ČVUT se podílí na "kouzelném experimentu" Stratocaching

Tomáš Kořínek, Karel Dušek, Zbyněk Kocur a Vladimír Machula z Fakulty elektrotechnické ČVUT se podílejí na přípravě vědeckého experimentu Stratocaching, který je zároveň hrou pro širokou veřejnost. Kombinuje v sobě prvky dvou aktivit, které se v poslední době těší rostoucí popularitě: geocachingu a stratosférického balonového létání.

Unikátní vědecký experiment, který je zároveň hrou pro širokou veřejnost, vzniká ve spolupráci s experty z ČVUT. Tým z Fakulty elektrotechnické ČVUT se podílí na přípravě a testování elektronického vybavení gondoly balónu, který bude vypuštěn do stratosféry. Z něj bude v průběhu stoupání do výšky 30 kilometrů přenášeno video v reálném čase a po dosažení požadované výšky vypuštěno 10 GPS modulů v podobě javorového semínka - stratosférických kešek.

"Jsem velice rád, že se můžeme experimentu zúčastnit, a to jak přípravou komunikační antény, tak otestováním systému v klimatické komoře fakulty," říká Zbyněk Kocur.

Start balónu je naplánován na 16. listopadu 2013 v 9.00 hodin (datum a čas se může změnit při nevhodném počasí) v Praze-Libuši. Očekává se, že stratokešky po letu ze stratosféry dopadnou na zem tentýž den do 13.00 hodin a nahlásí svou polohu registrovaným hráčům. K dnešnímu dnu je do soutěže přihlášeno více než 9500 hráčů.

Celý experiment můžete sledovat na stránce http://stratocaching.idnes.cz, kde se rovněž můžete registrovat do hry.