Prezentace mobilního multiprojekčního zařízení CAVE na prvním pražském 3D filmovém festivalu

Jedinečnou příležitost vidět na velkém plátně snímek Cirque du Soleil: Worlds Away 3D, premiéru nového 3D filmu Aurela Klimta Lajka a unikátní projekci 3D animovaných sekvencí snímku The Flying Machine (Magic Piano) za živého klavírního doprovodu přichystal pro české diváky nultý ročník festivalu 3D filmů 3D Film Festival Prague.

Ten proběhne od 26. do 28. dubna v prostorách pražského kina Lucerna. Představí také první projekci tuzemského erotického 3D snímku, unikátní přírodní snímky, průřez tvorbou průkopníka českého filmu v oblasti 3D F. A. Brabce, ale i v tuzemsku vůbec první přímý přenos koncertu kapely Android Asteroid ve 3D přímo z Paláce Akropolis! - vůbec první přímý přenos koncertu ve 3D. Přenášet se bude koncert kapely Android Asteroid z Paláce Akropolis.

Na zahájení festivalu je přichystána projekce filmu Cirque du Soleil: Worlds Away 3D doplněná živým vystoupením ve stylu nového cirkusu. Po loňské silvestrovské projekci pro omezený počet diváků, se jedná de facto o českou premiéru a zároveň derniéru, tedy jedinou a poslední možnost shlédnout tento unikátní snímek v ČR na filmovém plátně. Pro festival uvolnil snímek sám producent James Cameron.

Lahůdkou pro filmové fajnšmekry bude speciální blok Magic Piano, kombinující 3D projekci filmu polského režiséra Martina Clappa The Flying Machine a živě hrané hudby Frederica Chopina.

V neposlední řadě čeká diváky v Mramorovém sále paláce Lucerna speciální 3D Lounge, který návštěvníkům představí ty nejaktuálnější trendy v oblasti 3D technologií. Na vlastní smysly zde bude možné vyzkoušet např. interaktivní podlahu, 3D tiskárny, apod. Vrcholem 3D Lounge je pak tzv. 3D CAVE, který pro festival připravuje Institut intermedií pod vedením Dr. Romana Berky.

CAVE je multiprojekční zařízení a používá se pro vizualizaci scén ale i vědeckých dat. Zobrazování v CAVE je založeno na projekci stereoskopických obrazů na jednotlivé stěny vnějšího pláště krychle. Bývají použity zadní projekce na tři stěny (přední, pravá a levá) nebo čtyři (navíc podlaha) i víc. Uživatel vstoupí do krychle a přes speciální stereoskopické brýle vidí scénu, která díky uspořádání stěn zaujímá většinu jeho zorného pole. Díky tomu vzniká tzv. imersivní vjem což znamená, že uživatel má pocit jako by byl sám přítomen ve virtuálním světě, který je mu prezentován. CAVE je poměrně komplikované zařízení, které bývá k vidění na univerzitách, kde je pevně nainstalováno a v laboratořích, kde se zabývají virtuální realitou a jejími aplikacemi. Institut intermédií při Fakultě elektrotechnické českého vysokého učení technického v Praze je jednou z takových laboratoří. Na 3DFF je možné vidět odlehčenou mobilní variantu CAVE postaveného pro festival.

Myšlence festivalu bude vizuálně přizpůsoben i partnerský Hotel Fusion, v kterém budou návštěvníci festivalu ubytováni. V rámci 3D Akademie zde proběhne celá řada přednášek předních tuzemských i zahraničních odborníků pro širokou i odbornou veřejnost věnovaných technologii 3D. Festivalovým hostům hotel také nabídne speciální 3D menu, ale i 3D Djing (Jan Krejčíř) a opravdový 3D koncert kapely Nylon Jail!

Kompletní program a informace o možnostech nákupu vstupenek jsou k dispozici na www.3dff.cz.