Fakulta elektrotechnická představila interaktivní fasádu

Interaktivní světelná instalace LINKY rozsvítila dne 25. února jižní stranu fasády Fakulty elektrotechnické ČVUT v Dejvicích. Instalaci, která vznikla v Institutu intermédií, navrhli prof. Marian Karel - přední sklářský výtvarník a sochař, Josef Šafařík z Ústavu průmyslového designu Fakulty architektury ČVUT v Praze, spoluzakladatel Institutu světelného designu Jakub Hybler a ředitel Institutu intermédií Roman Berka.

Interaktivní fasáda má možnosti komunikovat s okolím, například pomocí mobilních aplikací. V nočních hodinách nebude vytvářet světelný smog, protože má charakter tzv. chytrého produktu, který si hlídá intenzitu vydávaného záření. Projekt LINKY vytváří světelný informační kanál umožňující univerzitě vhodným způsobem představovat svoji výzkumnou a tvůrčí činnost veřejnosti.

Projekt LINKY by měl v budoucnosti sloužit především jako živý interaktivní nástroj pro vizualizace libovolných procesů. Paralelně s rozsvícením fasády byly uvedeny do provozu webové stránky, které svým návštěvníkům v budoucnu nabídnou i tvůrčí zapojení do projektu prostřednictvím webového rozhraní.

Návrh instalace LINKY vznikl jako mezioborový projekt Fakulty elektrotechnické a Fakulty architektury ČVUT.

O slavnostním rozsvícení informoval také server idnes.cz.