21. 9. 2010; Euro.cz

Projekt ČVUT a IBM zasvětí studenty do praxe

Nové středisko věnované předávání praktických a aplikovaných znalostí pomůže studentům Fakulty elektrotechnického Českého vysokého učení technického v Praze s přípravou na praxi v oboru. University Technology Exploration Center (UTEC) navazuje na pilotní program, které Centrum znalostního managementu ČVUT a společnost IBM realizovaly v minulém roce. Pomoci má například s podnikovými technologiemi. "UTEC je ukázkou spolupráce, v rámci níž se setkávají dva světy, které si vzájemně mají mnoho co předat. Byla by škoda této synergie nevyužít," uvedl vedoucí Centra znalostního managementu FEL Jan Kočí . V první fázi by se UTEC chtěl soustředit na výuku předmětů "Corporate Performance Management" a "Informační systémy a procesní řízení". "Výuka je založena na reálných případových studiích a umožňuje tak využít teoretické znalosti v praxi. Zároveň se zaměřuje na týmovou práci a učí nás manažersky přemýšlet," sdělil student 5. ročníku ČVUT Pavel Trojánek . Přínosem je podle něj také kontakt s firemním sektorem a odborníky z praxe. Studenti mají možnost využít ve středisku moderní mobilní počítačovou učebnu se serverovou částí, která jim umožní získat praktickou zkušenost s nejnovějšími technologiemi v oblasti IT. Technické zázemí pro výuku přišlo na zhruba milion korun. Nejlepší studenti budou mít navíc možnost využít stážový program IBM.

Odkaz na plný text článku: http://www.euro.cz/detail.jsp?id=2151


20. 9. 2010; Stavitel

Jde o úsporu energií i celkovou kvalitu

Ke konci června proběhla na Fakultě stavební ČVUT mezinárodní konference CESB10 - Udržitelná výstavba budov ve střední Evropě.

"Zájem o problematiku úspor energie je již běžný a rozšířený a teď jde o to, aby se vývoj ubíral směrem k udržitelnosti, tedy k celkové kvalitě budov - odpovídajících materiálů, technologií a provedení stavby. Dům by však měl být kromě toho i provozuschopný, aby co nejméně zatěžoval životní prostředí, a také ekonomicky dostupný a příjemně obyvatelný," zdůrazňuje profesor Petr Hájek, proděkan pro vědu a výzkum na FSv ČVUT v Praze a předseda České společnosti pro udržitelnou výstavbu budov CSBS.

Mohli bychom se ke konferenci krátce vrátit?

V České republice se pořádala již podruhé, první se uskutečnila před třemi lety. Série regionálních konferencí probíhá vždy před celosvětovou konferencí, která se tentokrát bude konat v Helsinkách. Vzhledem k dobrému ohlasu na naši konferenci před třemi lety jsme ji mohli pořádat i letos, ačkoli stejné místo dvakrát po sobě není pravidlem. Konference byla určena především pro středoevropský region a mezi hlavní témata patřilo pokročilé navrhování budov, energetická a materiálová efektivnost, komfort prostředí, ekonomické souvislosti a také hodnotící metody komplexní kvality budov. Jeden blok přednášek se věnoval i rekonstrukci a zateplení starých nebo dokonce historicky cenných budov tak, aby se i u nich snížila jejich energetická náročnost. Dá se očekávat, že se tato oblast bude více rozvíjet i v České republice? Většina budov, které budou využívat i následující generace, již byla postavena. Pokud tedy chceme snížit celkové energetické nároky na provoz, musíme se nutně zabývat rekonstrukcemi starších objektů včetně historických. Nutno říci, že problematika například jejich zateplení je často podstatně složitější, než je tomu u novostaveb. Nicméně je to téma, které je třeba řešit. Zmínil jste hodnotící metody. Mezi ně patří i nový certifikační systém kvality budov SBToolCZ, který byl v rámci konference představen. Tento systém, na němž jsme pracovali šest let, vznikl na základě mezinárodní metodiky SBTool, která byla naší fakultou lokalizována pro podmínky České republiky. Měl by se stát účinnou motivací pro výstavbu kvalitních budov, šetrných k životnímu prostředí. Vlastní certifikační proces bude organizovat a certifikáty vydávat Technický a zkušební ústav stavební Praha. Systém zahrnuje kritéria relevantní pro Českou republiku, přizpůsobuje výpočtynašim normám a národní legislativě. Je mezinárodně kompatibilní a je v souladu s příslušnými evropskými normami. Systém se zabývá nejen spotřebou energie, ale také například konstrukčními materiály, uživatelským komfortem a ekonomickými hledisky. Není těch hodnotících kritérií trochu příliš? Také je asi není možné dávat na stejnou úroveň... Hodnocení komplexní kvality budov je založeno na tzv. holistickém přístupu, tj. takovém, který posuzuje budovu jako celek ze všech kvalitativních parametrů. Hodnotící kritéria jsou rozdělena do tří skupin - environmentální, ekonomická a sociální. Celkem je v metodě SBToolCZ 33 kritérií, ale v zahraničí existují i hodnotící nástroje s větším počtem kritérií. My jsme pro českou lokalizaci využili panel expertů, kteří v dotazníku vyjádřili priority pro hodnocení a váhy kritérií. Na základě statistického vyhodnocení jsme vybrali ta kritéria, která jsou pro naše prostředí podstatná, a jednotlivým kritériím přiřadili váhy. Náš tým se bude i nadále zabývat dalším vývojem tohoto systému hodnocení na základě zpětných informací.

Kdy začnete vydávat certifikáty?

Už jsme provedli několik školení pro auditory a na podzim oficiálně nabídneme projektantům a investorům, že mohou zažádat o certifikaci konkrétních obytných budov. V prvním období bude certifikaci provádět pouze TZÚS, v dalším by to mělo probíhat podobně jako u energetických auditů - budou vyškoleni odborníci pro provádění hodnocení prostřednictvím SBToolCZ a ti připraví výsledky jako podklad pro vydání certifikátu. Nicméně předpokládáme, že výsledný certifikát bude vydávat TZÚS, který reprezentuje oficiální certifikační orgán. Připravujeme také podklady pro administrativní budovy, které bychom chtěli mít hotové do konce roku. Objevil se i požadavek na přípravu hodnocení školních budov.

Udržitelné výstavbě budov se Fakulta stavební ČVUT věnuje už od roku 1997. Mimo jiné je také zapojena v několika výzkumných projektech. Co je zde v tomto směru nového?

Již tři roky probíhá výuka magisterského oboru Budovy a prostředí, zaměřeného na navrhování budov z hlediska principů udržitelnosti. Tento obor se mezi studenty těší stále větší oblibě. Před rokem jsme zahájili mezifakultní obor nazvaný Inteligentní budovy, který byl připraven ve spolupráci s Fakultou strojní ČVUT a Fakultou elektrotechnickou ČVUT a je zaměřen především na to, aby absolventi uměli nejenom projektovat budovy a jejich technické systémy, ale také je ovládat. Odhadovali jsme, že se přihlásí zhruba dvacet studentů ročně, ale je jich kolem sedmdesáti. Zájem je dost velký i proto, že obor nabízí dobré profesní uplatnění. V současnosti se již realizuje řada staveb, které jsou technicky na vysoké úrovni, nicméně v praxi je nedostatek lidí, kteří dovedou se sofistikovanými systémy vytápění, větrání a další regulace efektivně pracovat.

Prof. Ing. PETR HÁJEK, CSc. (1955)

Po absolvování Fakulty stavební zde působil jako odborný asistent, později se zabýval projektovou činností u firmy REDES s.r.o. Od roku 1993 je docentem, později se stal profesorem na katedře konstrukcí pozemních staveb FSv ČVUT, kde je také členem Vědecké rady. Dále je členem Vědecké rady FBI VŠB Ostrava. Od roku 1999 působí jako člen IASS a komise fib - International Federation for Structural Concrete, od roku 2002 je vedoucím fib C3 TG C3.7 a v roce 2005 byl zvolen členem výboru iiSBE.


20. 9. 2010; Finance.cz

Bez atraktivního technického vzdělávání český průmysl ztratí svou konkurenceschopnost

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek dnes při příležitosti zahájení nového akademického roku 2010/11 navštívil České vysoké učení technické v Praze (ČVUT). Setkal se zde s rektorem prof. Ing. Václavem Havlíčkem, CSc., a dalšími zástupci ČVUT. Diskutoval s nimi především problematiku podpory technického vzdělávání, kterou považuje za jeden z prioritních úkolů Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) pro nejbližší období. Reklama "Požádal jsem pana rektora, aby zvážil možnost ustavit pracovní skupinu složenou ze zástupců technických vysokých škol, která by společně se zástupci MPO a oborových uskupení z oblasti průmyslu hledala možnosti zatraktivnění technického vzdělání v očích veřejnosti. Jde o nesmírně důležité téma, protože český průmysl nemůže udržet svou konkurenceschopnost bez dostatku techniků - a česká ekonomika nemůže dlouhodobě udržet svou úroveň bez konkurenceschopného průmyslu," komentoval hlavní důvod své návštěvy na ČVUT ministr Martin Kocourek . Rektor ČVUT prof. Havlíček při setkání připomněl hlavní výzvy a úkoly ČVUT pro letošní akademický rok: "ČVUT musí v nastávajícím období pokračovat ve snaze o zvyšování kvality vzdělávací činnosti i aktivit v oblasti výzkumu, vývoje a inovací tak, aby dále posilovalo svou pozici vedoucí technické univerzity v ČR a zlepšovalo své postavení ve světovém žebříčku technických univerzit. Chceme udržet své dosavadní postavení v oblasti základního výzkumu a posílit ve spolupráci s průmyslem výzkum aplikovaný. Návštěvy pana ministra a jeho zájmu o budoucnost technického vzdělávání si velmi vážím, a to tím spíše, že jde o našeho absolventa. Třemi dobrými zprávami pro mne je, že nemá na svá studentská léta žádné negativní vzpomínky, že vědomosti získané na ČVUT viditelně byly dobrým základem jeho úspěšné kariéry, a že si je plně vědom významu technického školství pro budoucnost." Martin Kocourek absolvoval v roce 1992 Fakultu stavební ČVUT, obor ekonomika a řízení. Ministr Martin Kocourek si při své návštěvě dále prohlédl moderní učebnu Fakulty strojní ČVUT umožňující vizualizace ve formě 3D stereoprojekce pro své posluchače a Laboratoř návrhů integrovaných obvodů a mikrosystémů na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Na závěr společně se svými hostiteli poobědval ve studentské menze. Při té příležitosti oznámil, že chce v příštích měsících postupně navštívit i další technické univerzity v ČR a věnovat všem možným formám podpory technického vzdělávání co nejvíce času. Mimo jiné řekl: "Nechci a ani nemohu suplovat roli ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Svými aktivitami chci pouze deklarovat, že MPO a český průmysl mají zájem za prvé nalákat na technické školy kvalitní absolventy středních škol, za druhé jim poskytnout vzdělání na maximální rozumně dosažitelné úrovni a za třetí je po absolutoriu udržet v oboru, nenechat je odejít například na pozice bankovních nebo pojišťovacích poradců. Musíme se pokusit zvrátit trend, kdy se přinejmenším v energetice mezi technickými pracovníky chybí mladá generace pro oblast výzkumu, výroby, projektování, výstavby, uvádění do provozu a vlastního provozu energetických zařízení. V energetice - nedělejme si však iluze, že v jiných průmyslových oborech je situace výrazně jiná - se trvale zhoršuje podíl mladých pracovníků a naopak se postupně zvyšuje zastoupení pracovníků v předdůchodovém věku. Nemůžeme připustit, aby pracovníci odcházející do důchodu neměli své zkušenosti komu předat." Ministr Kocourek na závěr návštěvy popřál studentům i pedagogům ČVUT do začínajícího akademického roku mnoho úspěchů, zajímavých projektů a dobrých známek.

Odkaz na plný text článku: http://www.finance.cz/zpravy/finance/280904-bezatraktivniho-technickeho-vzdelavani-cesky-prumysl-ztrati-svoukonkurenceschopnost/


16. 9. 2010; Novinky.cz

Kdo získá milión za prototyp českého elektromobilu? Porota rozhodne za týden

Už za týden, ve čtvrtek 23. září, bude jasno, kdo získá milión korun za nejzajímavější prototyp původního českého elektromobilu. Vyhodnocení proběhne od 10 hodin v prostorách Národní technické knihovny. Zvětšit obrázek Prototyp elektrického mikroautomobilu Prcek od Martina Hřebena. Foto - Archív Future Age Občanské sdružení Future Age propaguje zavádění elektromobility, a to od podpory rozvoje nových technologií až po stavbu infrastruktury. Důležitou činností sdružení jsou konzultace a odborné analýzy zaměřené na podporu elektromobility pro státní správu a samosprávu, včetně možností využití dotačních prostředků z fondů Evropské unie.

Občanské sdružení Future Age je nezávislou platformou českých a evropských odborníků a provozuje informační portál www.electricmotion.cz . Dnes 8:00 - Praha Letos se spolu utká deset˙ týmů včetně univerzitních. Soutěž vyhlášená občanským sdružením Future Age má podpořit zajímavé nápady, inovace nebo použití recyklovatelných materiálů při stavbě elektrovozidel s baterií. Mezi účastníky soutěžePostav prototyp funkčního dvoustopého elektromobilu je skupina pracovníků a studentů Fakulty elektrotechnické ČVUT, jejichž projekt garantuje vedoucí katedry elektrických pohonů a trakce profesor Jiří Lettl. Práce jeho týmu jezaměřena na vývoj nenáročného, lehkého městského vozidla. Do soutěže sepřihlásila i Katedra konstruování strojů z Fakulty strojní ZČU v Plzni. Tým podvedením docenta Josefa Formánka si dal za cíl sestavit prototyp elektromobilu provyužití ve volném čase s netradičním designem a předpokládanou otevřenoukarosérií. Poslední univerzitní tým tvoří zástupci Fakulty elektrotechniky a informatikyVŠB-TU Ostrava, které zaštiťuje profesor Tomáš Čermák. Jejich prototyp KaipanVoltAge by měl být dvoumístným otevřeným sportovním roadsterem. Ekolo, Lidovévozítko i Prcek Mezi dalšími soutěžními návrhy jsou projekt Ekolo Jaromíra Vegra,Lidové vozítko Milana Mildorfa, projekt Easymobil týmu pod vedením Lubora Kulta,prototyp mikroautomobilu Prcek od Martina Hřebena, projekt Elektrostar Mojmíra Hrouze, elektromobil Robina Poldena a elektrické vozidlo Solarex od Luboše Chvátala. "Jde o malé městské, popřípadě příměstské vozidlo pro dvě osoby a jejich zavazadla, s možností širšího využití," představuje prototyp svého týmu Martin Hřeben. Cílem podle něj nebylo postavit "High-Tech" vozítko, ale v daném termínu určeném pro realizaci vhodným výběrem komponentů docílit maximálního efektu a užitku. "Na našem elektromobilu je zajímavé, že skoro každá jeho funkční skupina, ať se jedná o konstrukci nebo elektroniku, je originální, vlastní konstrukce," zdůrazňuje konstruktér. Porota je složená z partnerů akce, mezi kterými jsou ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo dopravy či Magistrát hlavního města Prahy. Soutěžní prototypy budou v Národní technické knihovně k vidění v den vyhodnocení až do 19 hodin.

Odkaz na plný text článku: http://www.novinky.cz/veda-skoly/211430-kdo-ziskamilion-za-prototyp-ceskeho-elektromobilu-porota-rozhodne-za-tyden.html


15. 9. 2010; Rozhlas.cz

Robotika jak ji neznáme...

Robotika jak ji neznáme... ˙ Ing. Libor Přeučil, CSc. se narodil v roce 1961, vystudoval obor Technická kybernetika, se specializací Robotika na fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze v roce 1985. V roce 1993 obhájil tamtéž kandidátskou disertační práci v oblasti aplikace digitálního zpracování obrazu v medicíně. V pedagogické oblasti působí od roku 1989 jako odborný asistent, nejprve na katedře řídicí techniky, poté na katedře kybernetiky FEL ČVUT . Zde se postupně podílel na přípravě výuky několika předmětů jako např.: Teorie automatického řízení, Inteligentní robotika, Základy umělé inteligence.

V rámci svých výzkumných aktivit absolvoval Libor Přeučil roční pobyt na Technické univerzitě v Mnichově 1991-92, kde se zabýval vývojem metod pro digitální zpracování ultrazvukových obrazů a jejich aplikaci v medicínské oblasti. Libor Přeučil v roce 1993 založil na Katedře kybernetiky FEL ČVUT skupinu Inteligentní a mobilní robotiky . Tato skupina m.j. v minulých letech vyvinula - v ČR unikátní - vývojový a experimentální robot. ˙


13. 9. 2010; Novinky.cz

Experti: český průmysl neobstojí v globální konkurenci bez talentů

Tuzemské průmyslové firmy budou nadále ztrácet dosavadní schopnost konkurovat vyspělým ekonomikám relativně levnou pracovní silou. Český průmysl by proto měl posílit svou orientaci na obory s vysokým podílem inovací. Shodli se na tom zástupci Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), ministerstva průmyslu a obchodu a společnosti Deloitte. Zvětšit obrázek Ilustračrní foto Foto - ČTK/AP Dnes 10:00 "Průmysl má v české ekonomice tradičně silnou pozici, kterou si udrží i v dalším desetiletí.˙ Pokud ale chce se svými výrobky obstát na globálním trhu, musí investovat do inovací a talentovaných lidí. Klíčovou úlohu budou hrát soukromé investice do podnikového výzkumu a efektivní podpora vzdělání a aplikovaného výzkumu ze strany státu," vysvětluje Bronislav Pánek, vedoucí partner společnosti Deloitte pro výrobní sektor v regionu střední Evropy. Konkurenční výhoda se postupně vyčerpá Konkurenční výhoda České republiky jako země s nízkými náklady se postupně vyčerpá. V budoucích letech poroste význam necenových faktorů konkurenceschopnosti, a to zejména schopnost kvalifikovaných zaměstnanců prosazovat inovace. Dalšími klíčovými faktory pro budoucí úspěch průmyslových podniků bude podle studie společnosti Deloitte schopnost dodávat na trh nadprůměrně kvalitní výrobky s nadstandardním designem a využití inovativních výrobních technologií založených na vědě a výzkumu. Právě v této oblasti mají však tuzemské průmyslové podniky největší slabiny. Podniky málo využívají spolupráci s výzkumnými týmy VŠ "Český průmysl bude potřebovat řadu talentovaných odborníků, ale zatím dělá jen málo pro to, aby vytvořil podmínky pro jejich růst.

Většina podniků stále ještě nevyužívá spolupráci s výzkumnými týmy vysokých škol," říká profesor Vladimír Mařík,vedoucí katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT. Z analýzy společnosti Deloitte vyplývá, že mezi průmyslová odvětví s největším potenciálem patří také klíčové exportní odvětví - výroba dopravních prostředků. Vyrobení tramvajových souprav v hodnotě 1 miliardy korun v tuzemsku přímo i nepřímo zaměstná 970 pracovníků a jeho pozitivní dopad na státní rozpočet přesáhne 230 miliónů korun. Stejně tak i nákladní automobily vyrobené domácí firmou přinesou práci celkem více než sedmi stovkám zaměstnanců s fiskálním dopadem zhruba 190 miliónů korun.

Odkaz na plný text článku: http://www.novinky.cz/kariera/211022-experti-ceskyprumysl- neobstoji-v-globalni-konkurenci-bez-talentu.html

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk