Naše drony odlétají obhajovat vítězství do Abú Dhabi, utkají se o ceny v celkové výši přesahující 50 milionů korun

Tým vedený vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze spolupracujícími s výzkumníky z univerzit v Pensylvánii a v New Yorku se probojoval do finále všech tří dílčích disciplín prestižní mezinárodní robotické soutěže Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC), která proběhne ve dnech 23. až. 25 února v Abú Dhabí a organizuje ji Univerzita Khalifa. Kromě toho zástupci FEL ČVUT postoupili na průběžném prvním místě z 200 registrovaných týmů i do finále hlavní soutěže, kde se budou všechny dílčí disciplíny, autonomní odchyt letícího dronu, robotická stavba zdi a hašení požárů ve výškových budovách, řešit současně a diváci tak uvidí robotickou vizi měst budoucnosti.

V březnu roku 2017 získal tým Dr. Martina Sasky z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, spolu z kolegy z americké University of Pennsylvania a britské University of Lincoln, v soutěži MBZIRC kompletní medailovou sbírku. Autonomní drony, vznikající ve skupině Multirobotických systému na FEL ČVUT, tehdy zvítězily s obrovským náskokem v disciplíně využívající kooperace několika plně autonomních dronů. V roce 2020 proběhne další ročník soutěže, pro kterou si opět dávají ty nejvyšší cíle v jednotlivých disciplínách kooperujících autonomních robotů, ale i v souboji o hlavní cenu, tou je 1 milion dolarů.

V těchto dnech finišují přípravy robotů (dronů) a algoritmů pro jejich autonomní pohyb na Karlově náměstí v Praze před přesunem celého týmu do Spojených arabských emirátů. Pro testování vyvíjeného systému vyrostla v kampusu ČVUT na Karlově náměstí maketa patrové budovy stejných rozměrů, jako má soutěžní polygon v Abú Dhabi. Vně a kolem této stavby je nyní možné spatřit autonomní drony stříkající vodu na detekovaná ohniska požáru, drony s manipulátorem stavějící zeď s polystyrenových cihel a drony vybavené pro odchyt letícího cíle. Autonomní drony navíc spolupracují s pozemními roboty vybavenými výkonnějšími manipulátory a hasicími zařízeními pro společné efektivní řešení zadaných úkolů. To vše se děje bez jakékoliv intervence s operátorem nebo pilotem. Robotický inteligentní systém musí pracovat plně samostatně.

Průběžné informace o testování a pobytu týmu v Spojených arabských emirátech bude možné sledovat na Facebooku skupiny

Pro žurnalisty byly ve středu 8. ledna v prostoru Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí připraveny ukázky autonomního letu v budově, detekce ohně, sbírání cihel, stavba zdi a další. 

O účasti v soutěži informovala tato média: ČTK, TV Prima, Studio 6 České televize, ČT24 a další.