ČVUT opět poskočilo v mezinárodním žebříčku univerzit

Podle dnes zveřejněného prestižního žebříčku univerzit britských The Times (Times Higher Education Supplement) se ČVUT umístilo na 394. místě, dostalo se tedy poprvé v tomto žebříčku do čtvrté stovky nejlepších univerzit na světě z více než 8 tisíc univerzit. Tradičně nejvýše hodnocená česká univerzita - Univerzita Karlova - se umístila na 229. místě, zatímco žádná jiná česká univerzita se mezi zveřejněných top 400 nedostala.

Zároveň byl zveřejněn tento žebříček pouze pro technologické univerzity a zde ČVUT zabodovalo dokonce na 171. místě, což je zlepšení o více než 50 míst oproti loňskému roku.

"ČVUT již před dvěma lety zavedlo nový motivační systém financování výzkumu pro své akademické pracovníky, který se výrazně podílí na zlepšení pozice ČVUT v mezinárodních hodnoceních," říká profesor Václav Havlíček, rektor ČVUT. Podle mezinárodně uznávaných standardů díky tomuto systému v letošním roce vzrostl meziročně výkon ČVUT ve výzkumu o 19 % podle databáze Web of Science, zatímco výkon České republiky jako celku vzrostl o 6 %. Výkon ČVUT ve výzkumu je hodnocen centrálně napříč univerzitou a motivační bonusy jsou poukazovány přímo zaměstnancům. Nejlepší profesoři takto získají významné posílení svých mezd.

Také v oblasti studia se ČVUT v posledních několika letech silně zaměřuje na zvyšování kvality. V letošním roce například proběhl průzkum mezi absolventy ČVUT s ohledem na jejich uplatnění v praxi podle jednotlivých studijních programů. Ukazuje se, že absolventi ČVUT dosahují poměrně rychle řídicí pozice a tomu odpovídají i jejich mzdy.

"Výsledky letošního mezinárodního hodnocení pro The Times Higher Education Supplement považujeme za ocenění výborné práce všech pracovníků a studentů ČVUT. Hodnocení potvrzuje, že ČVUT se důraz na zvyšování kvality výzkumu i výuky na úkor kvantity vyplácí a v mezinárodním srovnání rychle stoupá. Věříme, že by se nám mohlo brzy podařit dostat se do třetí stovky na světě," doplňuje prorektor ČVUT Jaroslav Kuba.

http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2009/results