jaké oční pohyby identifikují potenciálního devianta, lze říci, jak vyšetření probíhá.

Člověk je vystaven s oční kamerou na hlavě fotografiím nahého lidského těla, přičemž na základě míst, na která se dívá, jsou čeští vědci schopni zjistit, zda vykazuje známky deviantního chování. Velmi důležitou část projektu tvoří i možné odhalení dyslexie. Kameru v tomto případě budou moci psychologové použít i u předškoláků a včas tak zjistit, zda děti nemají poruchu čtení, případně ji hned léčit. Schizofreniky zase prozradí, když se jejich oko zaměří na jeden bod, u kterého se zastaví, a dále nevykazuje žádnou činnost.

Jak probíhá vyšetřování Oční kameru lze použít i mimo sféru lékařství. - Subjekt sedí před obrazovkou, na hlavě má oční kameru a sleduje danou fotografii.
- Speciální software zaznamenává jeho pohyby očí, ale například i čas strávený na jednotlivých částech fotografie včetně následné dráhy.
- Výsledky šetření lze zobrazit v mnoha formách.
- Už po několika sekundách lze zjistit, co vás na fotografii zaujalo.
- Kameru lze použít i v oblasti neuromarketingu.
- Jedná se o zatím jediný podobný projekt u nás.

Fotografie najdete na WWW. METRO. CZ


2. 4. 2012; hw.cz

Křižovatky, kopce i tunel: inteligentní vozítka prověří Freescale Cup 2012

Více než stovka vysokoškolských studentů z České republiky, Francie, Německa, Polska, Rumunska, Ruska a Slovenska se přihlásila do závodu Freescale Cup 2012, jehož finálové kolo proběhne již 4. 4. 2012 v našem hlavním městě. Pořadatelem mezinárodní studentské soutěže se stalo ČVUT v Praze.

Soutěž Freescale Cup je závod inteligentních vozítek, která mají za úkol co nejrychleji zajet trasu vyznačenou černým pruhem. Tato soutěž má již několik let tradici ve světě, hlavně v Asii. Ročník 2012 je prvním ročníkem, který zahrnuje i oblast Evropy (EMEA - Europe, Middle East and Africa). Vítězem se stane nejrychlejší vůz, který projede celou tratí, aniž by přitom došlo k opuštění dráhy. Délka trati je 112 m a zahrnuje náročné úseky se zpomalovači, křižovatkami, kopci i tunelem.

Závodu se zúčastní zástupci následujících vysokých škol:

Freescale fandí chytrým autům i autíčkům

Na stránkách hw.cz si přečtěte i o dalších aktivitách:

Studenti ČVUT budou na Embedded World závodit s inteligentními auty

Freescale Race Challenge 2012: Soutěž samořídících autíček na autodráhu pokračuje

Velké finále se blíží, Rožnov hostí Freescale Technology Day již 18. května

VUT v Brně, Česká republika

České vysoké učení technické v Praze, Česká republika

ENSEEIHT, France

ESIEE, France

Politechnika Wrocławska, Polsko

Silesian University of Technology, Polsko

Slovenská technická univerzita v Bratislavě, Slovensko

Technical University of Iasi, Rumunsko

University of Applied Sciences Deggendorf, Německo

University of Applied Sciences Landshut, Německo

Žilinská univerzita v Žilině, Slovensko

University Politehnica of Bucharest - Faculty of Computer Science, Rumunsko

Tomsk State University of Control Systems and Radioelectronics (TUSUR), Rusko

ESEO, Francie

University Politehnica of Bucharest - Faculty of Electronics and Telecommunications, Rumunsko

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, Česká republika

Více informací naleznete na stránkách http://www.freescale.com/freescalecup , příp. téžhttp://streetsmarts.freescale.com/ .

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk