17. 3. 2010; lupa.cz

Na ČVUT byl spuštěn ostrý provoz výzkumné laboratoře

Microsoft dnes ve spolupráci s Fakultou elektrotechnickou na ČVUT v Praze oficiálně otevřel laboratoř interoperability. Cílem projektu, jehož pilotní provoz odstartoval loni na podzim Hank Janssen, hlavní vývojový inženýr Open Source Technology Centra společnosti Microsoft, je rozšířit stávající aktivity a otevřít nové možnosti v oblasti systémové spolupráce. Studenti, kteří budou na zakázkách komerčních firem pod odborným dohledem pracovat, zde získají znalosti z praxe a budou tak lépe připraveni na potřeby zaměstnavatelů na současném trhu práce. Laboratoř je také zajímavou příležitostí zejména pro komerční firmy, které mohou přijít se svým projektem a testovat či vyvíjet zde svá řešení.

"Nová laboratoř je svým konceptem zaměřeným na rozvoj systémové spolupráce, ale i propojení akademické sféry s komerčním sektorem, jedinou laboratoří ve střední a východní Evropě a Microsoft tímto krokem dokazuje, že oblast systémové spolupráce je pro něj stále významnějším tématem," komentuje jedinečnost projektu Jiří Karpeta, ředitel divize vývoje společnosti Microsoft.

"Spolupráce v rámci projektu laboratoře interoperability potvrzuje, že Fakulta elektrotechnická na ČVUT v Praze je prestižním vysokoškolským pracovištěm, které se snaží přiblížit výzkum a vzdělávání aktuálním potřebám komerčních firem," hodnotí přínosy laboratoře doc. Ing. Boris Šimák, CSc., děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

V rámci pilotního provozu laboratoře, který na ČVUT běžel od podzimu loňského roku, byly pod vedením pedagogů a odborným dohledem konzultantů z komerčních firem dokončeny již čtyři projekty a pátý se rozvíjí:
projekt Adminer - PHP nástroj na management databází,
virtualizace Linuxu v technologii Hyper V,
podpora služeb Windows Live v systému Drupal,
multimediální aplikace pro webový prohlížeč pro Microsoft Surface,
řízení vozíku pro postižené osoby pomocí zraku za podpory technologie .NET MicroFramework.

Doposud byly projekty v laboratoři interoperability zadávány pouze ze strany společnosti Microsoft, nyní se však laboratoř otevírá i pro spolupráci s komerčními firmami. Tento benefit kromě studentů ocení i koncoví spotřebitelé v podobě lepší spolupráce různých, často konkurenčních systémů.

Firmy mohou přihlašovat své náměty na projekty na www.interoperabilita.cz, kde najdete více informací o laboratoři interoperability.

Systémová spolupráce (interoperabilita) představuje spolupráci systémů od různých výrobců, které se často vyskytují v jednom IT prostředí a potřebují navzájem komunikovat. Spolu s vývojem webových služeb se tak stává významnou potřebou obchodu a IT. Microsoft se v této oblasti stále více angažuje a prostřednictví inovací svých produktů, přístupu k technologiím, podpory komunit a technologických standardů se snaží řešit požadavky zákazníků, vývojářů, partnerů i nezávislých softwarových poskytovatelů.

Společnost Microsoft (nasdaq "MSFT") byla založena v roce 1975 a je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál.


16. 3. 2010; TELEKOMUNIKACE

Studijní program Komunikace, multimédia a elektronika

Po náročných přípravách byly ve školním roce 2009/2010 poprvé otevřeny nové bakalářské i magisterské studijní programy na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze, které reflektují zejména rychlý vývoj v oblasti a komunikačních technologiích se současnou renesancí klasických elektrotechnických disciplín.

Dnes již nevyhovující struktura studijního programu Elektrotechnika a informatika vedla k zásadní přestavbě studia a vytvoření čtyř nových studijních programů místo tradičního jediného při zachování bakalářského studijního programu Softwarové technologie a management. Přehledný diagram zobrazuje vytvořenou strukturu studijních programů a dále dělení studijního programu Komunikace, multimédia a elektronika do oborů v bakalářském a magisterském studiu.

Studijní program Komunikace, multimédia a elektronika poskytuje teoretický i praktický základ a poté specializaci v jednom ze čtyř oborů pokrývajících přenos informací (komunikace), interakci s lidským subjektem a s fyzikální realitou (multimédia) a konstrukci elektronických zařízení. Bakalářský studijní program Komunikace, multimédia a elektronika)^ modernizovanou obdobou dřívějšího oboru Elektronika a sdělovací technika. Absolventi bakalářského studia (Bc.) se uplatní především v pracovních a nižších manažerských funkcích v oblasti výroby, vývoje, řešení projektů, správy systémů i technické podpory prodeje podle zvoleného oboru. Hlavním cílem je profesní příprava absolventů pro potřeby technické praxe, ale zároveň bakalářské studium tvoří dobrý základ pro navazující studium magisterské.

Magisterský studijní program Komunikace, multimédia a elektronika rozvíjí zejména tradiční disciplíny zahrnuté dříve do oboru Telekomunikace a radiotechnika. Absolventi magisterského studia (Ing.) se uplatní především v oblasti řízení projektů, výroby, vývoje, výzkumu, v oblasti správy systémů a ve vyšších manažerských funkcích podle zvoleného oboru. Široký odborný základ vytváří vhodný soubor znalostí i pro pozice systémových integrátorů. Studium poskytuje nejvyšší formu technického vzdělání v dané oblasti a pro vědecky orientované absolventy otevírá možnost pokračování v doktorském studiu (Ph. D.).

Studijní program nabízí studium formou kombinované výuky s konzultacemi primárně v sobotu, čímž se snažíme vyjít vstříc studujícím při zaměstnání. Vedle standardní prezenční výuky nabízíme rovněž výběrové studium pro talentované studenty zaměřené na hloubku a nadčasovost vědomostí formou individuálního studijního plánu. K elektronické podpoře výuky je využíván systém Moodle a pro praktické úlohy špičkově vybavené učebny a laboratoře. Další informace získáte na webové stránce studijního programu http://kme.fel.cvut.cz.


9. 3. 2010; novinky.cz

Nová kampaň FEL ČVUT je ve znamení provokace i guerilly

Fakulta elektrotechnická ČVUT zahájila novou kampaň "Píchni se - a BUĎ I Ty aj tý ...". V letošním roce využívá motivu barevných elektrických zásuvek ve spojení s provokativním heslem "Píchni se" a řady netradičních prvků jako jsou sociální sítě a guerillový výlep nálepek. Partnery kampaně jsou ČEZ, Pražská energetika, ČEPS a 4U Store.

Projekt je postaven na jednoduchém motivu elektrické zásuvky, doplněném o heslo "Píchni se!". Zpracování jednotlivých zásuvek potom graficky podtrhuje odlišné osobnosti spojené se životem na fakultě. Kampaň volně navazuje na úspěšnou loňskou kampaň ".na Vejšce záleží!", s podtextem "Buď i ty aj tý", která ve výsledku přispěla ke značnému nárůstu zájemců o studium oborů FEL ČVUT.

"Letošní kampaň bude oproti loňskému roku vrstevnatější, živelnější a interaktivnější . zapojili jsme sociální sítě, připravili soutěže, guerillu v podobě nálepek a mnoho dalšího," říká Jaroslava Weiserová, PR manažerka FEL ČVUT. "Potvrzením, že jdeme správnou cestou, je i případ cenzury našich materiálů na nejmenované střední škole, s ohledem na provokativní heslo kampaně."

Zásuvky figurují na všech materiálech kampaně - na její webové stránce, internetových bannerech, nálepkách, rámečcích a podlahové grafice ve stanicích metra, tričkách, tabulích do výloh obchodů s oblečením pro mladé 4U Store a materiálech na roadshow po středních školách.

V rámci vzrůstajícího trendu sociálních sítí je součástí projektu i masivní reklamní kampaň na Facebooku, kde díky partnerství s retailovou sítí prodejce módního oblečení 4U Store mohou účastníci získat hodnotné ceny.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk