Vokurka - Oldřich Sládek, Jáchym Svoboda

Filosofie návrhu tkví v idee co nejlevnějšího, ale přesto kvalitního a důstojného prostředí ke studiu na vysoké škole. Prostor studovny by měl jak stymulovat studenty k pohodlému studiu, tak kultivovat jejich návyky k týmové práci. Studovna by měla být výceúčelový prostor, určený nejen k vyplnění mezičasu mezi přednáškami, ale měla by být místem setkávání a v neposlední řadě místem ke konání akcí jak vzdělávacích, tak i kulturních. Tuto podmínku prostor splňuje jen pokud je navržen s dotatečnou mírou variability. Náš návrh, jak se dozvíte na následujících stránkách, je koncipován jako velkorysý prostor s otevřenou studovnou, místem pro odpočinek, příležitostným barem a uzavřenou tichou studovnou. Prostorná, otevřená studovna lze, pouze přeskupením volných zařizovacích předmětů, přetvořit v přednáškový sál pro více jak 60 posluchačů, či 2 seminární místnosti a to obě s možností promítání. Návrh je založen na prosté myšlence, že pokud někde ušetříme, můžeme si pak dovolit dát do interiéru kvalitní zařizovací předměty, světla atd.. Proto jsme minimalizovali stavební práce, de facto jen odstraňujeme jednu lehkou vestavěnou příčku a tvoříme otvor pro bar ve střední části studovny, jako podlahovou krytinu jsme zvolili tmavě šedý zátěžový koberec v prostoru studoven a černé marmoleum v protoru zázemí baru, koberec eliminuje hluk od pohybujících se studentů. Povrchovou úpravu zdí jsme ponechali nátěr v odstínu zlomené bílé (RAL 9010). Bar je uzavíratelný roletou, z boku střední pevné části, uvnitř barového bloku je skryto jeho veškeré zázemí. Zadní prostor je oddělen od otevřené studovny stávajícímí konstrukcemi, jen je z nich sejmut nátěr a jsou nabarveny na černo, tvoří tichou studovnu pro cca 14 studentů. V tomto prostoru využijeme stávající nábytek studovny, jen je jeho zelený nátěr bude přelakován na černo. Jako stínění oken sou zde použity klasické látkové rolety černé barvy. Tato minimalizace nákladů na .to potřebné. nám umožnila do návrhu zahrnout světla PLUMEN v rasrtu po celém stropu s rozdílnou délkou závěsu v množství cca 100 kusů a židle MASTERS pro pohodlné sezení a snadnou údržbu. .Obyčejnost. prostoru nám dovolí umístit tyto předměty s vysokou kavlitou designu bez obav, že by se toho v prostoru odehrávalo příliš, dáme jim tak šanci vyniknout a vytvoříme příjemnou a přátelskou atmosféru prostoru. Stoly jsou řešeny jako atyp, a to sice jacklový rám 25x25mm lakovaný na černo s černě namořenou překližkovou deskou tl. 18mm, ve které jsou umístěny elektrické zásuvky. Stoly mají rozměr 750x1500mm, to nám umožňuje skládat z nich stoly čtvercové. Přívod proudu do stolů je řešen klasicky, tj. kabelem černé barvy o dostatečné délce, když nebude potřeba, stočí se a umístí na hák zespodu stolu. Ve střední části je umístěno několik pohovek a konferenční stolek pro odpočinek. Studovna lze snadno přeměnit i v sál pro posterové konference a to díky jednoduchému výstavnímu systému, jež se skládá z háčků umístěných v rastru 500x500mm v celé proše stropu, na které se zavěšuje lištový systém upínání posterů, paradoxně díky neměnému, ale hustému rastru háčků lze vytvořit instalaci jakéhokoli tvaru a uskupení.

Celkové náklady se podle našeho propočtu založeného na cenách z tabulek rozpočtových uzazatelů a kalkulace maloobchodních cen výrobků, nevyšplhají nad 900 000 Kč vč. DPH.

Plakát

Portfolio

Za obsah odpovídá: