30. 11. 2011; Centrum.cz

Soutěž v hackování Kinectu vyhrál památník holocaustu

Na druhém místě se umístila Robotická ruka autorské dvojice doktorandů z pražského ČVUT Jana Hrdličky a Jiřího Wilda. Jejich projekt umožňuje ovládat jednoduchý model ruky pomocí gest přenášených senzory pohybového ovladače.


29. 11. 2011; Ihned.cz

Češi učí roboty vidět trojrozměrně

Technologie výzkumníků z pražského ČVUT, kterou vyvíjejí spolu s americkou vesmírnou agenturou NASA pro stroj jezdící na Marsu, brzy poslouží také..... -Věda. Češi učí roboty vidět trojrozměrně. Technologie výzkumníků z pražského ČVUT, kterou vyvíjejí spolu s americkou vesmírnou agenturou NASA pro stroj jezdící na Marsu, brzy poslouží také záchranářům při zemětřesení, nehodách v jaderných elektrárnách či dopravních haváriích.


25. 11. 2011; Eprofil.cz

Předání daru ČVUT

V listopadu proběhlo na Katedře telekomunikační techniky, Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze předání věcného daru v podobě dvou kusů Analyzátorů Anritsu MP1552B pro rozhraní STM-1/4/16 sítí SDH.


22. 11. 2011; Ceskapozice.cz

Jak se krade v české vědě: Návod biotechnologický

Já si myslím, že je to více než 25 procent," řekl v rozhovoru pro ČESKOU POZICI profesor Vladimír Mařík z katedry kybernetiky ČVUT a předseda výzkumné rady Technologické agentury ČR. Náš zdroj také není v tomto směru zrovna optimista: "Dokážu si představit, že se podobné kšefty začnou dít v daleko větších rozměrech -vezměte si jen nové miliardové výzkumné projekty z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.


18. 11. 2011; Chip

Tablety Samsung pro ČVUT

Společnost Samsung předala ČVUT v Praze v rámci projektu "Budoucnost virtuálně - usnadnění života" padesát kusů tabletů Samsung GalaxyTab 10.1, které mají studentům napomoci při vývoji aplikací pro operační systém Android. Studenti Elektrotechnické fakulty ČVUT budou v rámci předmětu Vývoj internetových aplikací rozděleni do skupin a pro zdárné zakončení předmětu musí vyvinuté aplikace předvést právě na tabletech. Pro zahajovací semestr je zvoleno téma "Ulehčení života studentům".


15. 11. 2011; Stavebnictví a interiér

Tým studentů ČVUT představil své dvě nové formule

Koncem října proběhlo na Fakultě strojní Českého vysokého učení technického v Praze představení dvou zcela nových studentských formulí. První z nich je poháněna spalovacím motorem a nese označení FS.03. Druhý vůz je osazen pohonem čistě na elektrický proud a nese označení FSE.01. Letošní sezóna byla ve znamení hned tří evropských soutěží kategorie Combustion. Nejlepší výsledek si tým formule FS.03 přivezl ze soutěže na španělském okruhu v Catalunyi, kde se studentům ČVUT podařilo vybojovat 2. místo mezi světovou konkurencí.

Vozy vznikají v dílnách Fakulty strojní a Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze a podílí se na nich mnoho ústavů fakult. Těmi jsou: Ústav strojírenské technologie a technologie obrábění (odlévání těhlic, výroba kompozitu, obrábění modelu air-boxu), Ústav mechaniky (kompozity, rapid-prototyping, pevnostní zkoušky materiálů a lepených spojů), Ústav mechaniky tekutin (aerodynamika). Kompletace vozu, výroba drobných komponent, svařování rámu a výroba karoserie probíhá v dílně Ústavu automobilů, měření spalovacího motoru je prováděno v laboratořích Ústavu automobilů na Julisce (Praha 6) a stanoviště pro měření elektromotoru a jeho součástí je na Katedře elektrických pohonů a trakce na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Koncepce třetího vozu FS.03 je odvozena od dvou předchozích konstrukčních řešení, přičemž cílem bylo zejména snížit hmotnost vozu. Vůz FS.03 má hmotnost bez jezdce 223 kg, čímž se podařilo zredukovat hmotnost o 52,5 kg oproti loňské koncepci.

Formule FSE.01 je zatím první a jediný zástupce tzv. elektroformule v České republice. Její koncepce se odkazuje na předešlé dva prototypy formulí na spalovací motor, ze kterých studenti převzali vhodné konstrukční prvky a upravili je dle svých požadavků. Výraznou úpravou prošel rám, převzatý z vozu FS.02, který bylo potřeba přizpůsobit v zadní části pro umístění výkonných LiPol baterií, které disponují celkovou kapacitou 8kWh. Rám je vyztužený na bocích a podlaze hliníkovými sendvičovými panely pro zvýšení tuhosti. Zadní kola jsou poháněna stejnosměrným elektromotorem o špičkovém výkonu 66 kW při 6900 1/min. Brždění všech kol je pomocí kotoučových brzd. Více informací o formuli ČVUT najdete na www.cartech.cvut.cz.


14. 11. 2011; Ihned.cz

Studenti ČVUT vymýšlejí vylepšený pohyb robotů na Marsu. Pomáhají vědcům z NASA

Katedra kybernetiky na Českém vysokém učení technickém v Praze úspěšně spolupracuje s NASA a také s renomovanými světovými firmami -nejčastěji z automobilového průmyslu.


14. 11. 2011; Ihned.cz

Profesor ČVUT: V Česku chybí lidé, kteří prodají technologie vymyšlené našimi vědci

Podle Vladimíra Maříka, profesora z ČVUT, by měly univerzity rozjet nový obor -jak k soukromým firmám dostat technologie, které vybádali vědci na katedrách. A školy by prý také měly být odvážnější a zakládat speciální firmy, jež by obchodovaly s jejich patenty.


14. 11. 2011; Hospodářské noviny

Čeští vědci učí chodit roboty na Marsu

Až se budou roboti NASA na Marsu za pár let sami rozhodovat, jestli při své jízdě projedou kráterem, nebo se mu radši vyhnou, budou na tom mít zásluhu čeští vědci. Experti z katedry kybernetiky na pražském ČVUT totiž pro americkou vesmírnou agenturu vymýšlejí, jak zrychlit a zefektivnit pohyb kosmických robotů. "Tým z naší katedry pracuje na tom, aby bylo možné víc uvolnit komunikační kanály robotů se Zemí pro přenos zajímavých výzkumných dat," řekl HN profesor Vladimír Mařík, vedoucí katedry kybernetiky na ČVUT. Jedním z největších problémů marsochodů totiž je, že jejich pohyb na rudé planetě ovládají lidé z houstonské centrály. A povely zabírají tolik času a dat, že zbývá jen málo kapacity na to, aby roboti během jízdy odesílali zpět fotky nebo informace o počasí. Proto je třeba zvýšit jejich inteligenci tak, aby se mohli pohybovat samostatně - a na tom pracují Češi. Řeší hlavně to, jak se mají roboti v terénu pohybovat podle snímků z kamer, kterými vnímají své okolí. Výzkumný projekt by měl být hotový do tří let. Kromě toho vědci z ČVUT vymýšlejí pro automobilky systémy, které by pomáhaly řidičům rozeznávat v dešti dopravní značky nebo je varovaly před srážkou.


10. 11. 2011; Technik

MachinesCommunicate

Konference MachinesCommunicate je tradiční doprovodnou akcí programu zahajovacího dne veletrhu. Konference s podtitulem "Rychleji, chytřeji, kdykoliv a kdekoliv" pojednávala o M2M (Machine to Machine), tedy o komunikaci mezi lidmi, stroji a systémy.

Jan Kubr z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze pohovořil o rychlosti, dosahu a použití datových sítí s ohledem na kvalitu linek. O vývoji a výzkumu v oblasti biomedicínských a průmyslových aplikací na Elektrotechnické fakultě ZČU v Plzni hovořil Milan Štork. Seznámil účastníky s elektronickým systémem a programovým vybavením pro zátěžová vyšetření pacientů, který je v současné době využíván na patnácti pracovištích funkční diagnostiky v ČR, s vývojem autonomních podvozků automobilů, který provádí Katedra aplikované elektroniky a telekomunikací, čisměřením elektromagnetické kompatibility zařízení prováděným v elektrotechnické laboratoři.

Martin Horák ze společnosti ZSE Distribucia představil ve své přednášce Nové metody lokalizace poruch v sítích 22 kV telemetrické jednotky Elvac. Následovala přednáška Jana Maštalíře o M2M řešení 2N Telekomunikace, ve které představil 2N SmartCom, inteligentní zařízení určené pro vzdálený dohled a správu strojů, systémů a aplikací.

Zajímavá byla přednáška Jaromíra Klabana ze společnosti Teco o implementaci PLC Foxtrot, přenosu GPRS a protokolu IEC 60870-5-104 ve vodárenské síti kyperských měst Nicosia a Larnaky. Teco sem dodala 67 řídicích systémů Foxtrot. Každé město má svůj centrální server komunikující bezdrátově se stanicemi příslušejícími do jeho správy. Pro spojení se využívá GSM síť a GPRS.

Martin Šimůnek (T&M Direct) v přednášce Korelovaná měření v časové a frekvenční doméně představil osciloskop se spektrálním analyzátorem Tektronix MD04000 pro analogové, digitální i vysokofrekvenční signály.

O aplikacích M2M v CDMA síti hovořili Zdeněk Müller (MobilKom) a Aleš Teska (Eximetria). Tomáš Řehořek z Fakulty informačních technologií ČVUT představil Výzkumnou skupinu CIG (ComputationalIntelligence Group), jejímž zaměřením je optimalizace dat v Data Miningu. Na závěr Pavel Burget z FEL ČVUT vysvětlil, proč musí být internet doplněn protokoly reálného času.


8. 11. 2011; Techtydenik.cz

Středoevropské kolo vysokoškolské programátorské soutěže proběhne na ČVUT v Praze

Aktuální technické zprávy / denní zpravodajství Středoevropské kolo vysokoškolské programátorské soutěže proběhne na ČVUT v Praze /ČVUT/8.listopadu 11 Ve dnech

12. a 13. listopadu 2011 se na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (Technická 2, Praha 6) uskuteční Středoevropské regionální kolo světové soutěže v programování s názvem ACM International Collegiate Programming Contest .


7. 11. 2011; Studentskefinance.z

ČVUT v Praze vítězem soutěže o nejlepší expozici veletrhu Gaudeamus

ČVUT 4.11.2011 V průběhu letošního veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus, který se koná od 1. do 4. listopadu 2011 na brněnském výstavišti, proběhl již třetí ročník soutěže o nejlepší expozici. Expozice hodnotila komise složená z designérů a studentů škol různých typů pod vedením nezávislých pedagogů.


2. 11. 2011; Vysokeskoly.cz

Soutěž ČVUT pro "nadané holky"

Komplexní informace ze světa vysokých škol -České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) vyhlásilo soutěž "O nejlepší vědecko-technické projekty holek" , která je určena výhradně studentkám gymnázií a středních škol ve věku mezi patnácti a devatenácti lety včetně.


1. 11. 2011; Denik.cz

Veletrh Gaudeamus: ČVUT láká na formuli

Zjistit složení vlastních šperků díky analýze kovů nebo upéct chleba a poznat výrobu sýrů prostřednictvím naučných počítačových her. Takové možnosti nabízí návštěvníkům veletrh Gaudeamus, který se letos poosmnácté koná na brněnském výstavišti.


1. 11. 2011; Ceskamedia.cz

Tablety začnou při výuce používat i studenti ČVUT

Studenti ČVUT v Praze budou při výuce používat tablety. Celkem 50 tabletů Samsung Galaxy Tab 10.1 zapůjčí společnost Samsung. Tablety budou sloužit studentům Fakulty elektrotechnické, přednostně při výuce předmětu Vývoj internetových aplikací.


1. 11. 2011; Mladá Fronta Dnes

Studenti představují svou formuli

FORMULE -Do 11. listopadu je každý všední den od 9 do 18 hodin možné si v budově Akademie věd v ulici Národní prohlédnout formuli, kterou vyrobili studenti ČVUT. K vidění bude vůz, se kterým se letos na mezinárodním závodě ve Španělsku umístili na druhém místě.


1. 11. 2011; Scienceweek.cz

Holky, pozor! - soutěž ČVUT o nejlepší projekty

00 hodin v prostorách Národní technické knihovny, která se nachází v kampusu ČVUT v Dejvicích. Slavnostní vyhlášení v 18.00 hodin pak zakončí toto výjimečné odpoledne. Vstup bude otevřen všem, kteří mají zájem seznámit se s dívčími projekty a nebo chtějí povzbudit jednotlivé autorky.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk