Na mezinárodní konferenci představíme novou družici

Ve dnech 18. až 21. dubna proběhne v Karlových Varech pod záštitou rektora Českého vysokého učení technického v Praze prof. Petra Konvalinky již 13. mezinárodní konference IBWS (INTEGRAL BART Workshop) 2016. V letošním roce bude zaměřena na malé družice. V rámci setkání představí odborníci novou družici CubeSat mission VZLUSAT-1, na jejímž vývoji se podíleli také studenti z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Tato družice bude v letošním roce vynesena na oběžnou dráhu.

Nanodružice VZLUSAT-1 bude v létě 2016 vynesena na oběžnou dráhu do výšky 450 kilometrů v rámci mezinárodní mise QB50 společně s dalšími 50 nanodružicemi stejné velikosti. Zařízení je vybaveno miniaturizovaným rentgenovým dalekohledem, kompozitním materiálem pro stínění kosmické radiace a systémem FIPEX. Ten umožňuje měření koncentrace kyslíku v termosféře.

Hlavní organizátor konference a přední český odborník na rentgenové dalekohledy, doc. René Hudec z katedry radioelektroniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze popisuje zařízení následovně: „Celá družice má rozměry deset krát deset krát dvacet centimetrů. I přes tuto velikost jsme zvládli satelit vybavit miniaturním rentgenovým dalekohledem s optikou račí oko, který dosud nebyl v kosmu nikdy použit. Díky unikátnímu systému se ve vesmíru vysune přední část a prodlouží tak satelit na třicet centimetrů“. A doplňuje: „Dalekohled tohoto typu může v budoucnu sloužit pro astrofyzikální pozorování jasnějších a transientních rentgenových kosmických zdrojů, nebo sledování velmi energetických jevů v zemské atmosféře. To je logické pokračování mnohaletého českého vývoje rentgenové optiky a dalekohledů račí oko, v nichž jsme dosáhli světově uznávaných výsledků.“

Na vývoji nanodružice typu CubeSat spolupracovali vědci a studenti Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT v Praze, Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu a dalších komerčních firem a univerzit. CubeSaty se používají jako plnohodnotné výzkumné družice ESA a NASA, pro výuku studentů ale i pro komerční účely.

Konference IBWS se zúčastní i další vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, a to v sekci BRITE, která připravuje malé české astronomické družice a v sekci JEUMICO. Ta vznikla jako společný česko-bavorský projekt v oboru rentgenové optiky a dalekohledů.

 


Studenti ČVUT postavili nanodružici, do kosmu poletí v létě