28. 9. 2014; ceskobudejovicky.denik.cz

Matematiku vyučují světelnými efekty

Učební pomůcka, o jejíž vznik se zasloužil i dvacetiletý student Fakulty elektrotechnické ČVUT Marek Novák, prozatím nemá jméno. Už teď je ale jisté, že tato novinka pomůže studentům pochopit zákonitosti matematiky.

Jedinečnost desky o velikosti menší televize, která vyzařuje světla různých barev, tkví v tom, že žáky učí matematice pomocí atraktivních světelných efektů. K méně oblíbenému školnímu předmětu si tak mohou najít cestu i ti, kteří přírodním vědám jinak příliš neholdují. Novinku beze jména představuje v rozhovoru Marek Novák spolu s Pavlem Kavříkem, ředitele Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích. Tady Marek Novák předloni odmaturoval a právě na této škole nyní pomůcku představuje.

Na Gymnáziu Jírovcova se matematiku snažíte žákům přiblížit novým, neotřelým způsobem. Jakým?

Marek Novák: Spolupráce začala tak, že jsem se přes soutěže, kterých jsem se dříve účastnil, seznámil s docentem Petrem Klánem, v té době vyučujícím na Fakultě dopravní ČVUT.

Ten mě následně seznámil s doktorem Janem Šmídem. To je Čech, který trvale žije .v Americe v Baltimoru a už přes 40 let se zabývá matematikou. Má s tím tak bohaté zkušenosti. Ten se už v té době věnoval .vizuálním kódům", jak jim říkáme.

Jde o to, že se těmito kódy dají umělecky vyjádřit nějaké informace. My ty vizuální kódy nazýváme .Viscodes" .a lze je transformovat do uměleckých kreací. Je tedy možné, aby je četl jak člověk, tak stroj.

Nás napadlo, že by se to dalo využít ve školství. .A která škola je mi nejbližší - Jírovcova.

Nejdříve jsem tedy pana Šmída seznámil se zdejší učitelkou matematiky, doktorkou Janou Kalovou. Jan Šmíd jí následně nabídl spolupráci. Pak jsme si řekli, že vizuální kódy aplikujeme do výuky.

Společně jsme tedy já, paní Kalová a pan Šmíd dospěli .k současné podobě kurzu. Snažíme se rozvíjet něco, co tu doposud nebylo, co je poměrně unikátní a na moc školách není, jestli vůbec na nějaké. Rozhodli jsme se, že propojíme vědu, techniku, programování s uměním. Disciplíny, které zdánlivě nemají žádné hlubší propojení, chceme spojit dohromady.

Tento váš koncept tedy nyní představujete gymnazistům?

Marek Novák: Ne, ne. Výstava se konala už v předchozích 14 dnech v galerii Měsíc ve dne, kde se setkala s velmi pozitivními ohlasy, a to jak .z řad studentů, tak i z řad pedagogů. Žáci na výstavu chodili při hodinách matematiky, a přitom polemizovali .o otázce, co je umění. Ale hlavně, dostali jsme i zpětné pozitivní reakce od lidí z jiných škol.

Co je podle vás na tomto projektu tak unikátní?

Pavel Kavřík: Pro mě bylo úžasné sledovat děti, které je dneska čím dál tím složitější ve výuce nějakým způsobem zaujmout. Když vidíte, jak stojí hlouček dětí kolem našeho přístroje a ony jsou schopny se mezi sebou hádat, jaké číslo přístroj pomocí světelného efektu zobrazuje.

Chcete používání vaší pomůcky přenést do výuky?

Marek Novák: Máme na to plány, ještě si ale nejsme jisti formou. Pořád ještě sledujeme dnešní novodobé trendy, jak fungují.

Plánujeme v zásadě směr, asi ne přímo zařazení do výuky. Rádi bychom používání pomůcky nabídli zájemcům v rámci nepovinného předmětu. Podle mě by to takhle neakreditované nešlo zařadit přímo do studijního plánu. Nyní jsme ve fázi testování. Jde o pilotní program, pro nějž hledáme zájemce, kteří by byli ochotni na nápadu spolupracovat. A vytvořit tak prostředí užitečné pro nás .z hlediska dalšího vývoje, ale i užitečné pro ně, aby si .v kurzu našly nějaký objekt zájmu.

Jak to bude vypadat v praxi?

Marek Novák: Studenti se přihlásí do kurzu, ve kterém je budeme vyučovat nejprve matematiku potřebnou k pochopení. Poté bude následovat výuka programovacího jazyka, opět uměleckou formou, kterou budou vyjadřovat nějakou informaci. Pro potřeby kurzu a potřeby prezentací jsem následně vyvinul platformu založenou na levných vývojových deskách Arduino Nano, což jsou vlastně malé počítače, které lze programovat a lze na nich .v různých sekvencích rozsvěcet LED diody. Ty budou opět ztělesňovat nějakou uměleckou informaci na základě matematických principů Viscodes.

Co se studenti v kurzu naučí?

Marek Novák: Výstupem kurzu bude to, že studenti budou obohaceni v matematice, programování a elektronice, přičemž skladba úrovně probrání těchto tří disciplín je čistě v režii studenta - kurz lze přizpůsobovat téměř libovolně, čili pokud má někdo zájem spíše o matematiku, může se věnovat té, pokud elektronice, máme připraveny další materiály.

Na kurzu je výjimečné i to, že do něj chceme aktivně zařadit dívky kvůli uměleckým sklonům - většina programovacích kurzů a kurzů elektroniky je spíše pro kluky.

Pavel Kavřík: Z hlediska školy je dobré to, že se děti učí spolupracovat v týmu. Přeci jenom dneska jsou děti sólisty a tady musí spolupracovat. Někdy je třeba opravdu výborný výtvarník, který dokáže vymyslet vynikající věci, ale bojí se programování. Od toho je tu pak spolužák, který mu s tím pomůže.

V jaké podobě budete kurz .vyučovat?

Pavel Kavřík: Tento nepovinný předmět chceme organizovat jako online kurz, kterým bude moci projít každý. Ne všichni se rozhodnou pokračovat směrem k elektronice, ale všichni můžou absolvovat základní kurz.


26. 9. 2014; 5plus2

Česko má družici, místo profíků ji ale vyvinuli studenti

Je to nyní jediná reálná družice, kterou Česko má. Nehledejte ale za tím stát, ani stamilionové rozpočty. V dobrém slova smyslu ji má na svědomí několik talentovaných studentů a zaměstnanců ČVUT.

Lukáši Formanovi je třiadvacet let. Pochází ze Strašnic, za sebou má strojní průmyslovku a před sebou poslední ročník strojnífakulty Českého vysokého učení technického (ČVUT). Ale to by nebylo to nejzajímavější. Podílí se na vývoji vesmírné družice, jediné, která za posledních jedenáct let u nás kompletně vznikla.

"Je to týmová práce. Já osobně jsem se podílel na vývoji termální ochrany družice, aby ve vesmíru nezmrzla nebo se nepřehřála. Zároveň jsem se podílel na vývoji mechanické kostry," říká Lukáš v laboratořích ČVUT.

Kosmonautice se podle svých slov chtěl věnovat od malička, a když prý zjistil, že je možné se podílet na něčem takovém, nechtěl si nechat takovou možnost uniknout. "To by mě mrzelo, je to skutečně velká a zajímavá příležitost," dodává.

Větší Rubikova kostka ve vesmíru

Projekt studentské družice běží na ČVUT už třetím rokem a za tu dobu se na něm podílelo na patnáct studentů. Přišel s ním doktorand Jaroslav Laifr z katedry měření elektrotechnické fakulty, který je zároveň vedoucí studentského vědeckého týmu. "Zajímala mne aplikace elektroniky ve vesmírných technologiích. Sice tady na škole máme magisterský program Letecké a kosmické systémy, ale je paradoxní, že tu fakticky neprobíhal žádný kosmický projekt," vysvětluje. Začátky podle jeho slov nebyly jednoduché, řada lidí jej od něčeho takového zrazovala s tím, že je to nereálné. Dnes je minidružice o rozměrech 10 krát 10 krát 11 centimetrů na světě. A je plně funkční. Má vlastní palubní počítač s barevnou kamerou, GPS navigaci a aktivní systém změny orientace ve vesmíru, speciální napájecí zdroj a solární panely pro dobíjení. Dokonce už prošla testy ve stratosféře. Prostřednictvím balonu naplněným heliem se dostala až do výšky 33 kilometrů. "Satelit jsme testovali na sousedním Slovensku. Pomohla nám k tomu Slovenská organizace pro vesmírné aktivity (SOSA). Podobné testy nejsou v Česku povolené, patrně kvůli husté zástavbě, kdyby družice nekontrolovaně spadla. Přece jenom sestava vážila 3,5 kilogramu," vysvětluje Jaroslav Laifr. Nosný balon sice ve zmiňované 33kilometrové výšce praskl kvůli nízkému tlaku vzduchu, studentský satelit se ale zpátky na zem vrátil bez poškození. Snesl se na padáku.

Podobné studentské družice sice vznikají po celém světě, nicméně ta česká je výjimečná svými vlastnostmi. Má daleko vyšší ochranu proti vesmírnému záření, tedy radiaci. To by mělo znamenat, že ve vesmíru vydrží výrazně déle než její zahraniční konkurenti. Naostro by se její vlastnosti měly testovat někdy na podzim příštího roku, kdy poletí do vesmíru. Tedy pravděpodobně poletí. Studentům na vypuštění do kosmu chybí peníze. Konkrétně jde o jeden milion korun, a nebude jednoduché ho získat. Byť v Česku existují granty na stavbu takového zařízení, je zarážející, že neexistují cesty, jak je uvést do praxe.

"Jednáme s čínskou společností, jejíž raketa by měla náš satelit vynést na orbit. Zároveň jednáme s pracovištěm, které by nám mělo vyvinout speciální schránku. Jejím prostřednictvím by se satelit dostal na oběžnou dráhu ve výšce 600 kilometrů," vypočítává Jaroslav Laifr. Kdyby se podařilo vynést satelit do vesmíru, byla by to po jedenácti letech první družice takového typu, kterou by se Česká republika mohla pyšnit.

V roce 2003 jsme sice vyslali do vesmíru půlmetrákovou družici s názvem Mimosa, jejíž vývoj stál 32 milionů korun a start dalších 25 milionů, ale kvůli technickým problémům nesplnila účel letu. Ještě před tím do vesmíru létaly české družice Magion. (viz box)

Jenže jejich konstruktéři jsou dnes důchodového věku a až na výjimky typu zmiňovaných několika málo studentů ČVUT je téměř nikdo nedokáže nahradit. Situace v českém letectví je tristní, letecké společnosti obtížně hledají kvalitní inženýry a v kosmonautice je to ještě horší. Navíc velká část nadějných talentů kvůli nedostatku příležitostí odchází do zahraničí.

Skončí talenty v zahraničí?

To bude možná případ i v úvodu zmiňovaného Lukáše. "Samozřejmě bych rád zůstal a podílel se třeba na tomto konkrétním projektu dál, ale nevím, jestli bude možnost," vysvětluje. Řešením by podle Jaroslava Laifra mohlo být založení soukromé společnosti, která by komerčně využila poznatky z výzkumu a mohla se tak rozvíjet. Navíc by zde mohli najít uplatnění talentovaní absolventi. Již teď se díky vývoji minidružice podařilo navrhnout a vyrobit speciální GPS přijímač, který najde využití v některém z vesmírných programů. Standardní GPS přijímače se totiž dají využít jen na zemi, tento by mohl lokalizovat satelity ve vesmíru. "Když provádíte měření, vždycky je dobré vědět, kde konkrétně probíhalo," vysvětluje Jaroslav Laifr. První hotová zakázka už v těchto dnech fyzicky míří do zahraničí.


26. 9. 2014; Hospodářské noviny

Chtějí do kosmu. Vydělají si na to výrobou GPS čipů

Už jako dítě si Jaroslav Laifr plánoval, že bude sestavovat vesmírné rakety. A teď se tomu dost přiblížil, byť v o něco menších rozměrech, než by odpovídaly jeho dávným fantaziím. S kolegy z ČVUT sestavil malý satelit, takzvaný CubeSat. Je to první česká funkční družice po více než 10 letech od mnohem většího, ale nakonec neúspěšného projektu Mimosa.

Něco je ale tentokrát jinak - Laifrovi je 27 a cítí, že kostka o rozměrech 10 x 10 x 11 centimetrů má nejen vědecký potenciál, ale také byznysový. Ostatně milion korun na to, aby ji příští rok dostal 600 kilometrů nad zemský povrch, se rozhodl si vydělat.

"Zakládáme firmu SkyFox Labs. První, co budeme nabízet, jsou speciální GPS přijímače. Už máme první objednávku z finské univerzity," vysvětluje v laboratoři v dejvickém areálu ČVUT. Jde o to, že GPS jako původně vojenská americká technologie má omezení - čipy, které přijímají signál, fungují jen do výšky 18 kilometrů a do rychlosti 515 metrů za sekundu, aby je nešlo zneužít pro navádění střel.

Laifrův kolega, docent Pavel Kovář, sestrojil vlastní GPS čip a napsal k němu upravený ovládací program, který žádný limit nemá. Prodávat jej chtějí zhruba za sto tisíc korun.

"Není to nic nelegálního. Abychom to mohli prodat, musíme mít souhlas ministerstva průmyslu, které vývoz reguluje. Našimi klienty budouuniverzity, vědci, zneužití nehrozí," vysvětluje Laifr s tím, že využití je právě pro malé satelity jako ten jeho. Těch se ročně vyšle do kosmu po světě několik desítek, hlavně na experimenty.

Začínají se ale objevovat i první ryze komerční projekty. Sestavy několika miniaturních satelitů mohou nést například výkonné fotoaparáty či měřit počasí.

Nejlevnější jsou Číňané V plánech začínajících podnikatelů ale nemá zůstat jen u navigačních součástek, cílem je prodávat v podstatě na klíč jakékoli části malých družic.

"Existují e-shopy, kde se některé komponenty dají koupit. Je to ale hrozně drahé a ne moc kvalitní. Věříme si, že to dokážeme dělat levněji a lépe. Třeba první kostru satelitu jsem tehdy sestrojil z hliníkových jeklů z Baumaxu. A obstála," směje se Laifrův spolupracovník, třiadvacetiletý student kosmonautiky Lukáš Forman.

Jejich vlastní satelit vybavený kamerou, desítkou solárních minipanelů a vůči radiaci mimořádně odolnou konstrukcí, jímž se ČVUTpochlubilo minulý týden, už letos v létě na Slovensku vystoupal s pomocí balonu do stratosféry. Na to, aby mohl jít do ostrého provozu, tedy kosmu, je ale potřeba zhruba milion korun. Nejlevněji jej "nahoru" dostanou údajně Číňané. "Zkoušeli jsme i SpaceX Elona Muska, který je náš velký vzor, ale je to o dost dražší," dodává Laifr.

Funguje to tak, že na velkou raketu, která do vesmíru, třeba na stanici ISS, veze náklad, se naloží i malé CubeSaty a pak se vystřelí.

"CzechTechSat, jak jsme náš satelit pojmenovali, jsme vyvíjeli tři roky. Vyšlo to asi na 600 tisíc ze Studentské grantové soutěže ČVUT. Komponenty, které chceme prodávat, ale financujeme z vlastního," vysvětluje mladý vědec. Jak prý zjistil, sehnat v Česku dotaci na "vystřelení" do vesmíru je v podstatě nemožné. A tak se rozhodl si na to vydělat: "A jsem rád, že to můžeme udělat podle sebe." Reference k nezaplacení Proč vlastně chce svou kostku tolik dostat do kosmu? "Jakmile se potvrdí, že tam odtud vysílá, že funguje, budeme mít rázem skvělou referenci," rozhazuje rukama nad pájecím stolem. Jak Evropská vesmírná agentura, tak americká NASA totiž u kontraktů, které vypisují, požadují, aby dodavatelé měli zkušenosti z vesmíru.

Laifr, který si na ČVUT dodělává doktorát a v Akademii věd vyvíjí napájecí zdroj právě pro projekt Evropské vesmírné agentury, už dokonce domluvil spolupráci s jinou ambiciózní tuzemskou firmou. Pokud se SkyFox Labs rozjedou, jak si přejí zakladatelé, GPS přijímače i další družicové desky by pro ně mohla vyrábět brněnská společnost G. L. Electronic - ta mimo jiné dodávala řadu systémů na kosmodrom ve Francouzské Guyaně a patří k lídrům vzmáhajícího se českého kosmického průmyslu.

"Rádi budeme spolupracovat. Tato oblast má velký potenciál," zhodnotil ambice Laifra a spol. majitel G. L. Electronic, podnikatel Luděk Graclík.


26. 9. 2014; technickytydenik.cz

Studenti ČVUT spojí umění a techniku v pavilonu EXPO Milano 2015

Studenti ČVUT spojí umění a techniku v pavilonu EXPO Milano 2015 26.09.2014 06:00 Posluchači Fakulty architektury a Fakultyelektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze zvítězili ve spolupráci s firmou FullCapacity ve veřejné soutěži o realizaci projekčního audiovizuálního systému v pavilonu České republiky na EXPO Milano 2015.


25. 9. 2014; tzb-info.cz

Noc vědců na ČVUT v Praze

České vysoké učení technické v Praze se letos poprvé zapojuje do Noci vědců. Jde o projekt Evropské komise, jehož posláním je popularizace vědy a techniky.

Má podobu dvou stovek festivalů vědy po celé Evropě. V loňském roce Noc vědců v ČR navštívilo 31 tisíc lidí, letos je, vzhledem k výrazně vyššímu počtu organizátorů, očekáváno návštěvníků ještě více.

Své brány otevře šest fakult ČVUT: Fakulta stavební, Fakulta architektury, Fakulta informačních technologií, Fakulta elektrotechnická,Fakulta strojní a Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. Otevřeny budou pro veřejnost od 17.00 do 23.00 hodin.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT představí unikátní pokusné zařízení pro zvládnutí řízené termojaderné fúze - tokamak GOLEM. Během exkurze se dozvíte, co to termojaderná fúze je, jaké jsou její výhody jako zdroje energie pro lidstvo a jaké existují možné i nemožné cesty ke zvládnutí termojaderné fúze. A samozřejmě uvidíte, jak takový tokamak funguje.

Fakulta stavební ČVUT nabídne průřez tradičními i netradičními stavařskými obory. Můžete vidět například laserový skener, geotechnickou laboratoř, model slalomového kanálu pro OH Rio 2016 a těšit se můžete také na ukázku toho, k čemu všemu se dá použít vzducholoď.

Fakulta architektury ČVUT nabídne několik okruhů, ve kterých se můžete seznámit s tím, jak se mapují staré stavby, naučí vás skicovat pomocí chytrého telefonu či tabletu, budete se moci seznámit s veleúspěšným studentským projektem AirHouse a v neposlední řadě je pamatováno i na děti, které se hravou formou přesvědčí o tom, že architektura se týká každého z nás.

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT budete moci mimo jiné navštívit laboratoř vysokých napětí, vyzkoušet si letecký simulátor, zahrát si na banánové piáno, prohlédnout si Wilsonovu mlžnou komoru, podívat se na nepřeberné množství aplikací na pomezí kybernetiky, elektrotechniky a medicíny, které usnadňují život pacientům s dříve těžko léčitelnými chorobami.

Fakulta informačních technologií ČVUT představí nejnovější verzi 3D tiskárny, která zreprodukuje sama sebe, naučí vás, jak se bránit zneužití čipových karet, ukáže obří "televizor" s největší úhlopříčkou složený z více obrazovek a otevře vám hardwarové laboratoře, ve kterých si studenti prakticky zkouší své teoretické znalosti.

Fakulta strojní ČVUT vás pozve na industriální procházku po halových laboratořích. Na návštěvníky se těší zástupci všech 18 ústavů, z nich lze namátkou vybrat Ústav strojírenské technologie, kde budete moci shlédnout ukázky ručního a volného kování, výrobu formy z pískové směsi a odlití jednoduchého hliníkového odlitku. Fakulta vám představí dvoumístný kompozitový ultralehký letoun UL-39, nebo jednomístný ultralehký letoun Skyleader 100.


24. 9. 2014; prazskypatriot.cz

Fasáda Betlémské kaple ožije slavnostní premiérou světelné a hudební projekce o Husovi

Již příští sobotu 4. října ožije budova Betlémské kaple v Praze 1 slavnostní premiérou světelné a hudební projekce u příležitosti 600. výročí upálení Jana Husa. Tato unikátní multimediální umělecká show, jejíž úspěšnou generálku a předpremiéru viděly stovky diváků v loňském roce, nese název Betlémská Odysea - Video mapping.

Diváci budou moci vidět premiéru rozšířeného projektu, obohaceného o další digitální efekty a doplněného o unikátní památníky Jana Husa v zahraničí - Worms, Konstanz, Zürich, Genéve, Kopenhagen, Washington. Začátky představení budou v časech od 20:30, od 21:00 a od 21:30 hodin.

Zdeňka Čechová

Autorka, výtvarnice, režisérka a choreografka Zdeňka Čechová, se nesnaží šokovat nečekanými zvraty, ale naopak chce, aby si divák mohl plně prožít krásnou hudbu - oratoria hudebního skladatele Miroslava Vobořila a zároveň, formou oživení historických fresek na fasádě Betlémské kaple, provádí historií, která se k tomuto památnému místu váže.

Odpor českého lidu

V historických obrazech, prolnutých náročnými počítačovými efekty a animacemi, se odvíjí děj prezentující Jana Husa jako kazatele, rektora Univerzity Karlovy a poté jako kacíře a mučedníka. Symbolicky je ztvárněn odpor českého lidu pod vedením Jana Žižky a následné husitské hnutí.

V dalších částech jsou připomenuty národní a zahraniční památníky Husa. Jsou zdůrazněna celosvětově významná data založeníUniverzity Karlovy a ČVUT v Praze.

Závěrečná část projekce je věnována současné roli Betlémské kaple jako univerzitního objektu, kde se konají slavnostní inaugurace a promoce.

Současná role Betlémské kaple je zdůrazněna také tím, že na vzniku tohoto náročného projektu se významným způsobem technicky podíleli studenti Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Navazuje na svá předchozí díla

Originální autorskou formou, multimediální světelné a hudební show, navazuje Zdeňka Čechová na svá předchozí umělecká díla - projekty, které vytvořila pro Zpívající fontánu v Mariánských Lázních, a především velká vodní, hudební a světelná show pro Křižíkovu fontánu v Praze.

"Věříme, že projektem Betlémská Odysea - Video mapping oslovíme nejen naše české diváky, ale rovněž zahraniční návštěvníky Prahy, pro které jsme použité texty přeložili do anglického jazyka. Přejeme všem divákům příjemný umělecký zážitek," zve na představení jeho autorka Zdeňka Čechová. Vstup je zdarma.


24. 9. 2014; chip.cz

Křest na FEL ČVUT

Křest na FEL ČVUT 24.09.2014 13:58 / V rámci přednáškového programu Fyzikální čtvrtky bude 2. října od 16.15 hodin na Fakultěelektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze pokřtěna kniha profesora Petra Kulhánka nazvaná Astronomie a fyzika - Svítání.


24. 9. 2014; technickytydenik.cz

Kosmická kostka z Fakulty elektrotechnické ČVUT je technologický unikát

Na katedře měření Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze vzniká v rámci projektu CzechTechSat unikátní vesmírný satelit, který má mimořádnou odolnost proti radiaci z vesmírného záření. Projekt CzechTechSat vznikl v roce 2011 jako tuzemská varianta studentského satelitu formátu CubeSat - malého satelitu (pikosatelitu) o rozměrech 10 × 10 × 11 cm a hmotnosti 1 kg. V rámci výukového programu Letecké a kosmické systémy sestavují studenti ČVUT vlastní družici, která má integrovaný zálohovaný palubní počítač s barevnou kamerou, desku aktivní stabilizace a navigace a speciální napájecí zdroj založený na nejmodernějších součástkách, dobíjený pomocí solárních panelů umístěných po obvodu zařízení.


24. 9. 2014; E15

Čínský výrobce vlaků nabírá v Praze zaměstnance do výzkumu

Strojírenská firma CNR China Corporation se zabydluje v Praze. Ve spolupráci trojírenská firma CNR China Corporation Limited přichází do Prahy. Ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým (ČVUT) hodlá nabrat desítky vývojářů, kteří budou pracovat na výzkumu elektrických pohonů pro čínské vlaky.

"Firma v České republice ve spolupráci s ČVUT otevřela R&D centrum zaměřující se na výzkum a vývoj nových technologií," potvrdila mluvčí agentury Czechinvest Petra Menclová. Právě CzechInvest pomohl Číňanům spolupráci v Česku domluvit. Dohoda vznikla během návštěvy představitelů firem a vysokých škol v Pekingu ještě loni.

Číňané se do Česka rozhodli přijít zejména kvůli odborným znalostem místních studentů a pracovníků. Pomohla i dobrá technická vybavenost ČVUT. Firma má v pražském výzkumném centru zaměstnat zejména technicky zdatné vývojáře a studenty.

Bez investičních pobídek

"Vývoj se týká oblasti elektrických pohonů a jejich řízení. Pracují na něm zejména mladí pracovníci katedry elektrických pohonů a trakce, kteří v rámci tohoto projektu mohou studovat doktorské studium v podmínkách srovnatelných s komerčním prostředím, tedy finančně i technologicky atraktivních," vysvětlil mluvčí Fakulty elektrotechnické ČVUT Libuše Petržílková. Celkově firma v Praze nabere několik desítek mladých lidí. Dosud zaměstnala 26 studentů.

CNR China Corporation Limited je jedním z největších výrobců kolejových vozidel v Číně. To, kolik firma v Praze investovala, podléhá obchodnímu tajemství. Pozitivem je skutečnost, že si na svůj projekt nežádala žádné investiční pobídky státu.


23. 9. 2014; TRADE NEWS

Merkur Education aneb podpora technického vzdělání v praxi

VŠICHNI VÍME, ŽE MÁME NEDOSTATEK TECHNICKY VZDĚLANÝCH LIDÍ. A V BUDOUCNU BUDE JEŠTĚ HŮŘ, POKUD TO NEZAČNEME ŘEŠIT. NEKRITIZUJME, POJĎME S TÍM SPOLEČNĚ NĚCO UDĚLAT!

JAK JE NA TOM DNEŠNÍ ŠKOLSTVÍ?

Struktura učebních a studijních oborů neodpovídá současným a především budoucím potřebám trhu práce a pociťujeme výrazný nedostatek dobře připravených absolventů technických oborů. Zájem mládeže o studium technických předmětů a následně i oborů je minimální, nemají totiž většinou možnost si prakticky ověřit teorii, nemají prostor pro svou vlastní tvořivou práci. Bez atraktivního technického vzdělávání český průmysl ztratí svoji konkurenceschopnost. Dopady nedostatečného technického vzdělání a počtu absolventů způsobují propad do příjmu státního rozpočtu: podle odhadu metodiky OECD je to až 160 miliard ročně. Náš export je závislý především na tradiční strojírenské výrobě, kde se však nedostávají odborné technické profese na obsluhu klasické i nové techniky. Firmy se potýkají s nedostatkem absolventů technických škol a jejich nedostatečnou úrovní. Přitom čísla hovoří neúprosně: až 30 000 absolventů ročně u nás nenajde uplatnění a skončí na úřadech práce a v jiných oborech. Náklady na jejich střední vzdělání jsou tedy vynaloženy nehospodárně a další finance jsou potřeba na rekvalifikace.

PROJEKT MERKUR EDUCATION MŮŽE POMOCI

Společnost Merkur Toys, která již spolupracuje například s ČVUT - Fakultou strojní a elektrotechnickou a Fakultou architektury, ČZUPraha, VUT Brno, Akademií věd ČR, firmami Škoda Auto, ČEZ, Siemens, Bosch, Brano Group či Microsoft, propracovala unikátní dlouhodobý program na podporu technického vzdělávání v ČR.

Zveme ke spolupráci všechny, jimž záleží na tom, aby se tradice a kvalita českého strojírenství v naší zemi udržela!

zkvalitnit výuku technických oborů na ZŠ a SŠ zajistit mezipředmětové vazby v tvořivé a praktické výuce

podpořit zájem mládeže o technické kroužky získat zájem žáků a studentů pro technické učební a studijní obory zapojit firmy do spolupráce a vybavení škol na odbornou výuku zlepšení situace na trhu práce z hlediska absolventů technických škol

Cíle projektu

zkvalitnit odbornost a technické experimentování na univerzitách možnost rekvalifikace na odborné profese podle potřeb trhu práce připravit absolventy univerzit pro vědeckou a výzkumnou činnost podpora inovací, vědy a výzkumu a její popularizace vytvoření spolupráce mezi odbornými školami a firmami


23. 9. 2014; parlamentnilisty.cz

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT se bude křtít Svítání

V rámci přednáškového programu Fyzikální čtvrtky bude 2. října od 16.15 hodin na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učenítechnického v Praze pokřtěna kniha profesora Petra Kulhánka nazvaná Astronomie a fyzika - Svítání, navazující na předchozí 3 svazky série Astronomie a fyzika z nakladatelství AGA.

Na vzniku unikátní publikace Svítání se podílelo kromě dalších autorů i dvanáct současných či bývalých zaměstnanců a studentů katedryfyziky Fakulty elektrotechnické ČVUT. Dílo je členěno do přehledných oddílů, v nichž shrnuje novinky z oblasti astronomie, fyziky a špičkových technologií a je určeno široké veřejnosti zajímající se o pokroky v přírodních a technických vědách. Kniha je doslova nabitá novinkami z astronomie a fyziky za poslední čtyři roky. Text je doplněn mnoha barevnými obrázky a po stranách jsou přehledně vysvětleny důležité pojmy v doprovodném glosáři. Kniha dosáhla úctyhodných 352 stran,

je v šité vazbě s plnobarevným tiskem na lesklé křídě.

Vedoucí kolektivu autorů profesor Petr Kulhánek k vydání dílu říká: "Název knihy naznačuje obrovský posun našich znalostí o vzniku a složení vesmíru. Střípky poznání se skládají do výsledné mozaiky a poprvé jakoby svítá. Publikace je obsahově velmi rozmanitá, týká se blízkého i vzdáleného vesmíru, kosmologie, nových technologií, přístrojů i sond."

Součástí křtu bude krátká přednáška profesora Kulhánka na téma Velkého třesku, autogramiáda autorů a oslava 15 let existence serveru Aldebaran.

Více informací naleznete na stránkách: http://www.aldebaran.cz/produkty/2014_afsv/

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době máČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 441 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2014 se ČVUT umístilo v hodnocení QS WorldUniversity Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 411. - 420. místě. V oblasti "Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. - 100. místě, v oblasti "Mechanical Engineering" na 101. - 150. místě, v oblasti "Computer Science and Information Systems" a "Electrical Engineering" na 151. - 200. místě, a stejně tak i v oblastech "Mathematics" a "Physics and Astronomy".


23. 9. 2014; Technický týdeník

Ojedinělá publikace o světle a osvětlování

Světlo je druh energie, která působíc na normální oko, příčinou jest pocitů zrakových. Touto definicí začíná nepříliš rozsáhlé heslo o světle v Ottově slovníku naučném z konce 19. století. Vznikem, šířením a původem světla a fyziologickými aspekty vidění se zabývá optika, patřící mezi nejstarší fyzikální vědní disciplíny, spojené od 10. století n. l. až do nedávné současnosti se jmény takových osobností historie světové vědy jakými jsou Alhazen, Newton, Descartes, Fermet, Schnell, Huygens, Maxwell, Planck či Einstein.

Světlo, resp. určité světelné prostředí (světelné mikroklima), je kromě vzduchu, půdy a vody nedílnou součástí životního prostředí. Otázkami fyziologických a psychologických reakcí člověka na světelné záření se proto zabývá stále větší okruh odborníků-fyziologů, biologů, psychologů, hygieniků, světelných a stavebních techniků i specialistů z oblasti techniky prostředí, architektů i specialistů z oblasti tvorby a ochrany životního a pracovního prostředí.

Výsledků jejich výzkumné práce používá světelná technika, jako nauka o vzniku světla a jeho využití pro uspokojování nejrůznějších potřeb člověka, k vytváření zdravého prostředí, a to nejen na všech pracovištích, ale také v bytech, ve zdravotnických, školských, kulturních a ostatních společenských a veřejných prostorách. Činnost zaměřená k vytvoření požadovaného světelného prostředí se nazývá osvětlování. Jejím výsledkem je pak určité osvětlení, což je stav charakterizovaný především množstvím světelné energie dopadajícím na objekty, směrem dopadu světla, stupněm jeho rozptýlení a dalšími ukazateli.

Umělé osvětlení umožňuje rozšířit veškerou aktivitu lidí i na čas bez denního světla. Vhodné využití denního a umělého osvětlení k dosažení zrakové pohody a vytvoření příjemného životního prostředí v nejdůležitějších oblastech našeho života, si však vyžaduje získání a osvojení dostatečných teoretických vědomostí a praktických znalostí světelné a osvětlovací techniky. K dosažení tohoto cíle mohou zájemcům také účinně pomoci poznatky, uvedené v obsáhlé publikaci Světlo a osvětlování (FCC Public, Praha), zpracované týmem autorů pod vedením prof. Ing. Jiřího Habela, DrSc., z katedry elektroenergie FEL ČVUT Praha (Ing. K. Dvořáček, Ing. V. Dvořáček, J. Neduchal a Ing. P. Žák, Ph. D.) pod záštitou členů redakce odborného měsíčníku Světlo (Ing. J. Novotný, Ing. J. Kotková, Ing. E. Širůček) a s podporou více než tří desítek "zlatých, stříbrných a bronzových" sponzorů (jak to již dnes u náročné odborné technické literatury jinak nejde).

Vydání takto obsahově zaměřené knihy bylo již nanejvýš nutné, především proto, že světelná technika prochází bouřlivým rozvojem. Kniha je věnována současnému stavu celého oboru světelné techniky se zaměřením na základy osvětlování. V úvodním oddílu publikace je pojednáno o optickém záření a o fyziologii zrakového systému (zrakové ústrojí, akomodace oka). Zejména jsou objasněny základní světelně technické pojmy, veličiny a jejich jednotky, dále principy fotometrických měření a základy nauky o barvě.

Druhý oddíl knihy je věnován světelným zdrojům, jejich třídění, parametrům a inovacím včetně bezelektrodových výbojek a světelných diod (LED) a jejich předřadným zařízením. Kapitoly následujícího oddílu pojednávají o svítidlech, jejich základních součástech a parametrech. Čtenář zde nalezne i koncepci řešení nových typů svítidel pro světelné diody.

Ve čtvrté části publikace jsou probrány zásady osvětlování, osvětlovací soustavy vnitřních a venkovních prostorů, včetně výpočtu parametrů soustav a hodnocení jejich energetické náročnosti a výpočtu spotřeby elektrické energie.

Závěrečný oddíl uvádí zásady a základní předpisy pro návrh elektrické instalace a přibližuje problematiku ovládání a řízení osvětlovacích soustav. Soubor uvedených informací je doplněn přehledem nejdůležitějších norem z oblasti světelné techniky a osvětlování a nechybí ani cizojazyčné terminologické slovníky nejdůležitějších pojmů (dané problematice se věnuje již od roku 1900 Mezinárodní komise pro osvětlení-CIE, která usnadňuje členským zemím řešení současných závažných problémů).

"Nemáš-li sil, abys hořel a šířil světlo, aspoň nezacloňuj!" L. N. Tolstoj


23. 9. 2014; Technický týdeník

Kosmická kostka z Fakulty elektrotechnické ČVUT je technologický unikát

Na katedře měření Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze vzniká v rámci projektu CzechTechSat unikátní vesmírný satelit, který má mimořádnou odolnost proti radiaci z vesmírného záření.

Projekt CzechTechSat vznikl v roce 2011 jako tuzemská varianta studentského satelitu formátu CubeSat - malého satelitu (pikosatelitu) o rozměrech 10 x 10 x 11 cm a hmotnosti 1 kg. V rámci výukového programu Letecké a kosmické systémy sestavují studenti ČVUT vlastní družici, která má integrovaný zálohovaný palubní počítač s barevnou kamerou, desku aktivní stabilizace a navigace a speciální napájecí zdroj založený na nejmodernějších součástkách, dobíjený pomocí solárních panelů umístěných po obvodu zařízení.

Oproti zahraničním variantám má český pikosatelit mimořádně propracovanou ochranu jednotlivých součástek proti kosmickému záření - radiaci. Právě toto řešení se těšilo mimořádnému ohlasu na letošním 11. ročníku prestižní konference vývojářů CubeSat v Kalifornii.

Před vypuštěním do vesmíru, které by mělo proběhnout v horizontu jednoho roku, musí být CzechTechSat testován ve stratosféře. První dva kontrolní lety, na nichž se testuje zejména funkčnost komunikačního zařízení, již byly úspěšně provedeny.

K samotnému vypuštění do vesmíru dodává vedoucí projektu Ing. Jaroslav Laifr z Fakulty elektrotechnické ČVUT: "Postavit samotný satelit byla jedna část práce. Nyní se zaměřujeme na možnost vypustit zařízení do vesmíru, což je zejména finančně daleko náročnější než samotná konstrukce. I přesto, že Česká republika nemá v současnosti jiné pracoviště, které by dokázalo od základu vlastní družici postavit, nemá zatím naše univerzita v nákladech na start žádnou stání podporu."


22. 9. 2014; parlamentnilisty.cz

Noc vědců na ČVUT v Praze

České vysoké učení technické v Praze se letos poprvé zapojuje do Noci vědců. Jde o projekt Evropské komise, jehož posláním je popularizace vědy a techniky. Má podobu dvou stovek festivalů vědy po celé Evropě. V loňském roce Noc vědců v ČR navštívilo 31 tisíc lidí, letos je, vzhledem k výrazně vyššímu počtu organizátorů, očekáváno návštěvníků ještě více.

Své brány otevře šest fakult ČVUT: Fakulta stavební, Fakulta architektury, Fakulta informačních technologií, Fakulta elektrotechnická,Fakulta strojní a Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. Otevřeny budou pro veřejnost od 17.00 do 23.00 hodin.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT představí unikátní pokusné zařízení pro zvládnutí řízené termojaderné fúze - tokamak GOLEM. Během exkurze se dozvíte, co to termojaderná fúze je, jaké jsou její výhody jako zdroje energie pro lidstvo a jaké existují možné i nemožné cesty ke zvládnutí termojaderné fúze. A samozřejmě uvidíte, jak takový tokamak funguje.

Fakulta stavební ČVUT nabídne průřez tradičními i netradičními stavařskými obory. Můžete vidět například laserový skener, geotechnickou laboratoř, model slalomového kanálu pro OH Rio 2016 a těšit se můžete také na ukázku toho, k čemu všemu se dá použít vzducholoď.

Fakulta architektury ČVUT nabídne několik okruhů, ve kterých se můžete seznámit s tím, jak se mapují staré stavby, naučí vás skicovat pomocí chytrého telefonu či tabletu, budete se moci seznámit s veleúspěšným studentským projektem AirHouse a v neposlední řadě je pamatováno i na děti, které se hravou formou přesvědčí o tom, že architektura se týká každého z nás.

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT budete moci mimo jiné navštívit laboratoř vysokých napětí, vyzkoušet si letecký simulátor, zahrát si na banánové piáno, prohlédnout si Wilsonovu mlžnou komoru, podívat se na nepřeberné množství aplikací na pomezí kybernetiky, elektrotechniky a medicíny, které usnadňují život pacientům s dříve těžko léčitelnými chorobami.

Fakulta informačních technologií ČVUT představí nejnovější verzi 3D tiskárny, která zreprodukuje sama sebe, naučí vás, jak se bránit zneužití čipových karet, ukáže obří "televizor" s největší úhlopříčkou složený z více obrazovek a otevře vám hardwarové laboratoře, ve kterých si studenti prakticky zkouší své teoretické znalosti.

Fakulta strojní ČVUT vás pozve na industriální procházku po halových laboratořích. Na návštěvníky se těší zástupci všech 18 ústavů, z nich lze namátkou vybrat Ústav strojírenské technologie, kde budete moci shlédnout ukázky ručního a volného kování, výrobu formy z pískové směsi a odlití jednoduchého hliníkového odlitku. Fakulta vám představí dvoumístný kompozitový ultralehký letoun UL-39, nebo jednomístný ultralehký letoun Skyleader 100.


22. 9. 2014; denik.cz

Čeští studenti vytvořili satelit, který možná bude vypuštěn do vesmíru

Praha - Na Českém vysokém učení technickém v Praze byl vytvořen malý vesmírný satelit, který má mimořádnou odolnost proti radiaci z vesmírného záření. Takzvaný pikosatelit o rozměrech 10×10×11 cm a hmotnosti jeden kilogram by mohl být v horizontu jednoho roku vypuštěn do kosmu, uvedla univerzita v tiskové zprávě.

Tuzemská varianta studentského satelitu tohoto formátu vznikla v rámci projektu CzechTechSat na katedře měření Fakultyelektrotechnické. Družice sestavená studenty ČVUT má integrovaný zálohovaný palubní počítač s barevnou kamerou, desku aktivní stabilizace a navigace a speciální napájecí zdroj dobíjený pomocí solárních panelů umístěných po obvodu zařízení.

Ve srovnání se obdobnými zahraničními satelity je ten český výjimečný mimořádně propracovanou ochranu jednotlivých součástek proti kosmickému záření. "Právě toto řešení se těšilo mimořádnému ohlasu na letošním 11. ročníku prestižní konference vývojářů CubeSat v Kalifornii," uvádí se v tiskové zprávě.

Aby mohl být skutečně vypuštěn do vesmíru, musí být satelit otestován ve stratosféře. Úspěšně už prý proběhly první dva kontrolní lety zaměřené především na funkčnost komunikačního zařízení. Dotáhnout projekt až do konce prý není jednoduché. "Postavit samotný satelit byla jedna část práce. Nyní se zaměřujeme na možnost vypustit zařízení do vesmíru, což je zejména finančně daleko náročnější než samotná konstrukce," uvedl vedoucí projektu Jaroslav Laifr s tím, že jednání s partnery pokračují. Posteskl si ale, že univerzita nemá zatím žádnou finanční podporu ze strany státu."


20. 9. 2014; Českobudějovický deník

Touha něco dokázat ho žene dál

ROZHOVOR: "Není nic lepšího, než si popovídat s dalšími cestujícími, ať jsou třeba z druhého konce světa," říká dvacetiletý Marek Novák

Snídaně u Lanny

České Budějovice - Neusíná na vavřínech a pořád vymýšlí nové věci. Marek Novák už uspěl na mezinárodní technické soutěži Intel ISEF určené pro středoškoláky. Ta se loni konala v Los Angeles. Dokonce se tam jako jediný Čech nominoval hned dva roky po sobě. Jemu to ale nestačí.

- Co je u vás nového?

Pokud bych mluvil o čistě aktuálních věcech, tak mi v pondělí začíná škola a moc se mi tam nechce (smích).

- Před nedávnem jste se vrátil z Helsinek. Co jste tam dělal?

Už delší dobu chceme navázat kontakt s JA.YE. To je soutěž pro mladé podnikatele a studentské firmy. Já jsem se účastnil soutěže Intel ISEF, což je zase pro změnu soutěž projektovo.vědecká. Naši spolupráci jsme začali tak, že navzájem zveme účastníky jedné soutěže na konference těch druhých. Tak jsem se ocitl na JA-YEAlumni konferenci v Helsinkách. Tam jsem budoval kontakty a půdu pro hlubší integraci našich dvou skupin, protože spojení vědy a businessu automaticky generuje nová přátelství, nové firmy a ve výsledku nějaký užitek pro společnost a pro zakladatele těchto společností i peníze.

- Jaké jsou Helsinky?

Helsinky jsou podceňovaným městem. Jejich návštěva stokrát předčila moje očekávání. Jsou jedním z nejkrásnějších měst, ve kterých jsem kdy byl.

- Vraťme se ale do Budějovic. Co nového děláte tady?

V TSE pokračuji v projektech, které jsem tam začal. Kromě toho jsem si ještě přibral rozjezd projektu netradičního programování na gymnáziu Jírovcova, kde propojujeme matematiku a programování s uměním, tedy něco, co je i na republikové úrovni celkem ojedinělé. V druhém týdnu října budu jedním z těch, kteří vyberou, kdo ze středoškoláků poletí příští rok na Intel ISEF a EU Contest a ke konci října jsem byl pozván jako porotce k jiné soutěži organizované Intelem.

- To jste změnil strany, loni jste se soutěže s Intelem účastnil sám a teď budete porotce. Jaké je to stát na druhé straně barikády?

Zatím ještě nevím, jsem ještě v očekávání. Výběr účastníků se totiž bude konat až 9. října. Pocit je to ale určitě zajímavý. Mít možnost spolupracovat s těmi samými lidmi, se kterými jsem se setkal před dvěma lety z pozice soutěžícího, to je obrovská zkušenost.

- Jak to zvládáte se všemi aktivitami, které kromě toho máte?

Časově je to celé hodně náročné, ale nějak to zatím jde. Kromě toho jsem si přibral asi pátou nebo šestou aktivitu. Rozhodl jsem se totiž udělat něco s neuspokojivým stavem evropské sítě účastníků Intel ISEF.

- Co to znamená?

Minulý rok to začalo nadějně, ale mám pocit, že to začíná jít lehce do ztracena, tak navrhuji na příští dva roky "business plán", který by nám měl pomoct vyhrabat se z krize. Motivovaní lidé tam totiž určitě jsou, ale celá ta síť je taková rozbitá, decentralizovaná. Je tomu třeba udělit nějaký řád a začít budovat znovu, od základu jinak. Na konci října letím do Barcelony na naši v pořadí druhou konferenci a setkání zároveň a tam to budu prezentovat.

- Jaké tedy bylo vaše léto?

Řekl bych, že bylo hlavně pracovní. Já ty příležitosti někam vycestovat bohužel nemůžu směřovat do léta, ale mám je rozeseté po celém roce. Stejně tak i odpočinek.

- Pořád máte na všechny vaše aktivity dostatek energie?

Energie je vždy, když člověk věří, že se může dostat ještě výš, nebo když generuje užitek - takže pořád ano.

- Hodně cestujete. Co na svých cestách obvykle děláte?

Na cestách hodně přemýšlím a vnímám okolí. Nemám problém s tím popovídat si s člověkem, který je vedle. Když třeba sedím v letadle, tak není nic lepšího, než si popovídat s dalšími cestujícími, ať jsou třeba z druhého konce světa.

- Co vás na tom baví?

Čisté rozšíření obzorů, setkání s jinou kulturou a jinými zvyklostmi je vždy zajímavé. Minimálně to může předat pozitivní zpětnou vazbu na ten daný národ mezi sebou. Většina se dnes staví odmítavě k určitým částem světa. Já se ptám, zkusili si někdy popovídat s těmi lidmi? Dali jim možnost ukázat i něco více, než jen to, co je předsudkem nebo je v médiích?

- To je možná dnešní problém, hodnotíme lidi na základě předsudků.

Je velice jednoduché odsoudit lidi jenom kvůli tomu, co někdo další zprostředkoval. Málokdo má ale odvahu zkoumat to dál.

- Třeba by se ukázalo, jak se lidé mohou mýlit. A řekněme si, kdo dnes přizná, že udělal chybu, protože jsme přeci "jen" lidé ?

Málokdo chce být dneska "jen" člověk.¨

- A vy?

Mně stačí být jen člověk (smích).

Marek Novák - narodil se 19. května 1994 v Českých Budějovicích - je studentem druhého ročníku ČVUT v Praze, Fakulty elektrotechnické - pracuje ve vývoji biomedicínských aplikací v TSE spol. s r.o. a kromě toho se věnuje podpoře talentovaných studentů - má rád blues, hard rock, srdcovkou je kapela Pink Floyd


19. 9. 2014; smartmania.cz

KoalaPhone: Uživatelské prostředí pro seniory od českých vývojářů

Čeští vývojáři vytvořili jednoduché uživatelské prostředí pro telefony s Androidem, se kterým cílí hlavně na seniory a osoby s horší zrakovou orientaci. Podívejte se, jaké funkce KoalaPhone nabízí.

Přijde vám ovládání vašeho telefonu moc složité? Špatně se vám píše text na malé klávesnici? Nevidíte na malé ikonky? V tomto případě by vás mohlo zaujmout nové uživatelské prostředí KoalaPhone, které pochází od českých autorů. Pokud vám obrázky z aplikace připadají povědomé, pak vězte, že dříve autoři aplikaci vyvíjeli pod názvem Easy Phone.

KoalaPhone od základu zjednodušuje ovládání dotykových telefonů s Androidem. Jedná se o launcher, který po instalaci kompletně nahradí výchozí uživatelské prostředí od výrobce. Dostanete velkou klávesnici, zvětšený editor zpráv i přehledný seznam kontaktů a hovorů.

Autoři se chlubí unikátními aplikacemi optimalizovanými pro snadné ovládání - zvětšený je fotoaparát, prohlížeč fotek, budík nebo například svítilna. Jedná se o kompletní prostředí, ze kterého při běžném používání nikdy nemusíte odejít. Do nabídky menu si ale můžete přidat i odkazy na další programy, jako například na mapy nebo Skype.

Prostředí je možné přepnout do světlých nebo tmavých barev, lze rovněž nastavit vysoký kontrast písma pro lepší čitelnost. Tlačítka mají hmatovou a zvukovou odezvu, při dlouhém stisku prstu přečtou text nahlas. SMS zprávy lze nadiktovat hlasem (pokud je dostupné připojení k internetu). Pro rychlé zavolání pomoci slouží tlačítko SOS.

KoalaPhone vychází z rozsáhlého výzkumu na ČVUT FEL s více než 100 seniory, na základě testování bylo několikrát upravováno. Pochází od autorů her HexaLines, Star Jumper a Glow Smashout. Je plně akcelerované grafickým čipem, všechny animace by tedy měly být svižné i na starších smartphonech.

KoalaPhone lze nainstalovat na jakýkoli telefon se systémem Android 4.0 nebo novějším. Pro nastavení jako hlavního prostředí v telefonu stačí kliknout na tlačítko Domů a z nabídky vyberte KoalaPhone. Původní prostředí pak lze přepnout zpátky z nastavení KoalaPhone, pomocí položky Volba prostředí.

KoalaPhone se aktuálně prodává s 25% slevou za 125 Kč, od 1. října 2014 jeho cena stoupne přibližně na 170 Kč. Trial verzi autoři bohužel nenabízejí.


18. 9. 2014; scienceworld.cz

Na ČVUT vzniká pikosatelit odolný proti radiaci

Na katedře měření Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze vzniká v rámci projektu CzechTechSat unikátní vesmírný satelit, který má mimořádnou odolnost proti radiaci z vesmírného záření.

tisková zpráva ČVUT

V rámci výukového programu Letecké a kosmické systémy sestavují studenti ČVUT vlastní družici, která má integrovaný zálohovaný palubní počítač s barevnou kamerou, desku aktivní stabilizace a navigace a speciální napájecí zdroj založený na nejmodernějších součástkách, dobíjený pomocí solárních panelů umístěných po obvodu zařízení.

Oproti zahraničním variantám má český pikosatelit mimořádně propracovanou ochranu jednotlivých součástek proti kosmickému záření - radiaci. Právě toto řešení se těšilo mimořádnému ohlasu na letošním 11. ročníku prestižní konference vývojářů CubeSat v Kalifornii.

Před vypuštěním do vesmíru, které by mělo proběhnout v horizontu jednoho roku, musí být CzechTechSat testován ve stratosféře. První dva kontrolní lety, na nichž se testuje zejména funkčnost komunikačního zařízení, již byly úspěšně provedeny.

K samotnému vypuštění do vesmíru dodává vedoucí projektu Ing. Jaroslav Laifr z Fakulty elektrotechnické ČVUT: "Postavit samotný satelit byla jedna část práce. Nyní se zaměřujeme na možnost vypustit zařízení do vesmíru, což je zejména finančně daleko náročnější než samotná konstrukce. I přesto, že Česká republika nemá v současnosti jiné pracoviště, které by dokázalo od základu vlastní družici postavit, nemá zatím naše univerzita v nákladech na start žádnou stání podporu."


18. 9. 2014; Lidové noviny

Policisté cvičí ochranu státníků před drony

Dálkově řízená letadélka jsou čím dál dostupnější. Použít je mohou teroristé i psychopati

PRAHA Specialisté z Policejního prezidia se už několik měsíců zabývají zdánlivě surrealistickým scénářem. Na návštěvu Česka přilétá prezident naší partnerské země z NATO. Při setkání s českým prezidentem Milošem Zemanem se však teroristé pokusí o odpálení nálože umístěné na dálkově ovládaném několika kilogramovém vrtulníčku či letadélku, které se vznáší nad Hradem.

Kvůli možnosti takového ohrožení dokonce vznikla speciální pracovní skupina.

Obava z hraček LN se podařilo získat materiál, který odhaluje některé podrobnosti o boji s drony. Ty často využívají USA k likvidaci svých nepřátel hlavně na afghánsko-pákistánském pomezí či Blízkém východě.

Tuzemské bezpečnostní složky se nicméně připravují na možnost, že by tuto rozměry malou, ale sofistikovanou zbraň zneužily teroristické organizace k útokům na civilní cíle.

"Popsaný stav naznačuje potřebu ověřit připravenost policie reagovat na možné případy zneužití bezpilotních prostředků. Využít malý bezpilotní prostředek (hračku) k útoku na osoby či vozidla s osobami je snadno možné a dokládají to i prezentace některých zájmových organizací dostupné na internetu," napsali v březnu do zprávy pro policejního prezidenta jeho analytici. Eminentní zájem na rozpracování způsobů, jak čelit útokům dronů, mají příslušníci ochranné služby, kteří se starají o bezpečí ústavních činitelů. Podobně i Útvar rychlého nasazení (ÚRNA), který pomáhá při návštěvách světových státníků.

Jen aby to nebyl vlk samotář Bezpečnostní složky doposud s malými drony zaznamenaly jen drobné incidenty. "Některá média je využívala k monitoringu akcí a policejních opatření," řekl policejní mluvčí Bocán.

Obavy z dronů sdílí i civilní rozvědka BIS. Ta upozorňuje i na možné ohrožení ze strany vyšinutých jedinců. Ti by tento sofistikovaný, avšak relativně snadno dostupný modýlek mohli použít. "Osamělý vlk je noční můrou každé zpravodajské služby a záleží jen na tom, zda udělá chybu - někomu něco řekne a zanechá nějakou stopu," upozornil mluvčí BIS Jan Šubert.

Policie vnímá riziko ohrožení chráněné osoby bezpilotními prostředky jako aktuální. "Pro svou práci využíváme i poznatků a závěrů mezinárodní evropské konference šéfů ochranných služeb, která se tento rok konala v Berlíně," sdělil LN Jozef Bocán, mluvčí policejního prezidia. Dle něj policisté z ochranné služby trénují reakci na podobný typ útoku.

O nutnosti tréninku se zmiňují i analytici policejního prezidia. Samotné používání dronů vyžaduje výcvik, a to ve vhodných prostorách, aby nedošlo ke kolizi s letadly či ke zranění v důsledku pádu bezpilotního prostředku. Kvůli cvičení oslovili bezpečnostního ředitele ČEZ Daniela Rouse, zda by mohli k výcviku použít prostory některého dolu této polostátní firmy.

Stačí na to šikovný modelář Policejní obavy z dronů sdílí i civilní rozvědka BIS. Právě její agenti odpovídají za včasnou detekci rizik spojených s hrozbou teroristických útoků.

"Není problém, aby si šikovný modelář takové zařízení sestrojil či si ho kdokoliv koupil. Některé firmy a organizace používají dálkově řízené létající aparatury kmonitorování stavu různých dálkových přenosových a komunikačních sítí," uvedl pro LN Jan Šubert, mluvčí BIS. Zpravodajci však podle něj nemají v současnosti informaci, že by existovalo bezprostřední riziko teroristického útoku.

Výběr bezpilotních prostředků je opravdu široký. Na trhu jsou běžně k dostání modely, které dokážou nést několika kilogramovou zátěž po dobu desítek minut.

Jedním zvýrobců této techniky je firma Telink. Na internetu nabízí bezpilotní prostředek S 1000 Premium o váze 4,2 a nosnosti 6,5 kilogramu za necelých sto tisíc korun.

Z televizních záběrů jsou však veřejnosti známější drony, které používá americká armáda.

"Američané používají bojové bezpilotní prostředky Predator, které mohou nést protitankové rakety Hellfire, jež se jinak odpalují z vrtulníků. Spolehlivě jimi likvidují osoby a jejich bezprostřední okolí. Izraelská armáda zase drony používá k efektivní koordinaci dělostřelecké palby," řekl LN bývalý šéf vojenských zpravodajců Andor Šándor.

Zneužití vojenských bezpilotních prostředků je však dle expertů mnohem méně pravděpodobné než právě útok pomocí menších dronů. Právě takové modely nepodléhají regulaci ze strany Úřadu pro civilní letectví (ÚCL).

"Individuální povolení se nevydává pouze pro bezpilotní letadla do 20 kilogramů určená k rekreačně sportovním účelům, včetně modelů letadel do maximální vzletové hmotnosti 20 kilogramů, jejichž provoz se pojí s obecnými a plošně stanovenými pravidly," napsal LN Viktor Nath ze sekce letových standardů ÚCL.

Naopak pro větší "hračky" existují přísnější pravidla včetně povinnosti získat povolení Úřadu pro civilní letectví. Obejití norem může vyjít draho.

"Provoz bezpilotních letadel bez patřičných povolení úřadu může být předmětem sankčního řízení s možností udělení pokuty až do výše pěti milionů korun," dodal Nath.

Policisté si v materiálu, který LN získaly, dali za úkol zjistit, jak nebezpečný létající prostředek zneškodnit a zjistit pachatele, který se pokusil ohrozit bezpečnost osob. A to rozhodně není snadný úkol, protože domnělý terorista může být daleko od místa útoku. Dron v sobě může mít zabudovaný počítač s nahranou trasou letu, která se řídí pomocí družicové navigace.

"Podobně odstranění či zničení věci je sice teoreticky možné, prakticky je ale nutné pamatovat předevšímna zásadu proporcionality, neboť například sestřelování dronu automatickou puškou či brokovnicí nad skupinou osob shromážděných kolem chráněné osoby by dopadem částí bezpilotního prostředku či pouhým zvukovým efektem při střelbě mohlo být nepřiměřené," konstatovali policejní analytici. Jako jednu z variant zásahu zmiňují dokonce lapání dronu do sítě.

Raději rušičky Jako technicky nejsnáze využitelné řešení se jeví zapojení policejních pyrotechniků, kteří vlastní rušičky. Ani to však není bez problémů. "V praxi by to pravděpodobně působilo potíže jednak kvůli včasnosti nasazení, jednak kvůli doprovodným efektům takového všeobecného rušení. Navíc je nutné je hlásit Českému telekomunikačnímu úřadu a je možné je využít pouze při bezprostředním ohrožení a po nezbytně nutnou dobu," uvádí se ve zprávě.

O složitostech s lokalizací létajících objektů ví své i docent Jan Roháč z katedry měření Elektrotechnické fakulty ČVUT. Ve spolupráci s firmou Oprox vyvíjí speciální kamerový systém, který dokáže na tři kilometry lokalizovat letící objekt s přesností jednotek metrů. I jemu se jeví jako technicky nejlepší využití rušiček.

"Ozáříte zařízení silným elektromagnetickým polem. Vzhledem k tomu, že jde o určitou oblast rušení, tak je pravděpodobnost zarušení prostředku a tím i "zásahu". větší než například při střelbě z ruční zbraně," vysvětluje docent Roháč.

Rušička způsobí, že bezpilotní prostředek se v určitém prostoru stane neovladatelným. V praxi už ale existují prostředky a systémy s vyšší odolností vůči elektromagnetickému rušení. Policie se při dotazu na to, jakým způsobem chce nebezpečné objekty identifikovat a zlikvidovat, omezila na konstatování: "Z taktických důvodů nelze konkrétní kroky k eliminaci bezpilotních prostředků ohrožujících chráněnou osobu či objekt zveřejňovat."


18. 9. 2014; Hospodářské noviny

Jak se ze začátečníka stane manažer

Příběh úspěchu

Vdobě, kdy nároky na pracovníky neustále rostou a vývoj jednotlivých oborů jde rychle kupředu, se člověk musí učit po celý život. Někteří zaměstnavatelé si tento trend uvědomují a nabízejí svým lidem možnost rozvoje v podobě vzdělávacích programů. Jedním z nich je i ČEZ. Jako dobrý příklad mohou sloužit Pavel Jordák a Radek Lamich, kteří ve firmě pracují na manažerských postech. Oba začínali na nízkých pozicích, díky firemní podpoře dalšího vzdělávání se ale měli šanci vypracovat.

"Studoval jsem na Českém vysokém učením technickém ekonomiku energetiky. Již na škole jsem uvažoval o tom, že bych jednou rád pracoval v ČEZ. Abych zvýšil své šance, rozhodl jsem se na konci svého studia v roce 2000, že se zúčastním Ceny ČEZ," vzpomíná Pavel Jordák, manažer útvaru optimalizace portfolia. Cena ČEZ je soutěž diplomových a doktorandských prací, pořádaná od roku 1998. Jejím primárním cílem je vyhledávat talentované studenty a nabídnout jim uplatnění ve firmě.

Jordák se do soutěže přihlásil se svou diplomovou prací, která se zabývala modelováním rizik v obchodu s elektřinou. "V té době bylo toto téma velmi inovativní, protože tenkrát tu trh v tom pojetí, jak je tu dnes, nebyl. Chtěl jsem firmě ukázat, že něco umím, že mohu být něčím prospěšný. Jsem z Husákových dětí, takže jsem měl poměrně velkou konkurenci a bylo potřeba se prosadit," usmívá se Jordák. Tehdejší student již pracoval pro ČEZ na částečný úvazek, vykupoval elektřinu od nezávislých výrobců elektřiny. Chtěl se ale dostat dál. To se mu podařilo, když byl se svou diplomovou prací vybrán jako finalista. "Na základě úspěchu v Ceně ČEZ jsem získal plný úvazek. Stal jsem se členem týmu, který v rámci ČEZ pomáhal utvářet trh. Dostal jsem se na pozici specialisty obchodu, v dnešním pojetí tradera," vzpomíná Jordák.

Lákaly ho elektrárny V průběhu let prošel několika pracovními pozicemi, kde získal zkušenosti i s optimalizací elektráren a s jejich provozem. "Vždycky jsem hodně tíhnul k elektrárnám. Usiloval jsem tedy o to, abych se dostal do týmu, který se jimi zabývá. ČEZ tyto pozice nabízí, vychází zájemcům vstříc, ale dotyčný člověk musí ukázat, že něco umí," popisuje Jordák. V roce 2007 uspěl a získal manažerské místo. V současné době řídí útvar, který se zabývá optimalizací provozu a plánováním výroby elektráren.

Ke kariérnímu růstu a zvládání stále náročnějších pracovních povinností mu pomohly i některé vzdělávací a rozvojové programy, které ČEZ nabízí. "Ze začátku jsem absolvoval kurzy měkkých dovedností, například prezentačních. To mi pomohlo v prvotním rozvoji. Třeba ony prezentační dovednosti jsem skutečně ocenil. Pracujeme hodně s čísly a prezentovat složité excelové tabulky třeba ve čtyřech větách bývá problém," vysvětluje Jordák.

Za užitečné považuje i školení time managementu, kde byli zaměstnanci vedeni k tomu, aby si dokázali správně rozvrhnout práci. Začínajícímu manažerovi pomohl rovněž kurz manažerských dovedností. "Tam jsem se potkal s ostatními z celé skupiny a viděl i problémy jiných. Nebyl jsem zahleděný jen do své problematiky a mohli jsme sdílet znalosti a dovednosti," pokyvuje hlavou Jordák. "Výborný je rovněž individuální koučink, který ČEZ nabízí," popisuje manažer. Podle něj mu osobní kouč, kterého má i v současné době, velmi pomáhá v řešení náročných situací. Jordák vysvětluje: "Díky němu je to jednodušší, úsporně šetříte síly. Na začátku jsem dostal možnost vybrat si z několika koučů. Chtěl jsem mimo jiné i člověka, který už má zkušenosti z energetiky, aby chápal problematiku." Na studium mu přispěli Pozitivní zkušenosti s firemním vzděláváním má i Radek Lamich, vedoucí odboru business strategie ČEZ Distribuce. Na rozdíl od svého kolegy ale začal pracovat pro ČEZ až rok po vysoké škole. "Po studiu jsem nastoupil do menší logistické společnosti v Hradci Králové. Na internetu mě začátkem roku 2006 zaujala nabídka technické pozice ve společnosti ČEZ Měření. K technické práci jsem měl vždycky blízko. Tak jsem zaslal životopis," vzpomíná.

Po několika kolech přijímacího pohovoru byl přijat a nastoupil jako technik provozování měřicí techniky. Po pár letech se postupně vypracoval na pozici vedoucího technika a začal uvažovat o tom, že by si doplnil vzdělání o MBA. "Na vysokých školách je upřednostňovaná teorie, v MBA vyučovali naopak zkušení odborníci z praxe," popisuje Lamich. Budoucí manažer se rozhodl pro soukromou školu ESMA Barcelona a v roce 2009 nastoupil ke studiu. "Nežádal jsem o uvolňování z pracovní doby, jelikož se jednalo o prezenční studium v odpoledních hodinách. Zaměstnavatel mi ale na studium finančně přispíval. Na oplátku jsem podepsal kvalifikační dohodu," vzpomíná Lamich. V roce 2011 školu úspěšně dokončil. "Život je ale otázkou priorit, studium bylo pro mě důležité a bavilo mě. Když člověka něco baví, nemá pocit, že mu to bere čas," usmívá se manažer.

Vzdělání je jako sport V sebevzdělávání Lamich pokračoval i v rámci ČEZ. Absolvoval množství odborných tréninků i obecnější školení měkkých dovedností jako jeho kolega Pavel Jordák. Za nejužitečnější rovněž považuje možnost využití profesionálního kouče. "Je to velice zajímavé a užitečné. V náročných obdobích mi kouč pomáhal s tím, abych hledal způsoby, jak věci zvládat, abych se díval na situace víc zvenku," popisuje Lamich.

Píle se mu vyplatila po několika letech, když se objevila na firemním intranetu nabídka na pozici vedoucího odboru business strategie. Po náročném výběrovém řízení byl na místo přijat.

Tituly i kurzy mu v jeho kariérním postupu pomohly, podle Lamicha to samo o sobě ale nestačí. "Se vzděláváním je to stejné jako se sportem. Ani špičkové kopačky automaticky neznamenají, že se z člověka stane špičkový fotbalista. Neméně důležitou roli hrají trénink, talent, koncentrace a odhodlání. Na druhou stranu ani špičkový fotbalista by nejspíš bez kopaček neodehrál příliš dobrý zápas a stejně tak je to se zvyšováním a prohlubováním kvalifikace," popisuje s úsměvem manažer.


17. 9. 2014; lidovky.cz

Jan Hus netradičně. Multimediální show rozsvítí Betlémskou kapli

Betlémskou kapli v Praze oživí v sobotu 4. října unikátní multimediální umělecká show. Světelná a hudební projekce bude mít premiéru u příležitosti 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. Betlémská odysea - video mapping, jak je projekt nazván, představí Jana Husa v různých rolích.

Na členité fasádě Betlémské kaple diváci uvidí technicky přesnou projekci. V historických obrazech prolnutých náročnými počítačovými efekty a animacemi se bude odvíjet děj, který představí Mistra Jana Husa jako kazatele, rektora Karlovy univerzity, tak jako kacíře a mučedníka.

Projekt se ale nebude věnovat jen postavě Jana Husa. "Symbolicky bude ztvárněn odpor českého lidu pod vedením Jana Žižky a následné husitské hnutí. V dalších částech budou připomenuty národní a zahraniční památníky Mistra Jana Husa. Budou též zdůrazněna celosvětově významná data založení Univerzity Karlovy a ČVUT v Praze. Závěrečná část projekce bude věnována současné roli Betlémské kaple jako univerzitního objektu," představili projekt organizátoři.

Na vzniku technicky náročného projektu se ve spolupráci s autorkou Zdeňkou Čechovou a za technické podpory Martina Bernase podíleli studenti Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Autorka multimediální show Zdeňka Čechová tímto projektem navazuje na svá předchozí umělecká díla. V minulosti vytvořila například díla pro Zpívající fontánu v Mariánských Lázních, Křižíkovu fontánu v Praze. Stojí také například za projektem Bohemica - My country, který měl premiéru na EXPO 2000 v Hannoveru.


17. 9. 2014; Metro

ČVUT má satelit

Na Českém vysokém učení technickém v Praze byl vytvořen malý vesmírný satelit, který má mimořádnou odolnost proti radiaci z vesmírného záření. "Takzvaný pikosatelit o rozměrech 10 x 10 x 11 cm a hmotnosti jeden kilogram by mohl být v horizontu jednoho roku vypuštěn do kosmu," uvedla škola.


16. 9. 2014; českénoviny.cz

Na ČVUT vytvořili satelit, který by mohl být vypuštěn do vesmíru

Na ČVUT vytvořili satelit, který by mohl být vypuštěn do vesmíru

Praha - Na Českém vysokém učení technickém v Praze byl vytvořen malý vesmírný satelit, který má mimořádnou odolnost proti radiaci z vesmírného záření. Takzvaný pikosatelit o rozměrech 10 x 10 x 11 cm a hmotnosti jeden kilogram by mohl být v horizontu jednoho roku vypuštěn do kosmu, uvedla univerzita v tiskové zprávě.


15. 9. 2014; ČT1

Padělané fotovoltaické panely

Marek WOLLNER, moderátor:

Co všechno se skrývá pod panely solárních elektráren, stále objevujeme, dosud jsme si mysleli, že podvody se omezovaly jen na data uvedení elektráren do provozu, aby solárníci dosáhli na nejvyšší výkupní ceny elektřiny. Také se dohadujeme, za se za některými anonymními vlastníky elektráren skrývají politici nebo jejich přátelé. Naše reportáž teď ale odlahuje zcela novou dimenzi solárního tunelu. Padělání solárních panelů ve velkém, na kterém můžeme všichni doplatit. Týká se totiž i polostátní firmy ČEZ. Více Michal Fiala a David Havlík.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Tohle je solární elektrárna ve Vranovské Vsi na jižní Moravě. Patří energetické skupině ČEZ. Je šestá největší v Česku a vydělává na prodeji proudu za nejvýnosnější sazbu. Jenže teď by ČEZ o výhodnou licenci na tuhle elektrárnu a o miliardy korun mohl přijít. Proč? Klíčové pro vysvětlení je tohle - solární panely. Jsou totiž doličným předmětem v rozsáhlém podvodu. Před čtyřmi lety podnikatelé pospíchali, aby elektrárny stihli přihlásit do Silvestra 2010 a získat tak vysokou státní podporu na 20 let. Proto rychle potřebovali solární panely a toho zneužila skupina ČEZ u podnikatelů.

Jiří MATZNER, mluvčí, Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje:

Místo toho, aby dodrželi to, co si nasmlouvali, to znamená, aby dodali panely té a té kvality, toho a toho výkonu za tu a tu částku, tak si objednávali panely opravdu druhořadé kvality z Tchaj-wanu.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Z ostrova u čínského pobřeží putovaly levné panely přes půl zeměkoule sem, do téhle haly v jihočeské Bechyni. A právě tady s levné panely podle policie podvodem proměňovaly na panely drahé. Dnes už obvinění podnikatelé přitom využili toho, že na první pohled vypadá drahý panel stejně jako ten levný. Který je který, se pozná z tohoto štítku. Na něm se píše, kdo panel vyrobil a jaký má výkon. Pro názornost jsme pár takových panelů sehnali.

Pavel HRZINA, manažer kvality; metrolog, Fakulta elektrotechnická ČVUT:

Ten typový štítek je snadno změnitelný. V podstatě stačí k tomu nebo nějakým způsobem sloupnout, odstranit a nahradit ho svým štítkem, to znamená, udělá se vlastně padělek toho štítku.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

A přesně to se podle policie ve velkém dělalo v téhle hale. Po výměně štítku tu padělatel panel vložili do jiné krabice. A přiložili k němu i falešné potvrzení od výrobce. Když jsme se sem vypravili. Narazili jsme na člověka, který tu v té době, tedy před 4 lety pracoval.

svědek:

To se přelepovalo z toho důvodu, že se tam lepili jiný údaje, vyšší, prostě že ten panel má jiný výkon. Tím to asi prasklo. Protože ti lidi, co to dostali, tak to nebyli žádní blbci. Oni to ty zaplatili asi mercedesy, ale měli problém. Víte, co myslím.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Zkrátka zákazníci, kteří si zaplatili za kvalitní originální panely, dostávali odtud nekvalitní padělky, policie kvůli tomu obvinila zatím tři podnikatele.

Jiří MATZNER, mluvčí, Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje:

Podváděli ty lidi dvakrát, prodali jim zboží za daleko vyšší částku než mělo, a zároveň vlastně je do budoucna obírali o jejich zisk, protože ty panely by vyráběly daleko méně elektřiny než vlastně ty hodnoty naslibované říkaly.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Spojit jsme se samozřejmě snažili i s trojicí stíhaných podnikatelů. Podařilo se nám ale pouze telefonicky zastihnout soudem jmenovanou správkyni jejich dnes už zkrachovalé firmy.

Dagmar MIXOVÁ, insolvenční správkyně firmy H-Power:

Já vám toto mohu pouze sdělit, že ano, je to pravda, že to přelepovali, přelepovali panely a další informace vám k tomu nemůžu poskytnout, protože já ty důkazy nemám. Já mám pouze dokumenty od policie a ty vám nemohu předat.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Co se s těmi panely dělo potom, to víte?

svědek:

No pak se asi odvážely?

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

A víte kam?

svědek:

To nevím.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Na jakých solárních elektrárnách tyto padělané panely skončily?

Jiří MATZNER, mluvčí, Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje:

Vzhledem k tomu, že to vyšetřování ještě není uzavřeno, tak mohu pouze obecně zkonstatovat, že se to týká elektráren v celé České republice, ale nejvíce samozřejmě v Jihočeském kraji, takže tady u nás se to týká bezmála desítky elektráren.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Abychom si udělali představu, přelepovali se jednotlivé panely nebo to byly desítky panelů nebo to byly stovky panelů za tu jednu směnu?

svědek:

Těžko říct, sto, do stovky. Takže dlouhý kamion narvaný, plný tím, vytáhl se a jelo se.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Policie zatím prověřila asi 60 tisíc podezřelých panelů a těch falešných mezi nimi byla většina.

Jiří MATZNER, mluvčí, Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje:

Jednou z největších dodávek, dá-li se to tak říci, bylo zhruba 40 tisíc fotovoltaických panelů do jedné z elektráren na Znojemsku a zhruba 28 tisíc těchto panelů bylo tak jak my říkáme, pozměněných.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Podle našich informací přes 28 tisíc pozměněných panelů mělo skončit na fotovoltaické elektrárně ve Vranovské Vsi. Je tato informace správná?

Jiří MATZNER, mluvčí, Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje:

Ano.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Připomeňme si, že ve Vranovské Vsi je třetí největší solární elektrárna skupiny ČEZ a šestá největší v Česku vůbec, s úctyhodným výkonem 16 MegaWattů. A právě na téhle elektrárně skončilo podle dosavadních výsledků policejního vyšetřování úplně přesně 28 tisíc 87 padělaných panelů, což znamená, že každý třetí dodaný panel byl falešný.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Odpovídá na takové zjištění Policie České republiky skutečností z vašeho pohledu?

Martin SCHREIER, manažer komunikace, ČEZ Obnovitelné zdroje:

Nejsme si ničeho takového vědomi. Pokud něco takového proběhlo, prosím budeme rádi, poděkujeme vám, pokud svá tvrzení doložíte a my si je prověříme.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Že je panel padělek, se dá celkem snadno dokázat i když má zfalšovaný štítek a dokumenty.

Jak se ten, abych tak řekl, panel brání proti tomu padělání, protože tohle vypadá opravdu velmi jednoduše, sundat štítek, dát tam jiný. Tak co je tam dalšího, další znak, který je obtížnější změnit?

Pavel HRZINA, manažer kvality; metrolog, Fakulta elektrotechnická ČVUT:

V podstatě mají sériová čísla, sériové číslo nelze změnit. V podstatě neexistuje technologie, která by dokázala změnit to sériové číslo, pokud ho tam jednou výrobce zalaminuje.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Takže i na panelech, které měly zfalšované dokumenty a štítky, nejspíš zůstala původní čísla, podle kterých se dá zjistit skutečný výrobce. Tedy poznat, který panel je originální a který je padělek.

Jak jste ověřovali, že ty solární panely na této solární elektrárně jsou padělané?

Jiří MATZNER, mluvčí, Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje:

Policisté v terénu ty jednotlivé solární panely vyhledali, podle jejich výrobních čísel, obeslali možné skutečné výrobce a požadovali specifikaci, jakou ten panel původně, když šel z výroby, měl. Potom se zjišťovalo, za jaký ten konkrétní panel byl tady u nás tou společností vydáván, jaká mu tady byla přisouzena padělaným štítkem hodnota a za jakou částku byl reálně prodán.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Takže policie zjistila podle výrobních čísel jednotlivých panelů přímo u tohoto výrobce v Číně, že 28 tisíc kusů na elektrárně ve Vranovské Vsi ve skutečnosti nevyrobila továrna, která je napsaná na tomhle štítku, ale úplně jiný levný výrobce na Tchaj-wanu. V úvahu teď připadají dvě možnosti.

Padělané panely na šesté největší solární elektrárně v zemi, buď stále jsou a možná je právě vidíme někde na těchto záběrech, nebo je ČEZ už v tichosti vyměnil. Taková výměna panelů by pro ČEZ byla vážný problém. Energetický regulační úřady by totiž tak rozsáhlou výměnu panelů považoval podle svého mluvčího za rekonstrukci nebo modernizaci celé elektrárny a to by mělo zásadní dopad na zisky této elektrárny ČEZ, protože by přišla o tu nejvýhodnější státní podporu, kterou získala v roce 2010.

Jiří CHVOJKA, mluvčí, Energetický regulační úřad:

V případě modernizace by došlo k posunu, kdyby se jaksi počítala ta podpora od okamžiku, kdy tam byly nainstalované ty nové panely, to znamená, například od roku 2011, 2012, 2013 a později.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Vyšlo nám, že za 20 let provozu by to pro ČEZ mohlo znamenat snížení příjmů o dvě a třičtvrtě miliardy korun u téhle elektrárny a jestli se panely vyměňovaly později než v roce 2011, byla by ztráta pro ČEZ ještě vyšší, protože státní podpora solárního byznysu rok od roku klesá.

čili vylučujete, že by se na elektrárně Vranovská Ves vyměňovalo nějaké takové množství fotovoltaických panelů jako je množství přesahující 28 tisíc?

Martin SCHREIER, manažer komunikace, ČEZ Obnovitelné zdroje:

Nemáme o tom žádné oficiální informace, zatím vyčkáme, jakmile takové informace obdržíme, budeme podle toho s péčí řádného hospodáře samozřejmě konat.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

A pak je tu druhá možnost. Jestli má ČEZ padělané panely na elektrárně dosud, utrpěla energetická skupina a její akcionáři, z nichž největším je stát. Nemalou škodu.

redaktor /Radomír Klimeš, státní zástupce KSZ v Českých Budějovicích, e-mail/:

"Rozdíl hodnoty originálního značkového fotovoltaického panelu a skutečně dodávaného, činí na základě vypracovaného znaleckého posudku nejméně 35 %."

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Kromě toho mají padělané panely nižší výkony, než ty originální, takže čím déle na elektrárně jsou, tím větší ztráty by její majitel utrpěl. Skupina ČEZ má tedy všechny důvody zjistit, jak to s panely na její elektrárně je. Už víme, že policie to zjišťovala pomocí výrobních čísel solárních panelů. Totéž mohl udělat i ČEZ.

Konkrétně ta prověrka výrobních čísel tedy proběhla?

Martin SCHREIER, manažer komunikace, ČEZ Obnovitelné zdroje:

Prověřovali jsme všechny okolnosti podle dodací dokumentace, aby nedošlo k takovým záležitostem.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Jenom jsem se ptal, jestli jste vznesli konkrétní dotaz, jestli toto a všechna ostatní výrobní čísla, jestli jste vznesli takový dotaz na výrobce, jestli ta výrobní čísla souhlasí s tím, co on dodal.

Martin SCHREIER, manažer komunikace, ČEZ Obnovitelné zdroje:

Veškeré parametry, které dodání takových komponentů obnášeno, tak jsme samozřejmě kontrolovali.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Otázka zněla, zdali jste ověřovali výrobní čísla u výrobce. Jednoduchá odpověď ano či ne.

Ladislav KŘÍŽ, vedoucí mediálního útvaru, Skupina ČEZ:

Jednoduchá odpověď ani není. Tady je záležitost stará asi čtyři roky. To vám nemůžeme ty data jako, ty lidi tady nepracují dávno, nic nevíme, takže to vám s čistým svědomím nemůžeme říct.

Michal FIALA, redaktor:

David HAVLÍK, redaktor:

redaktor:

Důkaz o tom, že na elektrárně ČEZ ve Vranovské Vsi buď bylo nebo stále je 28 tisíc padělaných panelů, má policie. Protože ale vyšetřování stále běží, nepustí ho zatím policisté z ruky. Ověřit, jestli na třetí největší elektrárně ČEZ jsou padělky, anebo jestli je ČEZ vyměnil, ale můžeme i my a to teď hned. I my můžeme poslat dotaz do Číny, jestli továrna uvedená na štítcích panely vyrobila nebo ne.

Proto se vás ptáme, jestli bylo možné od vás získat seznam těch výrobních čísel, panelů z elektrárny Vranovská Ves.

Martin SCHREIER, manažer komunikace, ČEZ Obnovitelné zdroje:

Ty dokumenty, o které žádáte, tak podléhají souhlasu třetích stran a ochraně našeho know-how. Každopádně my ty skutečnosti samozřejmě prověříme tak, jako prověřujeme každou informaci, která se týká provozu, případně výstavby našich fotovoltaických elektráren.


15. 9. 2014; parlamentnilisty.cz

Kosmická kostka z Fakulty elektrotechnické ČVUT je technologický unikát

Na katedře měření Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze vzniká v rámci projektu CzechTechSat unikátní vesmírný satelit, který má mimořádnou odolnost proti radiaci z vesmírného záření.

Projekt CzechTechSat vznikl v roce 2011 jako tuzemská varianta studentského satelitu formátu CubeSat - malého satelitu (pikosatelitu) o rozměrech 10 x 10 x 11 cm a hmotnosti 1 kilogram. V rámci výukového programu Letecké a kosmické systémy sestavují studenti ČVUTvlastní družici, která má integrovaný zálohovaný palubní počítač s barevnou kamerou, desku aktivní stabilizace a navigace a speciální napájecí zdroj založený na nejmodernějších součástkách, dobíjený pomocí solárních panelů umístěných po obvodu zařízení.

Oproti zahraničním variantám má český pikosatelit mimořádně propracovanou ochranu jednotlivých součástek proti kosmickému záření - radiaci. Právě toto řešení se těšilo mimořádnému ohlasu na letošním 11. ročníku prestižní konference vývojářů CubeSat v Kalifornii.

Před vypuštěním do vesmíru, které by mělo proběhnout v horizontu jednoho roku, musí být CzechTechSat testován ve stratosféře. První dva kontrolní lety, na nichž se testuje zejména funkčnost komunikačního zařízení, již byly úspěšně provedeny.

K samotnému vypuštění do vesmíru dodává vedoucí projektu Ing. Jaroslav Laifr z Fakulty elektrotechnické ČVUT: "Postavit samotný satelit byla jedna část práce. Nyní se zaměřujeme na možnost vypustit zařízení do vesmíru, což je zejména finančně daleko náročnější než samotná konstrukce. I přesto, že Česká republika nemá v současnosti jiné pracoviště, které by dokázalo od základu vlastní družici postavit, nemá zatím naše univerzita v nákladech na start žádnou stání podporu."

Podrobné informace naleznete na stránkách http://www.czechtechsat.cz a na https://www.youtube.com/channel/UCo95z5qIi9Lp7VB9cwlPn8A

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době máČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 441 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu.


10. 9. 2014; Elektro

Den iKariéra 2014

Každým rokem na podzim se na půdě Českého vysokého učení technického v Praze koná Den iKariéra. Letošní ročník organizátoři plánují na středu 12. listopadu 2014 v prostorách Fakulty strojní a Fakulty elektrotechnické. Zašli jsme proto za Jakubem Markem ze studentské organizace IAESTE vyzvědět, co se chystá letos nového.

- Ahoj Jakube, můžeš čtenářům vysvětlit, co se skrývá pod názvem Den iKariéra?

Den iKariéra je pracovní veletrh v malém. Firmy, se kterými dlouhodobě spolupracujeme, zde mají prostor prezentovat své volné pozice a nové technologie či výrobky studentům vysoké školy. Také mají v průběhu dne možnost uspořádat pro studenty odborné přednášky či cvičné pohovory. Jedná se o prémiový projekt.

- Jak Tě napadlo tuto akci koordinovat?

Popravdě ke mně přišel starší člen Saša, který byl koordinátorem minulý rok. Sedli jsme si spolu na pivko a popovídali si o tom. Přišlo mi to jako super šance, vyzkoušet něco nového a zároveň se i něco naučit.

- Co všechno Dni iKariéra předchází?

V IAESTE musíme kontaktovat vybrané společnosti a nabídnout jim účast, také je třeba zajistit na fakultě prostory, zařídit catering, vymyslet téma a zajistit propagaci, spustit registrační systém na workshopy a přednášky společností, rozeslat potřebné organizační informace představitelům firem. Celkem je to spousta práce. Začínáme s organizací už před prázdninami.

- Na které firmy se mohou účastníci letos těšit?

Zatím nám účast potvrdily firmy Škoda Auto, Accenture a Hewlett-Packard. Má IAESTE nějakou podobnou akci, které se může zůčastnit více firem? Ano, má. Jmenuje se Veletrh iKariéra a na ČVUT se koná první středu v březnu. Na akademický rok 2014/2015 připadne již 21. ročník! Firmy oslovujeme už začátkem září a poslední ročníky měly plnou kapacitu. Nicméně veletrh organizujeme i na dalších vysokýchškolách, jako jsou VUT v Brně, ZČU v Plzni či TU v Liberci. http://www.iaeste.cz


8. 9. 2014; novinky.cz

Štáb Czech American TV navštívil Vlčnov

Téměř celý štáb Czech Amarican TV včetně ředitele Johna Honnera se sešel o víkendu na pracovním setkání ve Vlčnově.

Czech-American TV se už přes deset let stará o propagaci českých regionů a kulturního dědictví. Jedná se o jediný televizní program na světě, který pravidelně vysílá videa v angličtině propagující cizí zemi - a to přímo Českou republiku. V USA sleduje televizní vysílání přes dva a půl miliónu domácností v šedesáti městech a přes sto tisíc diváků prostřednictvím internetu na celém světě, především v Kanadě, Austrálii, Anglii a v Ruské federaci.

"Česko-americká televize byla před jedenácti lety průkopníkem v internetovém vysílání. Na webu www.catvusa.com od konce loňského roku mohou uživatelé internetu sledovat vysílání i na tabletech a mobilních telefonech, a to díky spolupráci s českými vysokoškolskými studenty technických oborů a profesionálních webmasterů,. doplnil informace ředitel televize John Honner.

Cílem televizní stanice Czech American TV je rozšíření povědomí o České republice a její kultuře. Toto veřejné a nekomerční vysílání má formu videodokumentů, ve kterých se divák dozví informace o českých regionech, městech nebo památkách. Nabízí také kurzy českého jazyka, řadu reportáží mapujících český folklor nebo vaření pokrmů typických pro Česko.

To vše přispívá ke zviditelňování českých regionů a jejich turisticky atraktivních destinací a k osvětě českých tradic v krajanských komunitách. Přímo s televizí spolupracují desítky českých měst a mnohé krajské úřady, které využívají jedinečné možnosti propagace v zahraničí.

Tým, který vysílání pomáhá utvářet a který se o víkendu sešel ve Vlčnově na Slovácku, je složený z více než čtyřiceti českých krajanů a mediálních profesionálů v USA. Jeden z posledních pořadů byl právě věnován Východní Moravě, potažmo Slovácku.

"Do projektu se také zapojují studenti Masarykovy univerzity v Brně, Západočeské univerzity v Plzni, Fakulty elektrotechnické při ČVUT a Literární akademie v Praze,. uvedl John Honner. "Vítáme každého, kdo má zájem o spolupráci - především mladé aktivní lidi,. dodal.


8. 9. 2014; hw.cz

6. Robosoutěž startuje. 6 nejlepších změří síly 12. 12.

Velký souboj robotů, ale též příležitost prokázat své konstruktérské a programátorské dovednosti. Populární soutěž pro tříčlenné týmy je tu i s novou úlohou.

Těch se ostatně od roku 2009 vystřídalo hned několik, vzpomeňme bludiště, sumo, balancování s míčkem, mobilní most a také loňské sbírání míčků. Letos na soutěžící kupříkladu čeká legendární Pac-Man.

Celé klání odstartuje prvním předkolem 14. listopadu, druhým pak 21. listopadu a následně ještě třetím předkolem 28. 11. Úkolem každého středoškolského soutěžního týmu bude sestavit robota ze stavebnice LEGO MINDSTORMS tak, aby splnil zadanou soutěžní úlohu pokud možno co nejlépe. Nejlepší dva týmy z každého předkola, bude jich tedy šest, pak své síly poměří ve finále 12. prosince 2014. Co je však podstatné, přihlašování bylo spuštěno již před týdnem a čas na to budete mít až do 19. října.

Zájemci budou do soutěže přijati v pořadí v jakém se přihlásili, a to až do naplnění max. kapacity 72 týmů. Po zkušenostech z minulého ročníku nicméně doporučujeme s přihláškami zbytečně neotálet. Pro obrovský zájem tehdy organizátoři z FEL při ČVUT rozšířili jejich počet z původních 48 na binárně "líbivějších", celkových 64, tj. 32 týmů v každém předkole. I tak ale muselo být přihlašování z důvodu naplnění maximální kapacity po měsíci předčasně ukončeno (celá zpráva a propagační video).

A že nemáte potřebné stavebnice? Nevadí, organizátoři Vám je zdarma zapůjčí. Hraje se o hodnotné ceny - tablety, chytré telefony, digitální fotoaparáty. Vlastní soutěži bude ještě předcházet dvoudenní bezplatný "Robotický LEGO seminář pro středoškolské učitele", na kterém si budou moct na vlastní kůži vyzkoušet řešení úlohy.

Více informací najdete na webových stránkách www.robosoutez.cz. Zde se také můžete blíže seznámit se třemi zajímavými projekty, inverzním kyvadlem - dvoukolovým robotem, který je schopen balancovat ve vzpřímené poloze -, robotem skládajícím Rubikovu kostku, který se sám skládá ze tří hlavních částí - kolébky pro horizontální otáčení kostky, ramena, které otáčí kostku vertikálně a stejně tak ramena s barevným senzorem -, a konečně též LEGO vzducholodí.

Vzducholoď se skládá z balonu naplněného heliem (nosnost přibližně jeden kilogram na metr krychlový objemu) a gondoly, která je postavená ze stavebnice LEGO a nachází se na ni dva motory osazené karbonovými vrtulemi, které se natáčí kolem horizontální příčné osy v úhlu 180 stupňů. Gondolu řídí inteligentní kostka z nové stavebnice LEGO MINDSTORMS EV3. Pro sledování polohy je vybavena tříosým akcelerometrem a kamerou, pomocí níž je vzducholoď schopná rozeznávat barvy. Momentálně se kamera využívá ke zpřesnění informací o poloze plavidla, lze ji ale použít i pro určování směru. K ovládání slouží joystick nebo senzorická rukavice, komunikující pomocí Bluetooth.


5. 9. 2014; Digizone.cz

Pardubická konference Radiokomunikace 2014 tentokrát o DVB-T2, Ultra HD a LTE

Třídenní setkání odborníků na audiovizuální techniku a vysílání se nevyhne ani digitálnímu rozhlasu či kabelové televizi. Server DigiZone.cz je jeho mediálním partnerem.

Na nejnovější typy digitálního vysílání, ale i problematiku bezdrátového mobilního vysokorychlostního připojení k internetu LTE se zaměří letošní ročník odborné konference Radiokomunikace 2014, který se uskuteční od 22. do 24. října v pardubickém Kulturním domě Dukla. První den a polovinu druhého dne konference organizátoři ze společnosti Unit věnují novinkám v digitálním televizním a rozhlasovém vysílání. Karel Antoušek z Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) seznámí účastníky se Strategií správy spektra z pohledu mezinárodních souvislostí. Dušan Líška shrne novinky v televizním vysílání za poslední rok od minulého ročníku konference a Jaroslava Nováková z ČTÚ zhodnotí aktuální stav v digitálním zemském vysílání o očekávaný vývoj v rozhlasové službě z pohledu regulátora.

Zkušenosti s rušením LTE a DVB-T

Martin Hanuš z ČTÚ shrne přístup úřadu ke správě rádiových kmitočtů v pásmech 800, 1 800 a 2 600 MHz po aukci a Tomáš Kratochvíl z Vysokého učení technického v Brně koexisetnci služeb digitálních televizních vysílacích sítí se systémy mobilních komunikací ve sdílených frekvenčních pásmech. Otto Vodvářka ze společnosti Rohde & Scharz představí měřicí techniku pro mobilní sítě LTE a Tomáš Vik z ČTÚ se zaměří na zkušenosti s měřením a šetřením rušení sítí LTE a DVB-T. Jakub Juhas představí operátory celoplošného televizního multiplexu 4 a Regionální sítě 7 a zaměří se na možnost regionálního odpojování v těchto sítích až pro 13 oblastí najednou. Tomáš Řapek ze společnosti Teleko seznámí účastníky konference s novinkami okolo digitálního rozhlasového vysílání ve standardu DAB v České republice a ve světě a první den konference završí panelová diskuse moderovaná profesorem Václavem Říčným z VUT Brno.

Druhý den konference 23. října zahájí Vladimír Petržílka prezentací na téma "Přežije kabelová televize dalších 10 let?". Ondřej Zach z VUT Brno představí novinky v televizních přijímačích a Karel Mikuláštík z ČVUT pro změnu v digitálním rozhlasovém vysílání DRM+. Stejnému vysílacímu standardu se bude ve své přednášce věnovat i Marian Felix z VÚS Banská Bystrica, který se soustředí na výzkum šíření datových služeb prostřednictvím sítí DRM+. Jaroslav Hrstka z časopisu Sdělovací technika se zamyslí nad otázkou, kudy vede cesta k úspěchu M2M a Jiří Masopust ze Západočeské univerzity v Plzni se bude věnovat monitorování hlasitosti modulace při televizním a rozhlasovém vysílání. Václav Žalud z ČVUT vystoupí s prezentací na téma Mobilní komunikace 5G a souhrnným přehledem systémů s více anténami MAS. Přístupovým sítím v bezlicenčním pásmu 5 GHZ se bude věnovat Jan Kramosil.

Konference Radiokomunikace 2012 Pardubice

Novinky v navigačních systémech

Třetí den konference 24. října zahájí Jan Kolář přednáškou Elektromagnetické záření z vesmíru, na kterou naváže Miroslav Husák z ČVUTprezentací na téma Nové elektronické struktury a materiály. Jiří Valenta z ministerstva dopravy představí novinky v letecké komunikaci a navigaci a přechod na novou kanálovou rozteč. Jiří Chod z ČVUT pohovoří o asistivní radiokomunikační technologii a Vladimír Šládler ze společnosti Stadler Consulting o praktickém využití a možnosti AIS a zkušenostech v námořní komunikaci. Program konference bude doplněn i o zajímavé firemní prezentace navazující na vybrané odborné přednášky, prostor bude i pro vzájemnou výměnu zkušeností a informací během přestávek na občerstvení či společenských večerů na závěr prvního i druhého dne konference.

Záštitu nad konferencí Radiokomunikace 2014 převzal předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák a hlavními partnery této akce jsou společnosti Digital Broadcasting a Progress Digital. Mediálním partnerem je server DigiZone.cz, který z konference přinese aktuální zpravodajství. Podrobnosti o programu a přihláškách na tuto akci naleznete zde.


2. 9. 2014; Lidové noviny

České univerzity posilují vztahy s Čínou

PRAHA/ZLÍN Více než miliarda lidí, obří byznys. To jsou lákadla Číny. Na česko-čínském fóru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hovořil také o rozvíjení vztahů ve vysokém školství, kde prý máme Číně co nabídnout.

Přesvědčovat ji poletí čeští rektoři. Podle informací LN zamíří ve dnech 20. až 28. září delegace tří vrcholných představitelů Univerzity Karlovy (UK), Technické univerzity v Liberci a Univerzity Tomáše Bati do Číny, aby s partnery jednali o užší spolupráci.

Součástí výpravy budou i zástupci ministerstva školství - včetně náměstka Jaromíra Vebera.

"Zúčastníme se vzdělávacího fóra v Pekingu, následně jednání v Tchien-ťinu, kde je partnerská univerzita UK, a navštívíme též několik vysokých škol v Šanghaji, s nimiž spolupracuje zlínská univerzita. Obsahem jednání bude rozšíření výměny studentů a vědců i vytvoření společných týmů," řekl LN Tomáš Zima, rektor Karlovy univerzity a předseda České konference rektorů.

Na cestu s nímvyráží liberecký rektor Zdeněk Kůs a Petr Sáha ze Zlína, jenž se věnuje výzkumu polymerů a na čínských univerzitách i přednáší. "Během cesty má dojít k setkání rektorů s představiteli firem; cílem je rozšířit spolupráci a nastavit studijní programy tak, aby odpovídaly požadavkům praxe," říká zlínská kancléřka Andrea Kadlčíková. Podobnou delegaci plánují čeští rektoři podniknout v listopadu i do Indie.

Není divu, že Čína láká. Dříve vysmívaný čínský výzkum letí vzhůru, a to nejen v kvantitě, ale i kvalitě. V dubnu publikovalo vydavatelství Nature index, v němž asijským institucím započítalo loni publikované články ze všech svých osmnácti magazínů. Poprvé tak díky 165 studiím zvítězila Čínská akademie věd, když předstihla Tokijskou univerzitu.

"Rýsují se velké změny. V roce 2013 dodala Čína poprvé více článků do časopisů Nature nežli Japonsko," uvedl časopis, který připomíná vzestup čínských univerzit s anglicky přepisovanými názvy: Nanjing, Fudan, Zhejiang, Sun Yat-sen, Xiamen, Sichuan, Tianjin, Xian, Dalian, Hunan...

Zájem o "nano" i energetiku S řadou z nich už Češi spolupracují. Univerzita Tomáše Bati je partnerem šesti tamních univerzit, mimo jiné techniky v Pekingu a Sečuanu. Zlínští již navíc třetím rokem otevírají kurzy čínštiny pro své studenty a pracovníky.

ČVUT s Číňany provozuje výzkumné centrum CNR zabývající se vývojem řízení moderních pohonů. Smlouvu o spolupráci mají v Praze podepsánu se čtyřmi univerzitami, ale mají zájem o další.

"Očekáváme větší propojení čínských univerzit s ČVUT, jelikož zájem ze strany fakult je veliký. Rádi bychom spolupracovali v energetice, nanotechnologiích, biotechnologiích a vývoji nových materiálů," říká mluvčí Andrea Vondráková. Doplňuje, že se po evropském partnerovi ohlíží stále více čínských škol.

Know-how Vysoké školy báňské v hlubinném dobývání si našli Číňané sami. "Možná je pro ně Evropa strategicky důležitá jako spojení, aby byli blíže Západu," uvedl v LN rektor Ivo Vondrák, jehož univerzita má v Říši středu již jedenáct partnerů. Se školou ve Wu-chanu ekonomická fakulta rozvíjí i program dvojího diplomu, takže "bakaláře" z obou škol má již 48 čínských studentů.

Báňskou univerzitu navštívila v červnu i čínská velvyslankyně: "Nabízí se další spolupráce v oblastech surovin, energie a životního prostředí, nových materiálů a technologií. Velký potenciál skrývá IT," myslí si v Ostravě.

Důvody k partnerství jsou logické. "Spolupráce s Čínou ve vědě je pro Masarykovu univerzitu důležitá už jen proto, že země má 1,3 miliardy obyvatel a je nutné sledovat tamní výzkum. Již dnes patří Čína do první patnáctky států, s nimižmá naše univerzita nejvíce společných publikací," říká mluvčí Tereza Fojtová.

Na Univerzitě Karlově, jež jako jedna z mála vysokých škol v ČR vyučuje sinologii, dnes studuje asi čtyřicet padesát Číňanů. Trio rektorů bude v následujících týdnech sondovat, jak takovéto počty zvýšit - i díky stipendiím.

"Probíhá spolupráces ministerstvem vnitra na přípravě memoranda, jež by pro studenty z Číny zajišťovalo lepší podmínky při vyřizování dlouhodobých víz," uzavírá kancléřka Kadlčíková.

Za obsah odpovídá: Ing. Mgr. Radovan Suk