Filmový klub ČVUT Kulaťák

rádi bychom vás informovali o tom, že vznikl na univerzitě nový filmový klub, který navazuje na odkaz původního klubu ČVUT. Cílem nového projektu je rozšířit studentské aktivity a oživit ovzduší poslucháren projekcemi kvalitních filmů a následnými diskuzemi. Chtěli bychom, aby naše škola nebyla pro studenty jen místem přednášek a seminářů, ale také kreativním prostorem, kde se budou moct kulturně obohatit a vyjádřit svůj názor. Filmový klub bude rovněž vhodnou příležitostí k tomu, aby se na akademické půdě postupně rozvíjela komunita studentů, které kromě zájmu o učení technické spojuje potřeba silných kulturních zážitků. Rádi bychom do budoucna uvítali na našich projekcích i hosty, kteří budou schopni dílo s diváky do detailu rozebrat a rozpoutat tak podnětnou debatu. Do budoucna plánujeme i komornější projekce v kavárně FELcafé nebo jinde. Klub bude otevřen nejen studentům a pedagogům, ale také veřejnosti.

Filmy budeme promítat každý čtvrtek od 19:30 hod. v posluchárně 209 v průběhu celého semestru. Velmi rádi bychom v dalším školním roce provedli projekce také v posluchárně 256. Informace o každém promítání naleznete na FB a plakátech. Těšíme se na setkání s Vámi!

Více informací na https://www.facebook.com/FilmovyKlubCvut.


V Bruggách (Velká Británie / USA, 2008, 107 min., režie: Martin McDonagh)

Místo a čas konání: 7. 3. 2013, 19:30, posluchárna 209 FEL ČVUT Dejvice, ZDARMA

Držitel Oscara a známý scénárista Martin Mc Donagh (Six Shooters, Sedm psychopatů) vám přináší černou komedii o cti a podvodech, která se odehrává v nádherném prostředí belgických Brugg. Poklidnou a lehce ponurou vánoční atmosféru naruší příjezd nájemných vrahů Raye (Colin Farell) a Kena (Brendan Gleeson), kteří jsou po nepodařeném úkolu pověřeni svým drsným šéfem Harrym (Ralph Fiennes), aby se zde ukryli. Zatímco Kenovi nucený odpočinek vyhovuje, pro Raye jsou Bruggy posledním místem, kde by chtěl být. Hledá proto dobrodružství a během vyčkávání na bossovy rozkazy si nezřízeně užívá všeho, co malé město nabízí. Dovolená se zkomplikuje, když Ray zjistí, že Harry ho chce mrtvého a práci má vykonat právě Ken. Harry však nepočítal s tím, že se Ray s Kenem na výletě tak spřátelí.

Ve filmu sledujeme vývoj charakteru obou hlavních hrdinů, kteří si i přes svou pokřivenou morálku nakonec získávají naše sympatie pomocí koňských dávek černého humoru a ironie.

"Shoot first. Sightsee later."

Mechanický pomeranč (Velká Británie / USA, 1971, 137 min., režie: Stanley Kubrick)

Místo a čas konání: 14. 3. 2013, 19:30, posluchárna 209 FEL ČVUT Dejvice, ZDARMA

Vším, co děláme, se otiskujeme do svého okolí. Různí autoři prorokovali společnost, jež bude schopná ovládat své občany prostřednictvím technologie, například Huxley nebo Orwell. Co když ovšem už dnes žijeme v takovém světě? Dalším příspěvkem do této sekce je temná futuristická vize režiséra Stanleyho Kubricka ověnčená čtyřmi oscarovými nominacemi.

Alex je vůdcem gangu mladistvých násilníků ve Velké Británii nedaleké budoucnosti, kteří si libují v brutalitě a pravidelně popíjejí mléko obohacené drogami. Jednu věc však Alex miluje ještě víc - hudbu Ludwiga van Beethovena. Poté, co je i se svou partou dostižen rukou zákona a uvězněn, se zúčastní averzní terapie - vymývání mozku, které z něj má udělat člověka neschopného konat jakékoli násilí. Je však možné přeprogramovat osobnost člověka a udělat z něj robota - "mechanický pomeranč", který se chová podle předepsaných instrukcí? A máme na to právo?

Man On The Moon (Velká Británie/Německo/Japonsko/USA, 1999, 118 min., režie: Miloš Forman)

Místo a čas konání: 21. 3. 2013, začátek promítání v 19:30 hod., posluchárna 209 FEL ČVUT Dejvice, vstup volný

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu, již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu Muž na Měsíci spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec.

The Shining (Velká Británie / USA, 1980, 119 min., režie: Stanley Kubrick)

Místo a čas konání: 4. 4. 2013, začátek promítání v 19:30 hod., posluchárna 209 FEL ČVUT Dejvice, vstup volný

Věříte v genia loci? A věříte v místa, která jsou ze své podstaty zlá? Spisovatel Jack Torrance (Jack Nicholson) přijme práci správce odlehlého horského hotelu, aby zde mohl v klidu pokračovat v psaní svého románu. Nastěhuje se sem s celou rodinou (Shelley Duvall, Danny Lloyd) a postupně se o tomto místu dozvídá více podrobností - mimo jiné, že jeho předchůdce zde během jedné z předchozích zim zešílel a zavraždil svou ženu a dvě dcery. Původní představa "brigády snů" se zvolna rozplývá. Film slavného Stanleyho Kubricka je adaptací stejnojmenné knihy Stephena Kinga. Strach a napětí jsou zde stavěny na pečlivě vystupňovaném pozorování Jackovy psychické proměny, která během nastávajících pěti měsíců nastává. Některé scény byly natáčeny až 120krát a dle výzkumu Westminsterské univerzity divák během sledování spálí v průměru 184 kalorií, což je nejvíce ze všech filmů. Redrum!

Trainspotting (Velká Británie, 1996, 94 min., režie: Danny Boyle)

Místo a čas konání: 11. 4. 2013, začátek promítání v 19:30 hod., posluchárna 209 FEL ČVUT Dejvice, vstup volný

Film Trainspotting je dnes již považován za kultovní a svému režisérovi vynesl slávu a uznání. Uvádíme ho pro doplnění filmových znalostí všem, kteří o něm mnoho slyšeli, ale ještě jej neviděli, a pro osvěžení paměti těm, co již měli tu čest. Film byl režírován Dannym Boylem (Milionář z chatrče, 127 hodin nebo velmi úspěšný záznam hry Frankenstein metropolitního divadla v Londýně). Příběh z pera Irvina Welshe odkrývá bizarní svět revolty proti současné konzumní společnosti. Hlavní "hrdina" Renton a jeho přátelé jsou narkomané existující na pokraji společnosti. Jejich každodenní starosti se omezují na to, kde a jak sehnat další dávku, což s sebou přináší různé kuriózní situace, jež postavy řeší velmi svérázně a někdy až brutálně, podle toho, zda se jedná o násilnického Begieho, arogantního Sick Boye nebo naivního Spuda. Některým z hrdinů se existence "na hraně" stane osudnou, jiní se dokážou navrátit zpět do "normální" společnosti. Kdo přežije a jakým způsobem se vypořádá se závislostí, si necháme vyprávět ve skotském dialektu. Přiveďte své skotské přátele!

Melancholia (Dánsko/Švédsko/Francie/Německo, 2011, 130 min., režie: Lars von Trier)

Místo a čas konání: 18. 4. 2013, začátek promítání v 19:30 hod., posluchárna 209 FEL ČVUT Dejvice, vstup volný

Film kontroverzního dánského režiséra Larse von Triera popisuje fantaskní realitu, ve které Zemi zkříží cestu malá planetka jménem Melancholia, s níž si naše Země zatančí velmi nebezpečný tanec. Obě tělesa se podobají dvěma sestrám, které ztvárňují Kirsten Dunst a Charlotte Gainsbourg. První z nich představuje nevyzpytatelnou ženu, od níž se můžeme dočkat citlivého stejně jako vulgárního a destruktivního chování, kdežto druhá je spíše jejím vyrovnaným protipólem, řídícím se především rozumem. Protichůdné povahy vykreslují příběh plný zvratů a neočekávaných událostí na pozadí vesmírné hrozby.

Sedm psychopatů (Velká Británie, 2012, 109 min., režie: Martin McDonagh)

Místo a čas konání: 25. 4. 2013, začátek promítání v 19:30 hod., posluchárna 209 FEL ČVUT Dejvice, vstup volný

Námi už představený oscarový režisér Martin McDonagh (V Bruggách) pokračuje v tématu psychopatických gangsterů, magorů a kriminálníků. Scénárista Marty (Colin Farrell) se zoufale snaží dokončit svůj scénář s názvem Sedm psychopatů, chybí mu však inspirace. V hlavě má pouze název a postavu buddhistického psychopata. V okolí ovšem o zbývající kandidáty není nouze, a tak mu v doplnění jeho sedmičky pomáhá přítel, věčně nezaměstnaný herec Billy (Sam Rockwell), se svým silně nábožensky založeným parťákem Hansem (Christopher Walken). Tihle dva však přivedou na scénu dalšího psychopata, gangstera Charlieho (Woody Harrelson), který je schopen pro svého ukradeného čtyřnohého mazlíčka Shih Tzu vystřílet půl komparzu. A tak začíná šílená honička za scénáři, kradenými psy a vlastními životy.