Šimon Mandlík získal prestižní ocenění UPE Award

Stipendium organizace Upsilon Pi Epsilon získal Bc. Šimon Mandlík, který studuje magisterský program Otevřená informatika a spolupracuje na výzkumu v Centru umělé inteligence Fakulty elektrotechnické ČVUT. Ocenění obdrží ročně pouze třicet studentů z celého světa. V kategorii UPE Executive Council Awards, jejíž stipendisti dostanou druhou nejvyšší odměnu ve výši 2 500$, byl Mandlík pouze s dalšími třemi studenty.

Prestižní cenu uděluje organizace Upsilon Pi Epsilon Honor Society jako ocenění dosavadní práce, studijních i mimoškolských aktivit. Šimon Mandlík se na Fakultě elektrotechnické ČVUT věnuje umělé inteligenci, konkrétně podoblasti učení nad relačními daty. V rámci své bakalářské práce vyvinul pod vedením Tomáše Pevného z Centra umělé inteligence metodu pro inferenci v grafu, kterou otestoval na reálných datech ve spolupráci s firmou Cisco. Výsledky nasvědčují tomu, že by se metoda mohla dobře uplatnit v praxi.

Ke svému úspěchu Šimon Mandlík uvádí: “Asi mi pomohlo i to, že jsem vice-presidentem české sekce UPE, se kterou jsme už pořádali i několik akcí pro členy i veřejnost. A určitě přispěl i můj úspěch v ICPC - nejstarší programátorské soutěži na světě, kterou pořádá ACM.” Finanční odměna není účelová, takže si vítězové mohou sami vybrat, na co ji využijí. Mandlík se těší např. na cestování, nový ovladač na hru Guitar Hero 3 nebo pořízení domácího mazlíčka. 

Organizace UPE sdružuje výzkumníky a nejlepší studenty v oboru počítačových a informačních technologií. Uskupení je mimo jiné členem (ACHS) a má také podporu profesních organizací ACM i IEEE, dále pak i ACM-ICPC.

Oficiální stránky UPE http://upe.acm.org/chapters.html.