24. 5. 2012; Český rozhlas Leonardo

Roboti v boji

Rozhovor s prof. Hlaváček z Katedry kybernetiky


24. 5. 2012; lupa.cz

Vítězové eClubu: TechAmbition, Babywebik a CitySmartGo

Soutěž studentských nápadů na ČVUT vyhrála "učebnice beze slov" pro studenty technických škol. Druhá je aplikace pro rodiče, kteří chtějí zaznamenávat první roky života novorozeného potomka. Třetí místo přiřkla porota mobilnímu tržišti dopravních služeb.

Pořadatelé eClubu vyhlásili včera večer výsledky třetího běhu. Vítězem je služba TechAmbition Ja.na Stránského, Da.vida Pokorníka a Matěje Stránského. Jejich prezentaci si můžete prohlédnout na Meta TV.

TechAmbition má být učební pomůcka pro studenty technických oborů, "učebnice beze slov". Například stavaři si mohou prohlédnout různé konstrukce a potom plynule měnit jejich parametry a pozorovat animaci, jak se mění zatížení, posouvá těžiště, například při průjezdu vlaku přes most. Podle autorů nápadu se student, když si látku takto nejprve prohlédne, následně mnohem snadněji učí vzorečky.

"Vítězství TechAmbition potvrzuje trend, že důležitější než špičkové programátorské dovednosti je dnes pochopení implementace, dobrá znalost oboru, na který se aplikace zaměřuje," řekl hlavní organizátor eClubu Jan Šedivý. "Porota v tomto případě ocenila spíše zajímavou vizi než její obchodní potenciál."

Vítězný projekt získává stipendium v měsíční výši 15 tisíc korun až pro dva členy týmu. Jeho vyplácení je podmíněno tím, že budou na projektu dál pracovat a pravidelně seznamovat organizátory s pokroky. Součástí ceny je i prostor v novém pražském technologickém akcelerátoru a coworkingovém centru Node5 a další příspěvky od sponzorů.

Na druhém místě se umístil Babywebík (video z prezentace), pro.jekt, který se již loni neúspěšně hlásil do technologického akcelerátoru StartupYard. Až bude v plném provozu, mělo by se jednat o webovou a mobilní aplikaci, která umožní rodičům zaznamenávat život novorozeného potomka jako podrobnou kroniku složenou z fotografií, statistik, zdravotních záznamů a deníčku "důležitých okamžiků., jako je první krok nebo první slovo. Takto shromážděná data chce Babywebík využít k reklamním účelům.

Třetí je CitySmartGo (video z prezentace), jed.noduchá mobilní aplikace, do níž uživatel zadá, kam ve městě by rád jel. Systém rozešle poptávku registrovaným taxikářům, ale i dalším možným dopravcům, a pokud ji přijmou, spustí chytrý aukční algoritmus. S jeho pomocí dospěje k ceně zajímavé pro obě strany. Ta se bude mnohem přesněji než dnes řídit aktuální poptávkou. Například v ranní špičce pojede dříve ten, kdo za taxík nabídne víc, a ne ten, kdo jako první přišel na stanoviště, jak tomu bývá dnes.


22. 5. 2012; Medical Tribune

Výsledky eClubu budou zítra. Přehrajte si zatím nevšední záznamy všech prezentací

Před rokem vyhrál teprve dvacetiletý Vojtěch Ciml první běh soutěže studentských nápadů eClub na ČVUT. Chtěl vyvíjet mobilní aplikace pro bytové architekty. Po několika měsících ale zjistil, že to nemá cenu. Během prázdninového pobytu v kalifornském akcelerátoru Plug and Play začal pracovat na jiném startupu. Vznikla služba Meta TV. Díky ní se teď můžete podívat na závěrečné prezentace nápadů vzešlých z letošního eClubu trochu jinak, než jste zvyklí.

Všech devět závěrečných prezentací z posledního eClubu najdete na webu MetaTV. Vedle klasického videozáznamu můžete zároveň v postranním okně sledovat řečníkem promítané slajdy. Pokud nemáte čas dívat se na celé vystoupení, můžete díky synchronizaci slajdů s videem proklikat prezentaci a poslechnout si jen pasáže, které vás zaujmou.

Prezentace z eClubu na MetaTV

Výsledky letošního eClubu vyhlásí organizátoři už zítra, tedy ve středu 23. května v 18 hodin ve Šrámkově posluchárně v budově ČVUTFEL na Karlově náměstí číslo 13.

O tom, kdo získá stipendium, které má vítěze povzbudit, aby svůj nápad dál rozvíjeli, rozhodla devítičlenná porota. Každý porotce přidělil nejlepšímu nápadu tři body, druhému dva a třetímu jeden. Organizátor eClubu Jan Šedivý jim kladl na srdce, aby se rozhodovali podle toho, zda jsou projekty uskutečnitelné. Když body sečetl, zjistil, že od startovního pole se odtrhla trojice favoritů. "Jednoho od druhého dělil jen jeden bod," prozradil na svém blogu Jan Šedivý.

V anketě u článku, ve kterém jsme před dvěma týdny všech devět projektů představili, se 168 hlasujícím čtenářům Lupy nejvíc líbilo mobilní tržiště přepravních služeb CitySmartGo (23 pro.cent hlasů). Po 19 procentech pak získaly tři projekty: budík do vlaku TransportAlarm, nápad, jak spočítat sledovanost billboardů v ulicích infyAD a neuromarketingová sci-fi MindSpy.

Který projekt z eClubu se vám líbí?


18. 5. 2012; Computerworld

Nejen výpočty, modelování a simulace

Technické výpočty a simulace jsou nezbytné pro vývoj nových produktů v mnoha oborech. Využívá se při nich často specializovaný software, který na český a slovenský trh dodává firma Humusoft.

Humusoft vznikl v roce 1991 aktivitou pěti společníků, čerstvých absolventů kybernetiky na pražské Fakultě elektrotechnické ČVUT. Mladistvé nadšení, ochota riskovat a nezatíženost stereotypy zaměstnání v socialismu daly firmě dostatečnou dynamiku. Navíc divoká doba začátku devadesátých let přála novým myšlenkám a nemořila začínající podnikatele devastující byrokracií, jako je tomu nyní.

Počáteční nedostatek kapitálu řešila firma extrémním nasazením a přijímáním širšího okruhu zakázek v oblasti IT. Nicméně profilování směrem k technickým výpočtům, modelování a simulacím bylo patrné hned od začátku. Od roku 1993 je Humusoft výhradním zástupcem americké firmy MathWorks (software Matlab a Simulink) pro Českou republiku a Slovensko. Potom se přidaly švédský systém Comsol Multiphysics - nástroj pro modelování a simulace multifyzikálních procesů, německý dSPACE - vývojové systémy pro řízení a simulaci v reálném čase a další. Hlavním cílem společnosti je však poskytovat zákazníkům komplexní služby. To znamená nejen prodej, ale především uživatelský servis na nejvyšší úrovni, nestandardní služby podle přání a maximální rychlost a korektnost ve vyřizování požadavků. Firma se také věnuje pořádání odborných konferencí a workshopů, na kterých účastníkům pomáhá objasnit a zvolit si vhodné simulační prostředky.

Humusoft však není jen distribuční a servisní organizací. Již od svého založení dělí společnost své síly rovným dílem mezi výrobu, prodej a servis přístrojového a programového vybavení. Z dílny Humusoftu pocházejí důležité nadstavby systému Matlab, knihovna pro interaktivní práci v reálném čase Real Time Toolbox, zobrazování dynamických modelů v prostředí virtuální reality Simulink 3D Animation (Virtual Reality Toolbox) a spouštění simulačních modelů v reálném čase na platformě PC Real -Time Windows Target.

Dále Humusoft vyrábí již několik generací měřicích a řídicích karet pro PC nebo zajímavé elektromechanické high -tech výukové modely -vše s těsnou vazbou na software pro modelování a simulace.

Požadavky uživatelů softwaru motivovaly v posledních letech firmu k produkci vysoce výkonných vícejádrových pracovních stanic HeavyHorse, které jsou optimalizovány pro náročné numerické výpočty.

Pracovní kolektiv firmy se za více než dvacet let existence rozrostl na 18 stálých zaměstnanců a proměnnou skupinu externích spolupracovníků.

Matlab a Simulink

Matlab je integrované prostředí pro vědeckotechnické výpočty, modelování, návrhy algoritmů, simulace, analýzu a prezentaci dat. Poskytuje uživatelům nejen grafické a výpočetní nástroje, ale i specializované knihovny funkcí spolu s programovacím jazykem čtvrté generace.

Knihovny Matlabu jsou svým rozsahem využitelné prakticky ve všech oblastech lidské činnosti.

Matlab je vhodný pro interaktivní práci i pro vývoj širokého spektra aplikací. Během uplynulých let se stal celosvětovým standardem v oblasti technických výpočtů a simulací.

Uplatnění nachází jak ve sféře vědy, výzkumu a průmyslu, tak i v oblasti vzdělávání.

Simulink je nadstavbou Matlabu pro modelování a simulaci dynamických systémů.

Poskytuje uživateli možnost vytvářet modely dynamických soustav ve formě blokových schémat a rovnic.

Simulink představuje grafickou platformu nejen pro modelování fyzikálních soustav, ale také pro tzv. Model -Based Design (MBD), tj. návrh řídicích systémů, systémů zpracování signálu a obrazu, komunikačních systémů a mnoha dalších aplikací. Model systému je během vývoje průběžně zpřesňován a jeho kvalita je testována při simulacích. Vyžaduje -li aplikace implementaci na softwarovou či hardwarovou platformu, nabízí Simulink automatické generování kódu z modelu.

Příkladem využití nástrojů Matlab a Simulink je vývoj robotické náhrady lidské ruky. Vývojáři pomocí nástrojů Matlab a Simulink vytvořili prostředí pro simulaci kompletní končetiny. Přínos Simulinku se projevil při návrhu propojení umělé končetiny s nervovým systémem, které umožňuje přirozenou a intuitivní kontrolu jejího pohybu.

Comsol Multiphysics

Comsol Multiphysics je nástroj pro simulace fyzikálních jevů, který je určen vývojářům, výzkumným i vědeckým pracovníkům a díky široké nabídce funkcí pro zobrazování vypočtených výsledků také vysokým i specializovaným středním školám. Software řeší fyzikální úlohy popsané parciálními diferenciálními rovnicemi pomocí metody konečných prvků. Program je určen k modelování a simulaci úloh z oblasti strojírenství, elektrotechniky, chemie a z různých sfér fyziky, jako jsou přenos tepla, dynamika tekutin, akustika, vibrace, elektromagnetizmus atd.

Comsol Multiphysics usnadňuje pochopení řady fyzikálních a technických procesů díky názorné grafice, snadné změně vstupních parametrů a možnosti simulace dané úlohy. K programu lze volitelně přidávat specializované nadstavbové moduly z různých profesních oborů a fyzikálních oblastí.

Program Comsol Multiphysics se využívá například při návrhu lopatek parní turbíny, kdy se řeší vliv vysoké teploty na geometrii lopatky.

Tepelné zatížení statorové lopatky plynové turbíny je řádově 700 °C. K řešení úlohy jsou využity specializované moduly pro pružnost/pevnost a pro přestup tepla, případně také modul pro simulaci proudění tekutin. *


15. 5. 2012; Technický týdeník

Phoenix-Zeppelin o energetické bezpečnosti

Dne 16. dubna 2012 se v Národním technickém muzeu v Praze konal 2. ročník odborné konference pod názvem "Energetická bezpečnost aneb energetika za zavřenými dveřmi". Poněkud záhadný název lze vysvětlit tím, že se konference konala v pondělí, kdy je muzeum pro veřejnost zavřeno. Pod záštitou ředitele NTM Karla Ksandra konferenci pořádala společnost Phoenix-Zeppelin, výhradní zastoupení Caterpillar v oblasti spalovacích motorů, elektrocentrál a záložních zdrojů elektrické energie.

Téměř stovka účastníků, mezi nimiž byli i zástupci odborných vydavatelství, vyslechla celkem 10 přednášek. O tom, že rozvoj elektromobility bude mít významný vliv na bezpečnou dodávku elektrické energie hovořil nestor české elektrotechniky prof. Čeřovský z Elektrotechnické fakulty ČVUT. V dalších přednáškách se pak k tématu vyjádřili zástupci státní správy, orgánů technického dozoru, a také vedoucí představitelé společnosti Phoenix-Zeppelin a její zákazníci. Oproti loňskému roku bylo více prostoru věnováno kombinované výrobě elektrické a tepelné energie. Tato část dodavatelského programu Phoenix-Zeppelin se v posledních letech úspěšně rozvíjí.


14. 5. 2012; Mladá fronta Dnes

Když třeťák násobí rychle jako kalkulačka

Odborníci varují před propadem žáků a studentů v matematice. Problém obvykle vzniká už na základní škole, kde se mnohé děti učí jen memorovat. MF DNES našla školu, kde děti počítají zábavně a výborně.

Kdyby natvrdlost nadnášela, plula bych Základní školou Ratibořická v Praze jako holubice s raněnou ješitností. A možná by se tu do takového stavu dostali mnozí dospělí. Ruku na srdce, dokážete za minutu a třicet vteřin z hlavy spočítat dvacet příkladů typu 19 x 3, 20 x 4, 26 x 6? Nejlepší třeťáci (tedy děti ve věku devíti let) to zvládnou.

A nejen to. "To jsou dvě šestnáctiny, takže dohromady jedna osmina," suverénně a lehce počítá díly kruhu třeťačka. Ani si neuvědomuje, že ovládá základy zlomků, které jiné děti probírají až v páté třídě.

K dovršení překvapení se ukazuje, že třeťáci ovládají těžší násobení. "Ti šikovnější násobí na papíře třeba tříciferné číslo číslem dvojciferným," líčí jejich učitelka Martina Josefová. I to je látka vyšších ročníků. Je třeba dodat, že tu není řeč o nadprůměrně inteligentních dětech. Jsou to žáci běžné základní školy. Jen se učí počítat jinak - moderně.

"Paní učitelka postupuje podle metody profesora Milana Hejného, která při hře nutí děti logicky uvažovat," vysvětluje ředitelka školy Jana Neudertová. Učitelka se nesměle usměje a přizná trochu "sobeckou" pohnutku. "Když jsme ve druhé třídě půl roku násobili podle tradičního postupu, byla jsem z toho vyřízená a chtěla změnu."

Třída je ukázkou toho, co je v Česku poměrně výjimečné, že matematika se dá učit zábavně a úspěšně. Nejde však jen o hru. Důležité je, že drtivá většina žáků chápe podstatu matematických postupů. A to je věc, která podle odborníků obecně mnoha dětem chybí a táhne se s nimi léta. Například šéf Cermatu (centra státních maturit) Pavel Zelený tvrdí, že převážně kvůli mechanickému a paměťovému počítání by u povinné státní maturity z matematiky propadlo až 45 procent středoškoláků.

Plodí snad české školství (až na výjimky) špatné počtáře? Do značné míry ano.

Před deseti lety čeští žáci v matematice excelovali. Teď ukazují průzkumy rapidní pokles znalostí. Při posledním mezinárodním měření TIMSS skončili čeští čtvrťáci na osmnáctém místě z devatenácti zemí. Výzkum PISA zase před třemi lety zjistil, že se patnáctiletí studenti propadli na 22. místo ze 34 zemí.

"Znalosti matematiky se snižují. Stále máme excelentní žáky, ale množství toho, co umí průměrný student, klesá," varuje Petr Štěpán zkatedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Tři schody vzad, pět dopředu...

Třeťačky Sabina s Eliškou ve škole Ratibořická právě zkoušejí vyřešit novou úlohu nazvanou "schody". Je to hra, která děti baví a díky níž se pomalu připravují na rovnice o jedné neznámé. "Začnu na osmém schodě, pak udělám tři zpátky, pět dopředu a čtyři zpátky. Skončím na šestém schodě," vypravuje třídě žačka s culíky. "Takže výsledek je šest," počítá přirozeně. Současně svým vlastním jazykem spolužákům objasňuje úlohu.

"To je základ. Děti vysvětlují, argumentují, diskutují samy. Pak to snáze pochopí," říká učitelka. Za pár hodin metodu schody možná posune dál - děti budou znát číslo posledního schodu a spočítají, z kolikátého vyšly. Co je tady hrou, se jinde nudně nazývá rovnicí o jedné neznámé.

Novinku rodiče třeťáků zpočátku těžko přijímali, protože je velmi netradiční. Například se násobí podle indického diagramu. Dvojkovou soustavu zase trénují v lekcích o zemi Biland. Na jindy nudnou matematiku se to zdá jako zázrak. "Rozvíjíme to, co děti umí přirozeně. Už ve školce znají zlomky, vědí, co je čtvrtina. My znalosti jen posouváme," vysvětluje učitelka.

Na rychlosti žáků přitom vůbec nezáleží. Důležitější je, aby pochopili, co a proč počítají.

Přesně takovou změnu požadují po všech učitelích odborníci. "Někdo jistě bude namítat, že když se budou děti učit matematiku jinak než nyní, nestihnou probrat takové množství látky. Ale oni ji stejně neovládají, jen se to našprtají a pak to zase zapomenou," argumentuje matematik z firmy Kalibro David Souček.

Výuka se podle něho musí i na ostatních školách razantně a rychle změnit. I za tu cenu, že z učebnic zmizí některé kapitoly.


10. 5. 2012; Lupa.cz

Devatero projektů z eClubu. Jak se vám líbí?

Aktuální turnus eClubu vyvrcholil včera večer představením devíti nových projektů. Kdo vyhraje a získá peníze na další vývoj svého nápadu, se dozvíme za dva týdny. Už dnes se ale můžete podívat, co vlastně studenti vymysleli. A také hlasovat v anketě pro svého favorita.

Sundejte si bačkory, obujte tenisky a vyražte na dobrodružnou cestu podnikání v nových technologiích, vyzval v únoru studenty ČVUT organizátor eClubu JAN ŠEDIVÝ. Cílem akce je propojit studenty zejména technických škol s investory, podniky a podnikateli.

Po únorovém zahájení následovala v programu eClubu série přednášek výrazných postav českého internetu, zkušební pitchování, mentorování, pilování nápadů i prezentací. Včera pak klubisté předvedli ve Šrámkově posluchárně budovy FEL na Karlově náměstí porotě i několika desítkám zájemců z řad veřejnosti, kam za dvanáct týdnů v nových podnikatelských keckách došli.

1. TransportAlarm

Zakladatelé: TEREZA SOUKUPOVÁ a JAN TEPLÝ

Jednoduchá mobilní aplikace vzbudí včas cestujícího, který si zdřímne ve vlaku či v autobusu. Na základě informace o aktuální poloze, s přesností na stovky metrů.

Podobné aplikace již existují. Podle autorů ale žádná z nich nefunguje v dopravním prostředku, kde chybí volný pohled na nebe a určení pozice prostřednictvím GPS je tudíž nepřesné. TransportAlarm proto - prý jako jediný - využívá k určení polohy také GSM a WiFi triangulace.

Začít chtějí se základní funkcí, do budoucna by svou aplikaci rádi doplnili o databázi zastávek a nádraží a postupně ji rozšiřovali z Prahy do dalších měst i do zahraničí. Aplikace by pak mohla fungovat také jako univerzální vyhledávač v jízdních řádech a průvodce po neznámých městech. Rádi by navázali spolupráci s majiteli a správci cenných dat o veřejné dopravě, jako je firma CHAPS, která díky výhodné smlouvě s ministerstvem již řadu let ovládá elektronickou verzi českých jízdních řádů či Google Transit.

Základní verze aplikace by měla být zdarma, profesionální verze s rozšířenými funkcemi za nízkou cenu kolem jednoho dolaru. Na otázku poroty, kolik platících uživatelů by potřebovali, aby se dostali do zisku, zakladatelé odpověď neměli. Nevěděli ani, jak složité bude dostat se k datům o hromadné dopravě a kolik by je to mohlo stát.

2. Bzumo

Zakladatelé: MARTIN KANTOR a MICHAL KOBLASA

"Nejsme konkurence Googlu, jsme něco nad Googlem. Chceme vám ty správné informace nabídnout hned," vysvětlovali smysl svého nápadu autoři webové aplikace Bzumo. Jako jedni z mála přitom doprovodili slajdy a makety předvedením služby "naživo".

Bzumo podle nich řeší problém starších lidí a méně zkušených uživatelů internetu, kteří nevědí, kterou webovou stránku použít pro vyhledávání jakého druhu informací. Do spartánsky navrženého formuláře Bzuma tak mohou zadat dotaz například na lístky na vlak do Vídně, na nejbližší službu pro doručení pizzy nebo na srovnání dvou měst, mezi nimiž vybírají destinaci pro dovolenou. Bzumo pak automaticky doporučí a případně i spustí nejvhodnější službu - například Wikipedii, Wikidi, Google Maps, cenový srovnávač nebo prostě jen vyhledávač. Zároveň automaticky předá vybranému webu parametry původního dotazu.

Vydělávat chtějí autoři Bzuma na reklamním systému velmi podobném Google AdWords.

Po skončení prezentace porota upozornila, že se přeci jen nejspíš jedná o pokus konkurovat zavedeným vyhledávacím obrům, a že jeho šance na úspěch tudíž není velká. "Nevidím v tom pro cílovou skupinu žádnou přidanou hodnotu," řekl jeden z porotců, výkonný ředitel Seznam.czPAVEL ZIMA. Nebyl to jen projev propukajícího konkurenčního boje? "V žádném případě, my nejsme jen další vyhledávač, jsme něco nad ním," bránili se vynálezci Bzuma.

3. Drink Machine

Zakladatelé: FILIP ŠAMÁNEK a JIŘÍ POLÁK

Teprve dvacetiletí podnikatelé si všimli, že tradiční způsob prodeje alkoholu v barech a hudebních klubech je mnohdy neefektivní: probojovat se k baru bývá, když večer pokročí, dost obtížné, zákazník musí křičet na barmana, zkontrolovat ve tmě vrácené peníze.

Rádi by proto výdej alkoholu v nočních podnicích automatizovali. Jeden automat se čtyřmi čepovacími stanicemi podle nich zastane práci dvou barmanů a při ceně 200 tisíc se začne majiteli vyplácet už v prvním roce provozu.

Autoři mají zatím jen nápad, nedrží v ruce žádné převratně technické řešení. Přesto už mají podle vlastních slov několik vážných zájemců o takový výrobek. V Česku je prý potenciálních zákazníků odhadem dvě stě, za oceánem ve Spojených státech dokonce 50 tisíc.

"Prosím, nemontujte to do barů, kam chodím já," požádal autory, kteří svůj nápad přirovnávají k rozšířeným automatům na kávu, poněkud staromilsky předseda poroty a zakladatel investičního fondu Credo Ventures ONDŘEJ BARTOŠ.

4. ServerSense

Zakladatelé: JAN PALOUNEK a JAN KUČA

Monitoring serverů je stále rostoucí odvětví a dvojice mladých programátorů do něj chce vstoupit se svým systémem, který logy nejen shromažďuje, převádí do pěkných grafů a počítá z nich statistiky, ale také umí podle předem nastavených pravidel reagovat na různé urgentní situace.

Za svou službu by rádi inkasovali 100 dolarů měsíčně, nabídnou ale i levnější plány s různými omezeními, a na konci prvního roku provozu by rádi měli alespoň 100 platících zákazníků. Od funkčního produktu však dělí autory nápadu ještě dlouhá cesta, zatím mají jen několik řádek kódu, který obstarává jen nejzákladnější funkčnost. Shánějí proto peníze a mentory, kteří by jim pomohli posunout se dál.

5. CitySmartGo

Zakladatelé: MARTIN MATYÁŠEK, ANNA PECKOVÁ, JAN ZIKEŠ

Jednoduchá mobilní aplikace, do níž uživatel zadá, kam ve městě by rád jel. Systém rozešle poptávku registrovaným taxikářům, ale i dalším možným dopravcům a pokud ji přijmou, spustí chytrý aukční algoritmus. S jeho pomocí dospěje k ceně zajímavé pro obě strany. Ta se bude mnohem přesněji než dnes řídit aktuální poptávkou. Například v ranní špičce pojede dříve ten, kdo za taxík nabídne víc, a ne ten, kdo jako první přišel na stanoviště, jak tomu bývá dnes.

Podle autorů systém zvýší tržby taxikářů o 5 až 25 procent, zároveň jim umožní propagovat, v čem jsou výjimeční nebo nejlepší. Zákazník zase bude mít vždy po ruce nástroj na přivolání taxíku za dobrou cenu.

Provozovatel aplikace by si za každou zprostředkovanou jízdu strhával nevelkou provizi. K dispozici by byla placená verze s pokročilými funkcemi jako je sdílení taxíku. O systém už prý projevilo zájem 50 taxikářů a 100 pasažérů.

6. TechAmbition

Zakladatelé: JAN STRÁNSKÝ, DAVID POKORNÍK, MATĚJ STRÁNSKÝ

Pomůcka pro studenty technických oborů, učebnice beze slov. Například stavaři si mohou prohlédnout různé konstrukce a potom plynule měnit jejich parametry a pozorovat na plynulé animaci, jak se mění zatížení, posouvá těžiště. například při průjezdu vlaku přes most. Podle autorů nápadu se student, když si látku takto nejprve prohlédne, následně mnohem snadněji učí vzorečky a další teorii.

Systém chtějí autoři nabídnout studentům a školám na celém světě zdarma a motivovat, aby do něj přispívaly vlastními výukovými materiály. Trh je to zdánlivě velice úzký, ale jen v České republice by jej podle autorů mohlo využít až 55 tisíc studentů podobně zaměřených škol. V Evropě jsou jich dokonce miliony.

Porota se se zakladateli shodla, že by služba měla mít jiný obchodní model. Až dosud totiž zakladatelé uvažovali o prodeji reklamy ve formě bannerů a reklamních stránek. Časem by také rádi nabídli placené elektronické učebnice pro tablety.

7. infyAD.com

Zakladatel: RADEK ŠMAKAL

Jeden z nejpřekvapi.vějších nápadů v soutěži. Student jaderné fyziky se po založení webů reklamnipoptavka.cz a trhploch.cz rozhodl zúročit svou pracovní zkušenost z agentury měřící sledovanost televize a propojit data o hustotě dopravy s údaji o umístění reklamních poutačů. Rád by pak počítal sledovanost jednotlivých ploch, což by mu umožnilo efektivněji s nimi obchodovat. Nikde ve světě se mu přitom nepodařilo najít nic podobného.

8. MindSpy

Zakladatelé: PETER BORAROS a DENISA KERA

Projekt si všímá rostoucí popularity fenoménu "quantified self" - systematického měření uběhnutých kilometrů, zkonzumovaných kalorií, prospaných hodin a lecčeho dalšího - a dovádí ho až do fáze trochu strašidelného vědeckofantas.tického románu. Pomocí čelenky snímající elektrickou aktivitu mozku hodlá systematicky mapovat nálady a duševní výkon uživatelů. Nasbíraná data chce potom využívat k "bio-networkingu" nebo k aplikacím jako přehrávač hudby schopný reagovat na aktuální rozpoložení posluchače. Potřebný hardware postupně vzniká v pražském hackerspace brmlab.

Jeden z porotců JAKUB NEŠTEŘIL navrhl zakladatelům Mozkového špiona ještě jiné využití: "Rozdávejte přístroje zdarma a plaťte uživatelům za to, že je budou používat a nahrávat svá data na váš server. Prodávejte je potom inzerentům. S reklamní nabídkou mi zavolají přesně v okamžiku, kdy se budu nudit a budu osamělý. Restauraci mi nabídnou, když z mých dat vyčtou, že mám hlad."

Také předseda poroty ONDŘEJ BARTOŠ věří, že se vývoj bude ubírat tímto směrem. Je však přesvědčen, že lidé nebudou ochotni kvůli takovému měření nosit podobný přístroj na hlavě. Dokud se jej nepodaří vmontovat do běžných doplňků, jako jsou brýle nebo čepice.

9. Babywebík

Zakladatel: JAKUB KUČERA

Projekt, který se již loni neúspěšně hlásil do technologického akcelerátoru StartupYard, se nevzdává, a dál zkouší štěstí. Až bude v plném provozu, mělo by se jednat o webovou a mobilní aplikaci, která umožní rodičům zaznamenávat život jejich novorozeného potomka jako podrobnou kroniku složenou z fotografií, statistik, zdravotních záznamů a deníčku "důležitých okamžiků", jako je první krok nebo první slovo.

Také Babywebík chce takto shromážděná data využít k reklamním účelům: Má už předjednanou spolupráci s reklamní agenturou a s výrobcem papírových plen. Těžko hledat zranitelnější cíl reklamních sdělení, než jsou vyčerpaní, nevyspalí a láskou k potomkovi ošálení novopečení rodiče.

Výsledky budeme znát za dva týdny

Devatero projektů, které se včera v eClubu představily, posuzuje devítičlenná porota ve složení:

Ondřej Bartoš, Credo Ventures

Štěpán Burda, Centrum.cz

Pavel Zima, Seznam.cz

Ladislav Dvořák, Česká spořitelna

Petr Ocásek, Node5

Petr Jaroš, ČSOB

Jakub Nešteřil, Apiary.io

Radek Sazama, Fujitsu

Hubert Palán, GoodData

Každý vybere tři nejhodnotnější nápady, prvnímu přidělí tři body, druhému dva a třetímu jeden. Po sečtení hlasů bude jasný vítěz, pokud dojde k remíze, rozhodne předseda poroty. Vítězné týmy získají v příštím semestru finanční podporu určenou k tomu, aby mohli svůj nápad dál rozvíjet. Vítěz bude pobírat 15 tisíc korun měsíčně, druhý 10 tisíc a třetí 5 tisíc. Nárok na stipendium mají přitom nanejvýš dva z členů vítězného týmu. Pokud na projektu pracovat přestanou, nebudou podrobně dokumentovat, jak postupují, o stipendium zase rychle přijdou.

"Tohle je už čtvrtý běh eClubu. Samozřejmě, některé nápady jsou naivní, ale jsou tady i věci, které mají reálnou podstatu," řekl Lupě po skončení prezentací organizátor eClubu Jan Šedivý. "Zazněly tu i disruptivní nápady, které se mohou vyvinout ve velký byznys. I když dnes je to ještě těžké odhadnout."


10. 5. 2012; Tyinternety.cz

Demo Day eClubu ukázal pestrou devítku startuj

Google, taxislužby, cestování veřejnou dopravou, správu serverů, měření venkovní reklamy, vzpomínky na děti, technické vzdělávání, obsluhu v barech. To všechno se rozhodli překopat a vylepšit účastníci studentského programu eClub, kteří své projekty prezentovali v rámci závěrečného Demo Day.

Honzovi Šedivému rozhodně nelze upřít, že dokáže pro své startupové aktivity na ČVUT získat pozornost a podporu zajímavých osobností a firem, přestože jde "jen" o studentský program. V porotě tentokrát zasedli například Hubert Palan (GoodData), Pavel Zima (Seznam), Jakub Nešetřil (Apiary), Ondřej Bartoš (Credo Ventures), Petr Jaroš (ČSOB) nebo Petr Ocásek (Node5). O mnohém svědčí už videa s velmi zajímavými přednáškami v rámci eClubu, která se za poslední dva roky podařilo nasbírat - rozhodně je doporučujeme.

Podle očekávání byla kvalita jednotlivých pitchů velmi rozdílná, od opravdu zajímavých a poutavých až po některé poněkud tragikomické. Jelikož jde ale pro většinu týmů o úplně první podobný krok, jde i tak o zajímavý vhled do toho, jaké nápady se mohou v takovém prostředí vylíhnout. A protože o třech nejlepších rozhodne porota až za dva týdny, můžeme se zatím alespoň krátce podívat na vše, co se v aktuálním běhu eClubu urodilo.

TransportAlarm

Mobilní aplikace pro Android má velice úzce definovaný cíl - zabránit tomu, abyste při cestě ve vlaku nebo autobusu zaspali svou stanici. Budík se řídí kombinací GPS a sledování zdrojů Wi-Fi signálu, což mu zajišťuje funkčnost i tam, kde jiná řešení selhávají. Zatím je to jednoduchá aplikace na bázi freemium modelu, v budoucnu se počítá i s napojením na systémy jako je IDOS a globální verzí. Cílovou skupinu představují především turisté nebo studenti.

Bzumo

Nový vyhledávač, který si dal za cíl zjednodušit práci s internetem. Určen je zejména pro málo zkušené uživatele, kteří neznají jednotlivé online služby. Těm pomáhá hlavně tím, že namísto dlouhého seznamu výsledků například z Googlu vybere nejvhodnější službu automaticky přesně podle konkrétního dotazu. Otázka směřující ke srovnání produktů tak pravděpodobně uživatele přenese na danou stránku na Wikidi, hledání rychlé večeře zase na Pizzatime. K dispozici je vždy také nápověda, jak dotaz nejlépe formulovat. Monetizace má probíhat skrze kontextovou reklamu, dostat produkt k uživatelům ale rozhodně nebude nic snadného.

Drink Machine

Přinejmenším rozpačitě přijatý projekt má nahradit číšníky automatickými stroji na servírování nápojů. Výsledek má být levnější a rychlejší zároveň, zatím je ale vše s ohledem na celkovou náročnost jen ve velmi raném stádiu. Těžko říct, zda to někdy bude jinak...

ServerSense

Již poměrně sebevědomý tým se zkušenostmi například z mySchoolNotebook se rozhodl uspět v nyní poměrně žhavé oblasti s nástrojem pro správu serverů. Orientuje se na malé zákazníky do deseti serverů a nad rámec běžné analytiky a rozesílání upozornění dokáže na případné problémy okamžitě automaticky reagovat a řešit je. Během prvního roku je cílem dosáhnout stovky platících zákazníků s příjmy 120 tisíc dolarů, přičemž ceny budou odstupňovány podle vytíženosti služby.

CitySmartGo

Systém pro jednoduché zajištění soukromé přepravy ve chvíli, kdy ji potřebujete. Taxikáři a další dopravci mají možnost přihlásit se do systému a skrze něj pak nabízet své služby. Když uživatel aplikaci zapne, ihned podle jeho polohy nastaví nástupní bod a začne mu nabízet dostupné možnosti s různými cenami, které lze snadno přijmout nebo odmítnout. Systém automaticky pracuje s aktuálními cenami na základě momentální poptávky a nabídky a jde vlastně o jakousi aukci. Dostupné možnosti lze třídit také podle osobních preferencí.

Techambition

Jak přesvědčivou prezentací, alespoň dokud nedošlo na business model, tak velmi zajímavým projektem zaujal tým orientovaný na oblast technického vzdělávání. Jde o jakousi encyklopedii beze slov, otevřenou platformu, kam lze umisťovat různé výukové modely a nástroje. Ty mají studentům pomocí 3D vizualizací usnadnit pochopení matematických, fyzikálních a dalších principů, od základních středoškolských až po ty komplikované. Prezentované nástroje sloužící například pro vizualizaci působení fyzikálních sil na mostní a jiné konstrukce rozhodně zapůsobily. Méně už plány na monetizaci, které trochu nelogicky počítají s bannery.

infyAD

Osobitý pitch a službu s nepochybným potenciálem, byť zatím možná trochu skrytým, zajistilo také představení startupu na spolehlivé měření venkovní reklamy. Vychází z množství běžně dostupných dat, poněkud netradičně se ale opírá zejména o aktuální informace o hustotě dopravy na každém sledovaném místě. Ty jsou velice přesné a v kombinaci například s modely chování a rozvrstvení populace má projekt umožnit nákup těch nejvýhodnějších ploch. Funguje totiž zároveň jako tržiště, které každou polohu hodnotí právě podle výkonu a ceny.

Mindspy.org

Odvážný a nepříliš šťastně prezentovaný projekt se vydává tvrdě technologickou cestou. Tým pracuje na headsetu, který dokáže snímat mozkovou aktivitu uživatele a různými způsoby s ní pracovat - především díky aplikacím jako jsou MindMate, MindBox nebo MindNet. Ty umožňují třeba sdílet své nálady s ostatními nebo si pouštět hudbu dle momentálního stavu. Počítá se také s obchodováním s takto získanými informacemi a cílovou skupinou budou jen ti nejtvrdší geekové, kteří po něčem takovém budou toužit. Největší problém? Startupy jako Empatica, které dokáží podobné věci jen s náramkem nebo brýlemi...

Babywebik.cz

S dítětem se pojí kromě mnohých radostí a starostí také spousta informací a dat. Startup, který se již před rokem ucházel o účast v prvním StartupYardu, nabízí virtuální prostor pro přehledné a ucelené ukládání fotek, důležitých momentů i zdravotních záznamů. A kdo bude poctivě vyplňovat informace o váze, výšce či stravě každý den, na toho čeká spousta grafů a dlouhodobý monitoring zdravého životním stylu a vývoje dítěte. Velkým partnerem je značka Huggies, která bude službu propagovat i ve své nadcházející kampani. Počítá se také s e-shopem a cílenou reklamou.


7. 5. 2012; Euro

Student ČVUT na prestižní stáži

Společnost IBM vyhlásila výsledky výběrového řízení stážového programu Great Minds. Student ČVUT Jan Staněk dostane možnost strávit několik měsíců ve výzkumné laboratoři IBM v Curychu. Podařilo se mu uspět v náročném výběrovém řízení mezi studenty ze střední a východní Evropy, Středního východu a Afriky.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk