27. 6. 2013; Technik

Elektrotechnická olympiáda popularizuje vědu

Na Katedře telekomunikační techniky FEL ČVUT v Praze se uskutečnilo finále prvního ročníku elektrotechnické olympiády Science Face. Zúčastnilo se ho deset studentů středních a deset žáků základních škol. Vítězem se stal Adam Mikeš ze ZŠ a MŠ Nerudova v Českých Budějovicích a v kategorii starších žáků zvítězil Jan Studený z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově. Partnerem akce byla ICT Unie, která poskytla soutěžícím a jejich domovským školám neúčelový finanční dar.


27. 6. 2013; Ekonom

Vezmi si prášek. Ale nejdříve si ho vymysli

Bolí vás klouby a chtěli byste mít lepší náladu? "Namíchejte" si zázračný lék.

Známe to všichni z reklamy. Nebohý stařík se sotva plouží, vypadá jako pár minut před smrtí. Ale pak spolkne zázračnou pilulku a ve zbytku stopáže reklamy jezdí na bruslích nebo metá kozelce. Potravinové doplňky jsou do značné míry obchodem s lidskou důvěrou. Každopádně však představují legitimní, a hlavně miliardový byznys.

V Česku, v Evropě i ve světě. Opanovaly ho známé a zavedené značky, o jejichž úspěchu rozhodují peníze vynaložené na marketing a reklamu. Pět kluků z Moravy se v tomhle byznysu rozhodlo udělat "průvan". Jejich nápad - mimichodem oceněný i porotou ankety Nápad roku 2013, které je týdeník Ekonom hlavním mediálním partnerem - je jednoduchý. Proč lidem nenabídnout, aby si svůj preparát vytvořili sami, podle toho, jestli je zrovna trápí "zhoršená paměť", "srdíčko a vysoký tlak" anebo "potíže s erekcí"? Vytvořili on-line nástroj, kde si lidé na webu "naklikají" své obtíže, a na základě toho si objednají pilulku "na míru". Tu jim na Moravě vyrobí a pošlou poštou. Firma Mixturam má však globální ambice.

Třiadvacetiletý Jan Kolařík chtěl být podnikatelem už od dětství. "Ve třetí třídě na základní škole jsem organizoval výstavu psů. Ale bylo to o prázdninách, a nikdo nepřišel," říká s úsměvem.

Na gymnáziu v Uherském Hradišti vydával vlastním nákladem školní časopis, s kamarádem Ondřejem Vaverkou vytvořili freewarový program pro tvorbu spořičů obrazovky.

Jmenuje se InstantStorm, dodnes se na webu stahuje a má miliony uživatelů.

Co bylo impulsem k podnikání?

"Peníze ne," říká trochu ostýchavě, ale zároveň přesvědčeně Kolařík. "Chtěl jsem změnit svět. Vlastně. Pořád ho chci změnit," říká. O gymnáziu, které absolvoval v Uherském Hradišti, mluví v superlativech. "Měl jsem ohromné štěstí na učitele i spolužáky. V porovnání s tím mě pak vysoká škola trochu zklamala." Ještě v Uherském Hradišti založil občanské sdružení MHDUH.cz, které se zabývá městskou hromadnou dopravou v jeho rodném městě a okolí. "Zkoumal jsem systémy hromadné dopravy v různých městech a dospěl k závěru, že u nás v Hradišti je objektivně nejhorší," říká. Proč ho zaujala zrovna doprava? "Když bydlíte v baráku u železniční tratě, tak vás to pohltí," říká. Doprava se stala jeho koníčkem, vášní a možná i životním osudem. Vypráví, jak když byl školák, tak ho bavilo jen tak sednout s kamarádem na vlak a někam jet. "Třeba do Prahy. Projeli jsme se metrem, sedli na vlak a vrátili se domů," říká Kolařík.

Dnes žije v Praze, na Fakultě elektrotechnické ČVUT dokončil před rokem bakalářské studium a pokračuje v navazujícím magisterském. "Vážím si učitele Jana Šedivého, který do školy přišel po mnohaleté práci pro firmy jako Google nebo IBM.

A vzal si za cíl motivovat studenty k podnikání a práci na vlastních projektech."

Z toho si vzal Kolařík příklad a společně s dalšími partnery vymysleli na jaře 2012 Mixturam. Jak přišel konkrétně na tento nápad? "Vzešlo to z dlouhodobého sledování start-upové scény. A taky z rozhovorů s kamarádem, který vystudoval farmacii a pracoval v několika evropských společnostech vyrábějících právě potravinové doplňky," říká Kolařík.

"Zhruba tři měsíce jsem získával informace o trhu, vyptával se odborníků a sestavoval tým," dodává. Jeden ze společníků je farmaceut, druhý zase strojní inženýr a odborník na technologie.

Vybudovali výrobní linku, která umí vyrobit tablety obsahující účinné látky přesně podle zadání. Kde vzali peníze? "Dali jsme do toho úspory, něco nám půjčili naši známí a rodiny," říká Kolařík. Celkově jde o investice v řádu milionů korun. Nebojí se, že by o ně mohli přijít?

"V žádném případě. Budeme mít úspěch," říká.

Největší obavu měli zakladatelé Mixturamu z nezbytného papírování na českých úřadech. Ale prý to šlo překvapivě snadno, a dnes už firma vyjednává firma s americkým federálním úřadem pro potraviny a léky FDA. Cílem je totiž globální expanze. "V podstatě nemáme konkurenty, náš koncept je originální.

Pokud vím, existuje snad jen jediná firma, která firma, nabízí něco vzdáleně podobného," říká Kolařík. Trh s potravinovými doplňky je ohromný. Kdyby se začínajícímu a neznámému Mixturamu podařilo získat jediné procento, zajistí mu to lukrativní příjmy. Minulý týden udělal Jan Kolařík na ČVUT poslední zkoušku v tomto semestru, firmě se teď chce věnovat firmě na plný úvazek. A kde sám sebe vidí za pět let? "Mým cílem je vydělat peníze, abych je mohl věnovat zlepšení veřejné dopravy u nás v Uherském Hradišti. Takže si představuji, že za pět let bude Mixturam globálním brandem a synonymem pro produkty na míru. A já se budu projíždět tramvají po Uherském Hradišti." Laskavému čtenáři asi došlo, že nejbližší tramvajová linka dnes jezdí v 90 kilometrů vzdáleném Brně.

---

Jan Kolařík (23)

- Vystudoval gymnázium v Uherském Hradišti a bakalářské studium na elektrotechnické fakultě ČVUT. Dnes studuje magisterský obor na téže škole. - Oblíbenou pohádkovou postavou je Maxipes Fík. - Ve volném čase jezdí rád vlaky, tramvajemi, metrem a autobusy. - V anketě Nápad roku 2013 skončil se svým nápadem Mixturam na čtvrtém místě.


17. 6. 2013; . tyinternety.cz

Český student z ČVUT získal prestižní stipendium od Googlu

Díky Lukáši Neumannovi, doktorandovi Fakulty elektrotechnické ČVUT, se České vysoké učení technické stalo první českou vysokou školou, jejíž student si odnesl prestižní stipendium Googlu Google Fellowship.

Společnost Google založila program v roce 2009 pro doktorandy z USA a Kanady a postupně jej rozšířila na Evropu, Čínu a Austrálii. Cílem je podporovat vynikající postgraduální studenty v informatice, příbuzných oborech a ve slibných výzkumných oblastech.

Běžně cenu získávají studenti z nejprestižnějších světových univerzit jako jsou Oxford, Cambridge, ETH Curych, École Normale Supérieure v Evropě, MIT, Stanford, Carnegie Mellon a Caltech v USA nebo Technion v Izraeli. Díky doktorandovi Lukáši Neumannovi, který stipendium vyhrál, se ČVUT zařadila po bok těchto jmen jako historicky jediná škola u nás. V letošním ročníku byla také jedinou univerzitou ze Střední a Východní Evropy, jejíž zástupce ocenění získal.

Lukáš Neumann byl vybrán zejména na základně vynikajících výsledků v oblasti detekce a rozpoznávání textu ve fotografiích a videích. Oceněný pracuje se svým školitelem prof. Jiřím Matasem v Centru strojového vnímání katedry kybernetiky na grantovém projektuCentrum pro multi-modální interpretaci dat velkého rozsahu.

Seznam všech letošních oceněných studentů lze nalézt zde.


13. 6. 2013; jihoceskenovinky.cz

Venezuelský velvyslanec mluvil v Chebu bezvadnou češtinou

Pan velvyslanec mluví výborně česky. Naši zemi zná již od osmdesátých let, kdy studoval ČVUT, elektrotechnickou fakultu,. informuje starosta Chebu Pavel Vanoušek.

Víctor Julián Hernández León, velvyslanec Bolívarovské republiky Venezuela, zavítal při návštěvě Karlovarského kraje také do Chebu. Seznámil se s historií města i jeho aktuálními otázkami a nabídl radnici několik výstav našich cestovatelů - fotografie venezuelské přírody od speleologa Marka Audyho a Radany Dungelové či výtvarné práce jejího manžela, biologa Jana Dungela. Píše se na chebských webových stránkách.

"Hovořil o své zemi, posteskl si, že tam bylo zrušeno české velvyslanectví, a prozradil, že velvyslance Venezuely volí tamní parlament." přibližuje velvyslance chebský starosta.

Velvyslanec si prohlédl centrum města a ve Svobodné chebské škole hovořil na téma Školství ve Venezuele do roku 1999 a dnes.


12. 6. 2013; jihoceskenovinky.cz

Jihočech získal na světové soutěži mladých vědců stříbro

Marek Novák získal v konkurenci dalších 1.600 středoškoláků ze 70 zemí stříbrnou medaili na světové soutěži mladých vědců Intel ISEF v Phoenixu. V Americe představil porotcům "malého domácího lékaře", kterého sám sestrojil.

Malý domácí lékař umí mimo jiné měřit tělesnou teplotu či EKG.

"Gratuluji vám k vašemu úspěchu. Je jedině dobře, že se nám na jihu Čech objevují takoví mladí talentovaní lidé," pogratuloval ke stříbrné medaili za Jihočeský kraj radní Tomáš Vytiska.

"Je to jako jakýsi hnací motor, který mi říká, že to, čemu se věnuji má smysl a bude mít smysl se tomu věnovat i do budoucna," uzavřel student z Českých Velenic Marek Novák, který se rozhodl své nadání dále rozvíjet na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze.

Jihoceskenovinky.cz o úspěchu jihočeského studenta informoval Mgr. Radek Šíma, Krajský úřad Jihočeského kraje.


10. 6. 2013; feedit.cz

AVG Technologies se stává hlavním partnerem Asociace UX

PRAHA - 10. června 2013 -Společnost AVG Technologies N.V. (NYSE: AVG), poskytovatel internetové a mobilní bezpečnosti, soukromí a optimalizace pro 150 milionů aktivních uživatelů, s potěšením oznamuje, že se stala hlavním partnerem a sponzoremAsociace UX. Partnerství s touto asociací, která je v odborných kruzích v České republice velmi uznávaná, dokazuje snahu AVG učinit digitální život jednodušší, přehlednější, snadněji zabezpečitelný a zábavnější. (TZ)

Hlavní činností Asociace UX je směřovat, rozvíjet a formovat lokální UX trh s ohledem na zahraniční trendy a zkušenosti, zvyšovat povědomí veřejnosti o problematice interakce člověka s počítačem (HCI: human-computer interaction), user experience (UX) a poskytovat podporu UX specialistům, business i akademické sféře. Asociace je oficiální lokální pobočkou ACM, největší a nejprestižnější vědecké a vzdělávací společnosti zabývající se computingem. "Jsme velmi rádi, že se globální společnost jako AVG Technologies rozhodla stát naším partnerem. Naším cílem je zvýšit pochopení problematiky UX mezi společnostmi a pomoci jim určit výhody, které z toho pro jejich podnikání plynou," říká Luboš Plotěný, předseda Asociace UX, "AVG je průkopník na poli UX v České republice, takže vidíme toto spojení jako perfektní."

"Jsme velmi rádi za toto partnerství, protože si uvědomujeme, že je třeba neustále zkoumat a zlepšovat uživatelskou zkušenost, což pomůže naší společnosti růst a také se dostat ještě blíž k naší komunitě a případným zákazníkům," dodává Jiří Mžourek, ředitel Customer Experience Design, AVG Technologies. AVG do oblasti uživatelské zkušenosti intenzivně investuje, chce si být jistá, že se její produkty dají používat co možná nejsnadněji. Chce svým uživatelům po celém světě nabídnout příjemnou a pohodovou zkušenost s užíváním jejích produktů. Pro dosažení tohoto ambiciózního cíle má AVG po celém světě několik týmů zkušených a nadšených designérů - V Praze, Brně, Tel Avivu, Amsterodamu, Londýně a San Francisku.

Asociace UX pořádá pravidelná setkání pro odborníky i širokou veřejnost, kde se diskutují aktuální trendy i vývoj. Další setkání proběhne v 19:00 dne 10. června 2013 v Era světě v Praze. Přednášku bude mít Jakub Franc, Principal User Researcher v AVG Technologies.

O Asociaci UX

Hlavní činností Asociace UX (do roku 2012 Prague ACM SIGCHI) je směřovat, rozvíjet a formovat lokální UX trh s ohledem na zahraniční trendy a zkušenosti, zvyšovat povědomí veřejnosti o problematice HCI, UX a poskytovat podporu UX specialistům, business i akademické sféře. Lokální pobočka SIGCHI byla založena v roce 1998. Do roku 2006 organizovala zejména specializované odborné akce a přednášky. Po úspěchu první veřejné akce z této oblasti (Prague World Usability Day 2005), Katedra počítačů FEL ČVUT, Sun Microsystems a projekt Dobrý Web začali pořádat pravidelná veřejná setkání odborníků a zájemců o použitelnosti a user experience pod záštitou mezinárodní organizace ACM SIGCHI. Od ledna 2008 funguje Asociace UX jako občanské sdružení.

O společnosti AVG Technologies (NYSE: AVG)

Posláním AVG je zjednodušit, optimalizovat a zabezpečit zážitek na internetu, poskytnout klid mysli propojenému světu. Výkonný a snadno použitelný AVG software a služby online poskytují uživatelům kontrolu nad jejich prací na internetu. Výběrem AVG softwaru a služeb se uživatelé stávají součástí důvěryhodného globálního společenství, které těží z vlastních síťových výhod, vzájemné ochrany a podpory. AVG se rozrostla uživatelská základna na 150 milionů aktivních uživatelů k 31. březnu 2013 a nabízí portfolio produktů, které se zaměřuje na spotřebitele a malé obchodní trhy, včetně zabezpečení internetu, optimalizace výkonu PC, online zálohování, mobilní bezpečnosti, ochrany identity a rodinného bezpečnostního software.


7. 6. 2013; Automa

Vladimír Mařík čestným doktorem Vysokého učení technického v Brně

Dne 20. května 2013 byl prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., na Vysokém učení technickém v Brně promován čestným doktorem (dr. h. c.). Profesor Mařík je odborné veřejnosti znám jako významný vědecký a pedagogický pracovník. Od začátku své kariéry pracoval v oblasti technické kybernetiky, zejména se věnoval problémům umělé inteligence. Je autorem a spoluautorem mnoha knižních publikací, z nichž zejména práce o multiagentních technologiích mají zásadní význam pro použití v průmyslové praxi.

Kromě toho je Vladimír Mařík zakladatelem Rockwell Automation Research Center Praha. Toto výzkumné centrum, zaměřené na diagnostiku, multiagentní a inteligentní řídicí systémy a vývoj a testování softwaru, zaznamenalo pod jeho vedením v letech 1992 až 2009 výrazný vzestup. Vladimír Mařík se významně angažuje také v průmyslových projektech. Vedl nebo se účastnil četných projektů financovaných institucemi pro obranný výzkum USA (U. S. Air Force Research Lab, CERDEC, NASA, ONR - US Navy atd.).

V roce 2006 se stal spoluzakladatelem nadace ČVUT Media Lab, založené na podporu výzkumu prováděného talentovanými studenty a mladými výzkumníky. Akcelerátor eClub provozovaný touto nadací podporuje začínající inovativní firmy (start-up) a týmy a má přímé vazby na několik inkubátorů v USA. Spolu s prof. Michalem Pěchoučkem získal prestižní Cenu Invence. Jeho výsledky jsou uznávány nejen u nás, ale i ve světovém měřítku. V roce 2003 mu prezident Rakouské republiky udělil Čestný kříž za vědu a umění, v roce 2012 jej IEEE ocenila medailí Oustanding Service Award IEEE.

V současné době je členem Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace a předsedou Výzkumné rady TA ČR. Vladimír Mařík je dlouholetým členem redakčního kruhu časopisu Automa. K udělení hodnosti dr. h. c. mu blahopřeje redakce a členové redakčního kruhu časopisu Automa.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk