29. 7. 2013; Dřevo & Stavby

Inteligence na dálkové ovládání

Progresivní téma inteligentních domácností proniká velmi rychle do všech možných médií. Náš časopis se mu v obecné rovině věnoval v posledním loňském čísle. Představili jsme si, co to inteligentní domy jsou, jaké jsou součásti každé inteligentní elektroinstalace a jakým způsobem nás tato přidaná hodnota domu obohatí. Dnes se zaměříme na téma užší - důležitou součástí každého inteligentního systému je totiž jeho vhodné ovládání.

Inteligentní domácnost je chytrá jenom do té míry, do jaké jí být chytrou naučíme. A v průběhu svého života, ačkoliv v předdefinovaných situacích se dokáže rozhodovat sama, jí musíme udělovat jasné a srozumitelné příkazy - kde má co rozsvítit, zda má nebo nemá aktivovat zabezpečovací zařízení nebo jestli si přejete zatáhnout venkovní rolety. Příkazy musí být jednoduché zejména pro uživatele domu, vybaveného inteligentní elektroinstalací, protože ho obývají lidé všech věkových kategorií, od seniorů po malé děti. Každý by si proto měl zvolit takové ovládání, které vyhovuje potřebám celé jeho rodiny. A že je z čeho vybírat. K řízení automatizované domácnosti vám poslouží vypínač podobný těm klasickým, dotykový panel, bezdrátová klíčenka, dálkový ovladač, obrazovka televize, mobilní telefon, počítač nebo tablet. Přes internetové rozhraní nebo mobilní sítě je pak možné ovládat chytrou domácnost z jakéhokoliv místa na celém světě.

Klasické i chytré vypínače

Inteligentní elektroinstalace nemusí být za každou cenu ovládána dotykovými displeji nebo dálkovými ovladači. K jednoduchým pokynům úplně stačí klasické vypínače, které se na první pohled neliší od těch, jež známe z ovládání světel. Rozdíl najdeme až po sejmutí krytu a nahlédnutí do "nitra" rozvodů. V klasické elektroinstalaci máme vždy konkrétní spínač napojený kabelem na konkrétní svítidlo a jedním vypínačem tak vždy můžeme ovládat jen jednu, předem jasně definovanou věc. U inteligentní elektroinstalace vyšle každý ovladač informaci do rozvaděče. Rozvaděč je osazen elektronickými spínači, které provedou daný úkol. Změnit funkci každého ovladače tak nemusíme složitým přetahováním kabelů, ale jednoduchým přenastavením rozvaděče. Vypínač, který tak rozsvěcel například světlo v obýváku, může najednou ovládat venkovní rolety. Ovládání pomocí klasických vypínačů je samozřejmě značně omezené. Proto se pro potřeby inteligentní elektroinstalace montují takzvané chytré vypínače, které toho zvládnou více. Některé multifunkční typy mohou mít malý LCD a několik ovládacích tlačítek. Z jednoho vypínače je pak možné ovládat více věcí, jako je třeba světlo, žaluzie, topení a další spotřebiče najednou. Některé typy chytrých vypínačů využívají ke svému provozu radio -frekvenční signál a nemusí od nich tedy vést žádný drát. Mohou pak komunikovat s rozvaděčem stejně jako klasické tlačítkové snímače, nebo se mohou nainstalovat dodatečně a ovládat zařízení, na kterých je umístěný takzvaný aktor, jež signál přijme a pokyn vykoná. Takové vypínače se často instalují při dodatečných přestavbách.

Domov na dálkové ovládání

K ovládacím prvkům inteligentní elektroinstalace patří obvykle i skupina dálkových ovladačů. V té nejklasičtější variantě se s nimi setkáváme v podobě klíčenky, kterou často využíváme při otevření garážových vrat nebo příjezdových bran. Pokud jsou tyto prvky součástí inteligentní elektroinstalace, lze obvykle klíčenku naprogramovat i na ovládání čehokoliv jiného, vzhledem ke své velikosti a počtu tlačítek se však dá naučit jen několika málo funkcím. Rozšířenější variantou je dálkový ovladač, který už zvládá ovládání většiny prvků najednou, má možnosti aktivace přednastavených scén a navolení rychlých tlačítek na několik oblíbených povelů. Některé společnosti nabízí i digitální dálková ovládání s integrovaným dotykovým displejem, která jsou schopná ovládat veškeré funkce v celém domě.

Vše pod kontrolou jediným dotekem

Nejčastějším ovladačem, který bývá ve spojení s inteligentní elektroinstalací zmiňován, je dotykový panel. Dotykový panel může být zabudovaný ve stěně na pevno, nebo je ho možné vyjmout a přemístit, tam, kam zrovna potřebujeme. Pokud majitelé inteligentní elektroinstalace používají k ovládání chytré telefony a tablety, bývá alespoň jeden pevně zabudovaný panel vždy součástí instalace. Poslouží, pokud nemůžeme najít zatoulaný telefon, nebo pokud nám dojde baterka. Ovládání pomocí dotykových panelů je přehledné, a pokud člověk ovládá mobilní telefon s dotykovým displejem nebo tablet, i velmi jednoduché. Dotykové panely prošly dlouhým vývojem, od prvních černobílých pokusů až k těm, které známe dnes. První klasické dotykové panely byly velmi drahé, protože se vyráběly jen po malých sériích. Byly to takzvané panely rezistivní, které reagovaly na tlak pomocí tlakové membrány. Neuměly funkci multitouch (tedy vícedotykové ovládání), zato se ale daly ovládat čímkoliv - třeba nehtem nebo ukazovátkem (stylusem). V současné době se používají kapacitní dotykové panely, které mají sice vyšší výrobní náklady, ale podporují multi-touch a díky absenci tlakové membrány podávají také věrnější a kontrastnější barvy. Je však nutné je vždy ovládat bříškem prstu. O zlomový okamžik v historii dotykových panelů se postarala firma Apple, která díky velkému množství vyráběných iPadů srazila cenu jednoho zařízení pod magickou hranici deseti tisíc korun a zjednodušila celkové ovládání. Výhodou dotykových panelů je samozřejmě i možnost sledovat bezpečnostní kamery nebo videotelefon u zvonku, v neposlední řadě jde také o možnost využívat k ovládání domu stejné intuitivní grafické rozhraní, na jaké jsme zvyklí z dnes běžného života.

Aplikace pro mobilní telefony a tablety je samozřejmostí

Elektronické spínače v rozvaděči dokáže ovládat řídící jednotka, která přes Wi-fikomunikuje s chytrým telefonem nebo počítačem. Po zavedení inteligentní elektroinstalace tak stačí pouze do požadovaného zařízení nainstalovat vhodnou aplikaci, kterou výrobci systémů pro své zákazníky připraví, a změnit svůj chytrý telefon, tablet nebo počítač na další dálkový ovladač. Vzhledem k mobilitě zmiňovaných zařízení se tyto ovladače stanou dálkovými v pravém slova smyslu, protože díky nim můžeme ovládat celý dům třeba z druhého konce světa. Takové funkce využívá většina majitelů inteligentní elektroinstalace ke kontrole svého majetku pomocí bezpečnostních kamer nebo alarmových zařízení, popřípadě ke kontrole vnitřní teploty a přípravě celého domu na svůj příjezd. Není ale problém přes mobilní telefon zapnout pračku, podívat se, jestli někdo nezapomněl nechat rozsvíceno nebo zatáhnout předokenní žaluzie ve chvíli, kdy začnou padat kroupy.

Vedle této skupiny stojí ještě obrazovka televize, pomocí které do souboru zařízení, ovládaných inteligentní elektroinstalací, můžeme také vstoupit. K jejímu ovládání slouží často gyroskopická myš, která funguje podobně jako ukazovátko (dokáže snímat pohyb ruky). Pokud tedy sledujeme film a někdo zazvoní, stejným ovladačem, jakým jsme televizi uvedli do chodu, přepneme obraz na videotelefon u vstupu a podíváme se, kdo přišel. Tím stejným ovladačem ho samozřejmě můžeme pustit i do domu, aniž bychom vstali z gauče.

Inteligentní dům se umí rozhodovat i sám

Jak vidíme, k řízení a kontrolování všech funkcí inteligentního domu si můžeme vybrat z dlouhého seznamu možností přesně tu, která nám sedne "na míru". Označení inteligentní, chytrá nebo automatizovaná domácnost však naznačuje, že by elektroinstalace měla umět víc než je to, co jí přímo zadáme. Počítač, který je srdcem inteligentní elektroinstalace je samozřejmě pořád jen stroj, který se řídí podle toho, jak ho člověk naprogramuje, na základě sofistikovaných programů však dokáže dělat věci, které jednoho překvapí. Nejen že sám snímá veškerá na instalovaná čidla, jež mají upozornit na nezvaného hosta, sám zvládá kontrolovat zabezpečovací kamery kolem domu a v domě, všimne si, že je někde netěsné nebo rozbité okno, dokáže vypnout zahradní zavlažování, pokud začne pršet, nebo sám odpojí zásuvkové obvody, když nikdo není doma, podle unikátního čipu, který můžeme nosit třeba na klíčích, ale pozná i člena domácnosti, který zrovna přišel a postará se o to, aby měl rozsvícená ty správná světla nebo puštěnou oblíbenou hudbu. Často využívanou funkcí je také asistivní kontrola seniorů nebo malých dětí. Přidáním těch správných čidel dokáže dům poznat, zda senior neupadl a nezůstal někde ležet, popřípadě zda si nezapomněl vzít ve správnou dobu lék. Při krizovém stavu upozorní přes mobilní telefon rodinu nebo lékaře. K podpoře výzkumu takových technologií bylo na ČVUT založeno Centrum asistivních technologií, které se snaží zvyšovat kvalitu života handicapovaných lidí.

---

Co dokáže inteligentní elektroinstalace řídit? Systémová elektroinstalace dokáže řídit cokoliv, co ke svému chodu využívá elektrický proud. A to jak na základě našeho pokynu nebo automaticky, na povel různých čidel a kontrolérů umístěných v domě a okolo něj. Primárním důvodem pro pořízení inteligentní elektroinstalace bývá úspora energií. Systém dokáže kontrolovat, zda jsou zavřená okna v místnostech, kde se topí nebo stažené žaluzie na fasádách, na které svítí slunce. Umí vypínat svítidla tam, kde delší dobu nejsme nebo regulovat intenzitu osvětlení podle míry denního světla. Výhodou pak je i možnost přehledného nastavení stálé odlišné teploty v jednotlivých místnostech. Moderní člověk chce mít svůj majetek perfektně zabezpečený, ušetřit co největší množství volného času a také se kvalitně bavit. Inteligentní elektroinstalace ovládá svítidla, stínění, termoregulaci, větrání, zásuvkové obvody, bezpečnostní systém, intercom, kamerový systém, audio - video, televizi, robotickou sekačku či vysavač, čerpadlo bazénu, garážová vrata a mnoho dalších zařízení. Centrální počítač slouží také jako datové úložiště, které je pak dostupné kdekoliv v domě.


22. 7. 2013; iHNed.cz

Student nahrál přednášky ČVUT a dal je na web. Teď dostal nabídku rozvíjet online výuku v USA

Vojtěch Ciml se chtěl důkladně připravit na zkoušky. Nahrával si proto přednášky ČVUT na kameru a pak je dával na internet. Prezentace ale byly nečitelné. Vymyslel tedy aplikaci, která nahrává video a zároveň z počítače "odezírá" promítaný materiál. Teď má v USA rozvíjet online výuku.

Více než dvacet tisíc lidí měsíčně navštíví web SlidesLive.com. Ten v roce 2011 založil tehdy dvacetiletý student ČVUT Vojtěch Ciml.

Lidé na stránkách najdou téměř tisíc videozáznamů přednášek z různých oblastí, mezi nimi i vystoupení astronoma Jiřího Grygara, odbornice na jádro Dany Drábové nebo nositele Nobelovy ceny za fyziku Sheldona Lee Glashowa.

Server je unikátní v tom, že spolu s videem zájemci ve vedlejším okně sledují také originální prezentace, které si připravili přednášející. Vše je dokonale synchronizované.

"Na přednášku si vezmete notebook, na kterém máte nainstalovaný náš software, a než začnete prezentovat, jen stisknete "start". Zároveň se přednášející nahrává na kameru nebo na mobil. Po konci vystoupení máte v notebooku uložený záznam i slidy. Program si zapamatuje vše, co promítáte. Pak to snadno nahrajete k nám," popisuje Vojtěch Ciml.

Toho k vývoji aplikace donutila snaha pořádně se připravit na zkoušky.

SlidesLive

O co jde:

Software, který umožňuje snadno zaznamenat přednášku a umístit ji online. Unikátní je především automatická synchronizace.

Jak to funguje:

Na notebooku, ze kterého přednášíte, máte nainstalovaný Cimlův software. Ten si pamatuje všechny slidy, obrázky a další materiály, které promítáte. Po konci přednášky jednoduše vložíte prezentaci na web SlidesLive. Zároveň můžete hned nebo kdykoliv jindy jedním kliknutím připojit video. Vše se automaticky sesynchronizuje.

Tým:

V týmu má Vojtěch Ciml designérku projektu Terezu Hromádkovou a programátora Vojtěcha Drbohlava.

S kým spolupracuje:

SlidesLive spolupracuje s jednotlivými řečníky, odbornými konferencemi i desítkami škol a institucí. Mezi ně patří Univerzita Karlova,ČVUT, Stanford, Český rozhlas, Wikipedie, DE.SIGN nebo Česká astronomická společnost.

Úspěchy:

Už dříve Ciml zvítězil v soutěži eClub, která má podporovat studenty v práci na vlastních projektech. Na tři měsíce pak odcestoval do Silicon Valley do podnikatelského inkubátoru Plug and Play Tech Center.

Nyní bude Ciml rozvíjet online vzdělávání na univerzitě v kalifornském Stanfordu.

"Když jsem začal studovat na ČVUT, nahrával jsem si na kameru zajímavé přednášky, abych se k nim mohl vrátit během zkouškového období. Pro velký zájem jsem umístil záznamy na internet. Bohužel slidy byly ve videu naprosto nečitelné, a tak jsem vytvořil webové řešení, které zobrazuje synchronizované video spolu s prezentací," popisuje Ciml.

Ačkoliv nahrávání videí na web je zadarmo, projekt SlidesLive už vydělává. Využívají ho i firmy pro soukromé účely. Cimla a jeho tým si navíc mohou objednat také na zajištění záznamu z videokonference.

Nejlepší strojírenství se vyučuje na brněnské technice. Pražské ČVUT zaostává - čtěte ZDE

"Příjmy z projektu máme. Chtěli bychom z toho udělat soběstačnou firmu, ale zatím to spíš dotujeme," říká student.

Projekt spolupracuje i s Nadačním fondem Karla Janečka na podporu české vědy. Na SlidesLive ale přispívá také spoluzakladatel firmy AVAST Eduard Kučera. Ten kromě peněz poskytuje i know-how, jak vybudovat celosvětově úspěšný software.

Cimla zvou na Stanford. Má rozvíjet online vzdělávání v USA

Ciml v polovině srpna letí prezentovat svůj nápad i na univerzitu v americkém Stanfordu. Jeho úkolem bude rozvíjet online výuku.

"V Americe online vzdělávání hodně letí. Podrobně tam zkoumají metody, jak se člověk učí. Zjistili, že samotné video není ideální a že by chtěli víc prvků. Viděli, že my máme dva prvky - video a slidy. Rádi by prý zkusili ještě třetí - kontext," popisuje Ciml.

Konec učitelek před tabulí? České děti by se mohly začít učit on-line - čtěte ZDE

To znamená, že pokud se bude student dívat například na přednášku, jejímž tématem bude Mona Lisa, objeví se mu na obrazovce kromě prezentace i další okno s textem. V něm bude historický kontext stažený kupříkladu z Wikipedie.

Cimla pozvali do USA profesoři ze Stanfordu. Jeden z nich pochází z Česka a v lednu představil projekt SlidesLive ostatním. Jeho kolegům se software zalíbil. V USA stráví student ČVUT přibližně měsíc. "Program bychom měli přichystat, než začne studentům semestr. Aby ho mohli od konce září plně využívat," dodává.


18. 7. 2013; parlamentnilisty.cz

Inovační vouchery v Praze zaznamenaly obrovský zájem

Půlnocí z 15. na 16. července 2013 skončila možnost podávání žádostí o inovační vouchery a tím se projekt Inovační vouchery v Praze posunul do další fáze. Tento projekt ve svém pilotním ročníku vyvolal velký zájem ze strany vědecko-výzkumných institucí i podnikatelské veřejnosti.

Během šesti týdnů zástupci podniků, kteří mají sídlo či provozovnu na území hlavního města, předkládali své žádosti o finanční podporu v projektu Inovační vouchery v Praze. O dotaci požádalo celkem 147 podnikatelských subjektů. Nejvíce žádostí podaly podniky z oblasti obchodu a služeb, strojírenství, stavebnictví a elektrotechniky. Mezi vědecko-výzkumnými institucemi zaznamenaly největší poptávku na Českém vysokém učení technickém Fakultě strojní, stavební a Fakultě elektrotechniky. Pro pilotní ročník 2013 hlavní město Prahavyčlenilo 10 milionů korun.

"V letošní výzvě jsme nabídli možnost získání inovačního voucheru všem podnikům bez omezení velikosti či odvětvového zaměření. Jsme velice rádi, že se přihlásilo velké množství zástupců malých a středních podniků. Právě ty mají v dnešní době největší problémy získat prostředky na financování investic do inovací svých produktů, výrobních postupů i zařízení," uvedla radní hl. m. Prahy pro informatiku a evropské fondy Eva Vorlíčková.

Spokojenost mezi podnikateli vyvolala hlavně jednoduchost a nenáročnost žádosti, která obsahovala pouze 5 stran a transparentní postup při budoucím přidělování voucherů. Do prvního ročníku projektu Inovační vouchery v Praze se zapojilo 6 veřejných vysokých škol, 16 vědeckých a výzkumných institucí a 8 dalších organizací. "Přestože se jedná o zcela nový projekt na území hlavního města Prahy, zájem ze strany vědecko-výzkumných institucí i podnikatelů vykazoval rostoucí tendenci v přímé souvislosti na zvyšující se míře veřejného povědomí o možnostech a principech jednoduché aplikovatelnosti Inovačních voucherů", říká generální ředitelka akciové společnosti Rozvojové projekty Praha, která byla pověřena implementací projektu, Jitka Kárníková. "V tuto chvíli samozřejmě nelze vyhodnotit celý pilotní ročník projektu, ale již nyní mohu říci, že zájem překonal veškerá naše očekávání."

Další fází bude nyní vyhodnocování podaných žádostí, především formální a obsahová kontrola požadovaných podkladů. Žádosti, které splní veškeré požadavky, posoudí odborná hodnotící komise a výsledky budou známy v září 2013. V případě velkého množství kvalitních žádostí rozhodne losování za přítomnosti notáře, což přesně kopíruje postup Jihomoravského inovačního centra, které má bohaté zkušenosti s inovačními vouchery. V opačném případě obdrží voucher všichni zájemci, kteří splní podmínky účasti v projektu. Hodnotící komise je složena z vysoce erudovaných osobností, zástupců akademické sféry a podnikatelských a vědeckých asociací či bankovních institucí.

Každý úspěšný žadatel podepíše smlouvu o poskytnutí finanční dotace prostřednictvím inovačního voucheru s Hlavním městem Prahou a smlouvu o dílo s vědeckým pracovištěm, u něhož voucher pro uskutečnění své inovace využije. Vědecká pracoviště po poskytnutí služby fakturují podniku a podnik po uhrazení žádá o proplacení inovačního voucheru. Voucher bude žadateli proplacen do jednoho měsíce. Spolupráce podpořená inovačními vouchery musí být realizována v období září 2013 až červen 2014.


9. 7. 2013; Technický týdeník

Soutěž ABB University Award 2013: zná své letošní laureáty

Společnost ABB, jeden z předních světových dodavatelů špičkových technologií pro energetiku a automatizaci, oznámila výsledky II. ročníku ABB University Award, soutěže vědeckotechnických projektů vysokoškolských studentů v akademickém roce 2012/2013.

Cílem je ocenit zájem a práci studentů a především je povzbudit v jejich dalším odborném rozvoji. Tématem se staly disertační, diplomové a bakalářské práce, kde studenti mohli projevit svůj potenciál v jedné ze zvolených oblastí: Energetika, Pohony, Robotika, Automatizace výroby nebo Efektivní využití energie.

Všichni studenti se svého úkolu zhostili velmi profesionálně. Prokázali nemalé znalosti a především velký zájem o svůj obor. Oceněna byla nejlepší práce SIXTEN Robot studentů Marka Votroubka a Moniky Svědirohové z ČVUT v Praze. Jedná se o aplikaci multifunkčního podvozku a jeho modifikace do vozíků pro hendikepované osoby s cílem umožnit jim pohybovat se v nebezbarierových částech města s menšími omezením.

"Jsme potěšeni zájmem studentů a nadšeni odbornou kvalitou jejich projektů," uvedla ředitelka pro PR a marketingovou komunikaci společnosti ABB ČR, Lucie Jandová. "Plně si uvědomujeme důležitost kontinuální podpory a investice do vzdělání v České republice, a proto pokračujeme v projektu ABB University Award..

---

Do finálového kola se dostalo 11 studentů, kteří své práce prezentovali před odbornou porotou v čele s doc. Ing. Josefem Rosenkranzem, CSc., z pražské Fakulty elektrotechnické ČVUT. Finálové práce studentů podle jednotlivých oblastí: ENERGETIKA: M. Čerňan z ČVUT v Praze: Analýza a výběr optimálního zapojena filtrů vyšších harmonických rušení R. Vykuka ze ZČU v Plzni: Kontingenční analýza pro bezpečný provoz přenosových soustav M. Müller z ČVUT v Praze: Užití diskrétního modelu řetězovky na rozbor nerovnoměrných stavů L: Straka z ČVUT v Praze: Využití výpočtů ustáleného chodu soustavy P. Matyska z ČVUT v Praze: Reverzní matematický model pro optimalizaci energetické náročnosti budov EFEKTIVNÍ VYUŽITÍ ENERGIE: O. Malina ze ZČU v Plzni: Nízkoenergetický dům POHONY, STROJE A ZAŘÍZENÍ: P. Boháč a J. Škach ze ZČU v Plzni: Matematický model chlazení spalovacích motorů ROBOTIKA: A. Chromý z VUT v Brně: 3D Scanning with proximity planar scanner M. Votroubek a M. Svědirohová z ČVUT v Praze: SIXTEN Robot


7. 7. 2013; EKONOM

Vezmi si prášek, nejdříve si ho vymysli. Na Moravě přišli na pilulku na míru

Bolí vás klouby a chtěli byste mít lepší náladu? "Namíchejte" si zázračný lék. Pět kluků z Moravy se rozhodlo udělat "průvan" v byznysu s léky na míru.

Známe to všichni z reklamy. Nebohý stařík se sotva plouží, vypadá jako pár minut před smrtí. Ale pak spolkne zázračnou pilulku a ve zbytku stopáže reklamy jezdí na bruslích nebo metá kozelce. Potravinové doplňky jsou do značné míry obchodem s lidskou důvěrou. Každopádně však představují legitimní, a hlavně miliardový byznys. V Česku, v Evropě i ve světě. Opanovaly ho známé a zavedené značky, o jejichž úspěchu rozhodují peníze vynaložené na marketing a reklamu.

Pět kluků z Moravy se v tomhle byznysu rozhodlo udělat "průvan". Jejich nápad - mimochodem oceněný i porotou ankety Nápad roku 2013, které je týdeník Ekonom hlavním mediálním partnerem - je jednoduchý. Proč lidem nenabídnout, aby si svůj preparát vytvořili sami, podle toho, jestli je zrovna trápí "zhoršená paměť", "srdíčko a vysoký tlak", nebo "potíže s erekcí"? Vytvořili on-line nástroj, kde si lidé na webu "naklikají" své obtíže a na základě toho si objednají pilulku "na míru". Tu jim na Moravě vyrobí a pošlou poštou. Firma Mixturam má však globální ambice.

Jan Kolařík (23)
- Vystudoval gymnázium v Uherském Hradišti a bakalářské studium na elektrotechnické fakultě ČVUT. Dnes studuje magisterský obor na téže škole.
- Oblíbenou pohádkovou postavou je Maxipes Fík.
- Ve volném čase jezdí rád vlaky, tramvajemi, metrem a autobusy.
- V anketě Nápad roku 2013 skončil se svým nápadem Mixturam na čtvrtém místě.

Třiadvacetiletý Jan Kolařík chtěl být podnikatelem už od dětství. "Ve třetí třídě na základní škole jsem organizoval výstavu psů. Ale bylo to o prázdninách, a nikdo nepřišel," říká s úsměvem. Na gymnáziu v Uherském Hradišti vydával vlastním nákladem školní časopis, s kamarádem Ondřejem Vaverkou vytvořili freewarový program pro tvorbu spořičů obrazovky. Jmenuje se InstantStorm, dodnes se na webu stahuje a má miliony uživatelů.

Co bylo impulsem k podnikání? "Peníze ne," říká trochu ostýchavě, ale zároveň přesvědčeně Kolařík. "Chtěl jsem změnit svět. Vlastně... Pořád ho chci změnit," říká. O gymnáziu, které absolvoval v Uherském Hradišti, mluví v superlativech. "Měl jsem ohromné štěstí na učitele i spolužáky. V porovnání s tím mě pak vysoká škola trochu zklamala." Ještě v Uherském Hradišti založil občanské sdružení MHDUH.cz, které se zabývá městskou hromadnou dopravou v jeho rodném městě a okolí. "Zkoumal jsem systémy hromadné dopravy v různých městech a dospěl k závěru, že u nás v Hradišti je objektivně nejhorší," říká. Proč ho zaujala zrovna doprava? "Když bydlíte v baráku u železniční tratě, tak vás to pohltí," říká. Doprava se stala jeho koníčkem, vášní a možná i životním osudem. Vypráví, jak když byl školák, tak ho bavilo jen tak sednout s kamarádem na vlak a někam jet. "Třeba do Prahy. Projeli jsme se metrem, sedli na vlak a vrátili se domů," říká Kolařík.

Dnes žije v Praze, na Fakultě elektrotechnické ČVUT dokončil před rokem bakalářské studium a pokračuje v navazujícím magisterském. "Vážím si učitele Jana Šedivého, který do školy přišel po mnohaleté práci pro firmy jako Google nebo IBM. A vzal si za cíl motivovat studenty k podnikání a práci na vlastních projektech."

Z toho si vzal Kolařík příklad a společně s dalšími partnery vymysleli na jaře 2012 Mixturam. Jak přišel konkrétně na tento nápad? "Vzešlo to z dlouhodobého sledování start-upové scény. A taky z rozhovorů s kamarádem, který vystudoval farmacii a pracoval v několika evropských společnostech vyrábějících právě potravinové doplňky," říká Kolařík.

"Zhruba tři měsíce jsem získával informace o trhu, vyptával se odborníků a sestavoval tým," dodává. Jeden ze společníků je farmaceut, druhý zase strojní inženýr a odborník na technologie. Vybudovali výrobní linku, která umí vyrobit tablety obsahující účinné látky přesně podle zadání. Kde vzali peníze? "Dali jsme do toho úspory, něco nám půjčili naši známí a rodiny," říká Kolařík. Celkově jde o investice v řádu milionů korun. Nebojí se, že by o ně mohli přijít? "V žádném případě. Budeme mít úspěch," říká.

Největší obavu měli zakladatelé Mixturamu z nezbytného papírování na českých úřadech. Ale prý to šlo překvapivě snadno, a dnes už firma vyjednává s americkým federálním úřadem pro potraviny a léky FDA. Cílem je totiž globální expanze. "V podstatě nemáme konkurenty, náš koncept je originální. Pokud vím, existuje snad jen jediná firma, která nabízí něco vzdáleně podobného," říká Kolařík. Trh s potravinovými doplňky je ohromný. Kdyby se začínajícímu a neznámému Mixturamu podařilo získat jediné procento, zajistí mu to lukrativní příjmy. Minulý týden udělal Jan Kolařík na ČVUT poslední zkoušku v tomto semestru, firmě se teď chce věnovat na plný úvazek. A kde sám sebe vidí za pět let? "Mým cílem je vydělat peníze, abych je mohl věnovat zlepšení veřejné dopravy u nás v Uherském Hradišti. Takže si představuji, že za pět let bude Mixturam globálním brandem a synonymem pro produkty na míru. A já se budu projíždět tramvají po Uherském Hradišti."

Laskavému čtenáři asi došlo, že nejbližší tramvajová linka dnes jezdí v 90 kilometrů vzdáleném Brně.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk