Algoritmus pro rozdělení studentů do oborů

  1. Rozdělení studentů do skupin

    Nejprve jsou studenti pro rozdělování do oboru seřazeni do skupin, každá skupina obsahuje studenty se stejným hodnocením.
    Hodnocení jednotlivých studentů si můžete prohlížet ve formuláři "53102 Údaje o studiu studenta" pole "Hodnocení 1".
    Naplnění položky se provádí ve formuláři "53401 Výpočet hodnocení".
    Na prvním místě je skupina se studenty, kteří mají nejlepší hodnocení a tak dále. Poslední skupina obsahuje studenty bez hodnocení. Např.

    SkupinaHodnocení
    11.06
    21.07
    31.09
    atd.atd.

  2. Rozdělování skupin

    Studenti při projevení zájmu o obor určují obor a pořadí zájmu o daný obor. Ve skupině jsou vytvořeny všechny navzájem různé dvojice "Pořadí" a "Obor", setříděné podle pořadí. Např. pracovní skupina obsahuje studenty X, Y, Z. Studenti napsali následující požadavky:

    StudentPořadíObor
    X1a
    X2b
    X3c
    Y1b
    Y2a
    Z1c
    Z2 

    vzniknou následující dvojice setříděné podle pořadí:

    PořadíObor
    1a
    1b
    1c
    2a
    2a
    2b
    3c

  3. Práce s dvojicí (pořadí, obor):

    zjištěna kapacita oboru, počet již zapsaných studentů na obor a počet zájemců o obor s daným (nejprve nejnižším) pořadím.

    c1) Je-li kapacita oboru nedostačující,

    tj. kapacita oboru - počet zapsaných studentů < počet zájemců potom:

    • do zprávy o průběhu rozdělování je zapsáno: "Kapacita oboru "Obor" N je menší než počet zájemců "P" s hodnocením "X.XX" s pořadovým číslem "Č".";
    • všechny nevyřízené požadavky na tento obor jsou dále zablokovány (zrušeny), tj. na tento obor se již nezapíše žádný student (student s horším hodnocením).

    Příklad:
    Jsou sepsány následující požadavky:

    StudentHodn.OborPořadí
    X1,2a2
    Y1,2a2
    Z1,8a1

    Obor a má již pouze jedno volné místo (volná kapacita =1).

    Studenti X a Y na obor nejsou zařazeni v důsledku kapacity. Tento obor je pak zablokován. Z tohoto důvodu se na obor nezapíše ani student Z. V případě, že studenti projevili v dalším pořadí zájem o jiné obory a mají-li tyto obory volnou kapacitu, studenti na ně budou zařazeni.

    Může vzniknou také extrémní případ, např. o obor projeví zájem v prvním pořadí 21 studentů s nejlepším hodnocením (1,00). Obor bude mít kapacitu pouze 20. Tento obor zůstane po rozdělení studentů prázdný. Studenti budou zařazeni na obory, o které projevili zájem v dalším pořadí.

    c2) V případě, že kapacita je dostačující, potom

    • všem studentům z pracovní skupiny, kteří mají zapsaný zájem o obor v daném pořadí je zapsán obor a datum zápisu na obor;
    • ostatní požadavky těchto studentů jsou zrušeny.

    Takto se zpracují všechny vytvořené dvojice (pořadí, obor).

    Po zpracování jedné skupiny (tj. skupiny studentů se stejným hodnocením) provedu kontrolu, zda byl všem studentům skupiny zapsán obor. Nebyl-li někomu obor zapsán, do zprávy o rozdělování zapíšu:
    "Student X nebyl zapsán na žádný obor."