Naši robotici vyhráli světovou soutěž DARPA Subterranean Challenge Urban Circuit mezi nesponzorovanými týmy a obsadili celkově 3. místo

Ve dnech 18. až 27. února 2020 proběhlo v USA další kolo prestižní robotické soutěže DARPA Subterranean Challenge. Účastníci okruhu Urban Circuit se sešli v podzemí nedostavěné jaderné elektrárny u města Olympia, stát Washington, kde jejich autonomní roboty hledaly schované předměty a čelily nástrahám spletitých prostor železobetonového bludiště pod zemským povrchem. Vědci a studenti z katedry kybernetiky a katedry počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze soutěžící pod vlajkou týmu CTU-CRAS-NORLAB (Czech Technical University  -  Center for Robotics and Autonomous Systems - Northern Robotics Laboratory) obsadili první pozici v kategorii týmů, které nebyly financovány z projektu Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), a v celkovém pořadí dosáhli 3. místa.

Prestižní soutěž DARPA Subterranean Challenge organizovaná americkou Agenturou ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (DARPA) má za cíl testovat systémy autonomních robotů, které spolu bez lidské asistence vzájemně spolupracují a dovedou prozkoumávat místa, kam by se člověk z bezpečnostních a jiných důvodů nemohl dostat. První kolo se odehrálo v srpnu tohoto roku v uhelných dolech v Pittsburghu, nyní se soutěžící podívali do podzemí industriálního komplexu a třetí kolo proběhne v jeskyních již toto léto. Velké finále kombinující všechny předchozí výzvy soutěže je naplánováno na srpen 2021. Ve všech kolech soutěže Subterranean Challenge DARPA věrně simuluje náročné podmínky způsobené přírodní katastrofou nebo průmyslovou havárií, a iniciuje rozvoj pokročilých technologií, které jsou zde testovány. Průlom lze očekávat např. v oblasti nasazení autonomních robotů při záchranných operacích.

Soutěžní týmy z předních světových univerzit měly za úkol nasadit autonomní systémy v podzemní prostředí, zmapovat ho a odhalit všechny ukryté artefakty. Je nutné objekt najít, správsprávně rozpoznat typ a umístit ho do 3D mapy s požadovanou přesností.

Tým CTU-CRAS-NORLAB, který vedle vědců Fakulty elektrotechnické ČVUT tvoří ještě spolupracovníci z Northern Robotics Laboratory (NORLAB) kanadské univerzity Laval, obstál v konkurenci nejlepších světových robotických pracovišť CMU, OSU, JPL, MIT, ETH, CSIRO, UCB, CalTech, KAIST. Za svůj výkon si odnesl výhru ve výši 500 000 amerických dolarů. Kromě finanční odměny, která je pro všechny týmy značnou motivací, si všichni ze soutěže odnášejí především cenné zkušenosti a nasbíraná data. Ty jim pomohou zdokonalit stávající technologii pro účely dalších soutěžních kol i navazujícího výzkumu. 

Všechny fotografie ze soutěže, které pořídili členové týmu, najdete v této složce.

Další informace k průběhu soutěže najdete na stránkách výzkumného týmu CTU-CRAS.