Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů získala akreditaci

ČVUT má další unikátní akreditované pracoviště. Jedná se o fotovoltaickou (PV) laboratoř na katedře elektrotechnologie Fakulty elektrotechnické. Vedle podobně zaměřených laboratoří, které jsou v Rožnově pod Radhoštěm a Brně, je tato jedinou, která nabízí akreditované zkoušky tenkovrstvých PV modulů.

Laboratoř diagnostiky PV modulů (LDFS) byla jako první v České republice slavnostně otevřena v listopadu roku 2010. U jejího zrodu stála společnost Decci a.s., která poskytla Fakultě elektrotechnické ČVUT, jako věcný dar, základní přístrojové vybavení. Za více než tříletou existenci si laboratoř vytvořila stabilní pozici na trhu s diagnostikou, mezi jejíž partnery patří např. společnost TÜV SÜD Czech.

Začátkem letošního roku dosáhla laboratoř akreditace pro měření Volt-Ampérových charakteristik, izolačního odporu a elektrické pevnosti fotovoltaických modulů, a to jak pro krystalické křemíkové, tak i pro tenkovrstvé PV moduly, jejichž diagnostika je stále problematická. Velkým příslibem do budoucna je spolupráce s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov, kde se předpokládá další rozšiřování služeb, a to zejména o klimatické zkoušky a testování měničů určených pro fotovoltaiku.