Mami - Martina Jarolímková, Michaela Kloudová

CA-FE-L 2012

Návrh interiéru vychází z požadavků na nízkorozpočtový návrh studovny pro skupiny i jednotlivé studentů s kavárenským barem. Prostor by měl být také využíván jako seminární místnost s projekcí, pro účely stálých výstav i posterové konference. Návrh však především reaguje na různé potřeby studentů. Každý student je jiný a liší se i jejich představy a požadavky. Studovna/kavárna chce vytvořit příjemné prostředí pro:
- studenty studující i odpočívající
- studenty studující samostatně i ve skupině
- studenty, kteří raději vyhledávají společnost nebo pro ty, co potřebují klid a soukromí,
- studenty, co si chtějí vypít kávu nebo se občerstvit v pohodlí kavárny
- studenty, kteří si chtějí odpočinout mezi přednáškami, poležet si, poklábosit si, relaxovat.
- studenty, kteří potřebují být neustále v blízkosti zásuvky.
Původní dispozice je očištěna od příček, až na nosnou kostru sloupového rastru s vedením instalací. Celý prostor je pak rozčleněn pouze barovým pultem se stěnou za ním a dvěma prosklenými buňkami .tichých. studoven. Z prostoru se tak stává jedna velká kontinuální prosvětlená místnost. Schodiště spojující studovnu s přízemím je zachováno na původním místě, stejně jako výtah. Přízemí pak může sloužit pro zásobování baru, v budoucnu by se mohlo využít jako herna / klubovna pro studenty. Prostor je rozčleněn do dvou pomyslných zón- rušné a klidové.

Rušná zóna:

Vstup je ponechána na středu, vstupní část vymezuje čtveřice sloupů, prostor slouží také k umístění zavěšených posterů pro stálou výstavu. Většinu prostoru pak zaujímá studovna/ kavárna. Malý bar je navržen jako mobilní, slouží pro přípravu teplých nápojů, chlazení nápojů a lehkých pokrmů s možností jejich ohřátí (rozpečení). Rozvody k baru jsou vedeny ve stěně za ním. Pobytová část je vybavena pohodlnými křesílky a čtvercovými stolky, které mohou využívat jedinci, po jejich libovolném spojení i skupiny studentů. Po celém obvodu místnosti jsou v parapetech a schůdcích pódia umístěny zásuvky pro pohodlné připojení velkého počtu notebooků. Na oknech jsou černé rolety umožňující libovolné zastínění až úplné zatemnění místnosti. V případě projekce je využita k zadní stěna baru. Pro přihlížející mohou být přeskupena křesílka a stolky srovnány podél stěn. V případě posterové konference je možno postery zavěsit na neprůsvitné okenní rolety.

Klidová zóna:

Pro individuální (tiché) studovny jsou vytvořeny dvě prosklené buňky. Tyto buňky mají zdviženou podlahu (pódium) pro umístění zásuvek v podlaze a snížený podhled pro umístění bodových světel. Zvýšením podlahy a snížením stropu dostávají buňky intimnější atmosféru. Od okolí jsou odděleny pouze skleněnými příčkami, což pohledově nenarušuje otevřenost a prosvětlenost celého interiéru a zároveň komunikují s okolím. Stejně jako okna jsou skleněné příčky opatřené roletami pro případ, že by studenti chtěli větší soukromí a přítmí. Nábytek v podobě stolků a židlí je také navržen pro dosažení soukromí studentů. Stolky a židle lze libovolně přesouvat a uzavírat do válců.

Prostor mezi buňkami a v zadní části slouží pro oddych. Mezi buňkami je navrženo posezení s knihovnou, které přechází až do nejzazší části místnosti. Zde je z jednoduchých molitanových kostek navržena .sedací krajina.. Kostky je možné různě přesouvat, oddělovat a spojovat. Umožňují vytvoření jedné kontinuální sedačky, která však zároveň poskytuje dostatek intimity svým výškovým členěním. Uprostřed místnosti jsou také zavěšena sedací vajíčka pro pohodové posezení. Kolem celého prostoru je opět rozšířený parapet se zásuvkami pro připojení notebooků. Na podlaze celé místnosti je šedé marmoleum, pouze pódia individuálních studoven jsou zvýrazněna marmoleem pískově žluté barvy. Barevně je kavárna/studovna navržena kontrastně k celé budově. Aby při pohledu z chodby zaujala a vtáhla kolemjdoucí dovnitř, zároveň aby působila pozitivně na její uživatele. Červená je barva energie, aktivity a dobrého kontaktu s lidmi, pískově žlutá povzbuzuje, přináší uvolnění.

Plakát

Portfolio

Za obsah odpovídá: